• Pregleda: 1131

Otvaranje izložbe "Memento" večeras u Gradskom muzeju

U okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture, multimedijalna izložba "Memento" autorke Lee Vidaković biće svečano otvorena večeras u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 18 časova. Izložbu će otvoriti dr Vera Mevorah, uz muzički performans Miroslava Jovančića. 
Otvaranje izložbe "Memento" večeras u Gradskom muzeju

Izložba "Memento" se temelji na izrečenim i neizrečenim uspomenama umetnicine bake, Lee (Balaš) Vidaković, koja je sa svojom porodicom bila deportovana u koncentracioni logor Aušvic.

Polazeći od ukusa, mirisa i tekstura, ova multimedijalna izložba teži da na suptilan način približi gledaocu osećaje i iskustva Lee Balaš, koje je ona kao četrnaestogodišnjakinja doživela, često nerazumejući šta se i zbog čega događa oko nje.

Tema Holokausta je na izložbi predstavljena iz perspektive treće generacije preživelih žrtava, kojoj autorka i sama pripada. S ove distance, mnogi detalji iz priča i sećanja na ovaj događaj su apstrahirani, ali je osećaj bivanja sveprisutan, te uvlači gledaoca u dimenziju neposrednog čulnog doživljaja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Subotičanka Odgovori
Vredi ovo sve videti i osetiti, samo nećemo stići na otvaranje. Koliko traje izložba?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.