Komentara: 16
Pregleda: 13340

Japanska prestonica u srcu Subotice

30.06.2019. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Japanska prestonica u srcu Subotice

Od nedavno na jednoj od zgrada koje gledaju na najprometniju gradsku saobraćajnicu stoji reklama „TOKIO BBQ“. Dok je Subotičanima jasno zbog čega novootvoreni restoran nosi ime japanske prestonice, mnogi prolaznici to gledaju sa čuđenjem u prvi mah misleći da je reč o lokalu koji nudi japanske specijalitete.

Oni ne znaju da stambeno naselje oivičeno ulicama  Maksima Gorkog, Braće Radić, Pavla Štosa i Trgom Lazara Nešića, građeno je sedamdesetih godina minulog veka nosi naziv „Tokio“.

Iako je to zvanično deo MZ Centar 3, retki su oni koji ga tako zovu. Svi sa ponosom kažu sa su iz Tokia.

Japanska prestonica u srcu Subotice

Naselje je nastalo na mestu stambenih kuća, srušenih ili oštećenih u bombardovanju 1944. godine. Među tim ruševinama bila je i „Rufova kuća“, gde se do rata nalazila fabrika „Pionir“.

Umesto prizemnih kuća počele su da niču višespratnice, od kojih neke imaju čak 12 spratova. Mnogima se to nije svidelo i zamerali su što se takve gromade naslanjaju na stari deo varoši. Na mestu nekadašnje fabrike „Pionir“ nikla je, tada za naše prilike, netipična betonska zgrada, sa okruglim prozorima. Za nas  novina, ali u svakom slučaju diktat svetskih arhitektonskih trendova.

Japanska prestonica u srcu Subotice

ŠTRUMF, CIPIRIPI, LEPA BRENA - Vremenu i društvenim okolnostima odoljevaju i „Štrumf“ naselje, kao i zgrade koje Subotičani i danas nazivaju „Cipiripi“ i „Lepa Brena“, „limenke“, „Mađarice“...

Stari ljudi su kvart dugo zvali „Tamo di je bio stari Pionir“, a kako se širio i dobijao sve sve više stanovnika mlađi su ga prozvali „Tokio“.

Taj naziv se odomaćio ali se ne zna ko je zvanično „kum“ ovom delu grada.

Istoričar Bela Duranci naziv „Tokio“ pripisuje „celokupnom izgledu koji odudara od šablonizirane forme savremenih, funkcionalnih objekata.“

Japanska prestonica u srcu Subotice

Subotičani pak prepričavaju i da su naše starije kolege iz Subotičkih novina jednog dana sa svog prozora iz zgrade preko puta, ugledali grupu japanskih turista kako se besomučno fotografišu ispred nove zgrade. Da li je ta scena inicirala ili doprinela očuvanju imena „Tokio“, danas niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Izvor: Subotica.com
Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio" Mesna zajednica "Centar III", popularni "Tokio"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 13340

Povezana vest

Povezane teme

tokio

mz centar 3

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.