Komentara: 0
Pregleda: 4093
Foto

Jesenji festival jevrejske kulture od 23. do 31. oktobra

15.10.2019. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, peti po redu Jesenji festival jevrejske kulture održaće se od 23. do 31. oktobra, a kroz sadržajan program posetiocima će predstaviti bogatu jevrejsku kulturu, nasleđe i stvaralaštvo.
Jesenji festival jevrejske kulture od 23. do 31. oktobra

Svečano otvaranje festivala, zakazano je za sredu, 23. oktobra, kada će u Sinagogi biti upriličen koncert klasične muzike, na kojem će nastupiti subotički umetnici predvođeni koncert majstorom Milošem Nikolićem. U narednih nedelju dana, posetioce očekuju još dva koncerta u Sinagogi, večeri posvećene književnosti i jevrejskom humoru u Jevrejskoj opštini, predavanje i izložba u Gradskom muzeju, dok će festival zatvoriti predstava "Adresat nepoznat" u pozorištu "Deže Kostolanji".

- Festival se organizuje nakon završetka velikih jesenjih jevrejskih praznika, a naša želja je da jevrejsku kulturu, nasleđe i stvaralaštvo predstavimo široj publici. Cilj je da ovim kvalitetnim programom svedočimo o prisustvu i životu Jevreja na ovim prostorima i da obogatimo multietničku scenu našeg grada - poručila je Branka Banjanin, koordinatorka Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

Jesenji festival jevrejske kulture od 23. do 31. oktobra

Ovo će biti drugi put kako će se jedan deo programa festivala realizovati u Sinagogi, koja se pokazala kao odlično mesto za održavanje kulturnih manifestacija. Ipak, kako je objasnio Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica, Sinagoga još uvek nije dobila očekivano mesto u kulturnom životu našeg grada, budući da se sva kulturna dešavanja, koja su se od prošlogodinjeg festivala održala u ovom velelepnom objektu, mogu nabrojati na prste jedne ruke.

- Pa se pitam gde je greška? Da li su se Subotičani odvikli od predstava ili je problem u tome što se umetnici nisu navikli da je tu Sinagoga? Mislim da je problem i u tome što je Fondacija Sinagoga, koja je zadužena za odabir programa, veoma velika i nezgrapna i imamo problem u odobravanju šta može i šta ne može. Daću primer novosadske Sinagoge koja mesečno ima pet do deset predstava, iako Novi Sad ima svoje pozorište i druga mesta koja imaju kulturne manifestacije. Ispada da tamo ima publike, imaju nastupe pianista, filharmonije, gudača. Jednostavno, naša Sinagoga za ovih godinu dana nije dobila mesto u kulturnom životu kako smo očekivali i mislim da bi trebalo da se dovede u red potreba Subotičana za kulturom i mogućnosti predstavljanja umetnika u Sinagogi, jer godinu dana je prošlo, malo toga smo videli, a mogli smo mnogo više - rekao je Štajnfel.

Kao i prethodne godine, ulaz na sve programe festivala je besplatan, ali su za koncerte i predstavu neophodne karte koje će se zainteresovinim sugrađanima besplatno deliti na ulazu u Sinagogu, od 16. do 19. oktobra, u periodu od 10 do 12 časova i od 16 do 18 časova.

Program 5. Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Sreda, 23. oktobar

  • 19:00, Sinagoga - Otvaranje Jesenjeg festivala jevrejske kulture: koncert "Biseri klasične muzike", koncert majstor Miloš Nikolić.

Četvrtak, 24. oktobar

  • 18:00, velika sala Jevrejske opštine Subotica - Veče o Eugenu Verberu, književniku, prevodiocu, judaisti i glumcu rodom iz Subotice. O Verberu govore Mirjana Belić Koročkin Davidović i Radivoje Davidović, autori monografije.

Subota, 26. oktobar

  • 19:30, Sinagoga - Koncert klezmer ansambla "Prerburger Klezmer band" iz Bratislave.

Nedelja, 27. oktobar

  • 18:00, velika sala Jevrejske opštine Subotica - Veče posvećeno jevrejskom humoru sa Banetom Popovićem.

Ponedeljak, 28. oktobar

  • "Sve što ste oduvek hteli da znate o judaizmu" - radionice namenjene učenicima subotičkih osnovnih i srednjih škola. Grupe se organizuju po pozivu.

Utorak, 29. oktobar

  • 19:00, Sinagoga - Koncert kantora u Subotici: "Nestašna deca muza", najlepše melodije jevrejske popularne muzike. Nastupaju Balaž Felegi, Judit Klajn, Agnea Ana Kun, glavni kantor dr Gergelj Nógrádi i Zoltán Nojmark.

Sreda, 30. oktobar

  • 11:00, Gradski muzej Subotica - Predavanje "O prezentaciji i interpretaciji jevrejskog kulturnog nasleđa" Žužane Toronji, direktorke Jevrejskog muzeja i arhiva u Mađarskoj. Simultani prevod na srpski jezik je obezbeđen.
  • 18:00, Gradski muzej Subotica - Otvaranje izložbe "Memento" subotičke multimedijalne umetnice Lee Vidaković. Izložba se temelji na uspomenama, izrečenog i neizrečenog umetnicine bake, preživele logorašice Aušvica. Na otvaranju nastupa Miroslav Jovančić.

Četvrtak, 31. oktobar

  • 19:30, Pozorište "Deže Kostolanji" - Predstava "Adresat nepoznat". Režija, adaptacija i izbor muzike Stefan Sablić, kostimograf Zoran Mojsilović, igraju Marko Janketić i Stefan Trifunović.
Izvor: Subotica.com
Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4093

Povezana vest

Povezane teme

subotička sinagoga

jevrejska opština

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.