Komentara: 1
Pregleda: 4739

Izvod iz lista nepokretnosti može se besplatno dobiti kod javnih beležnika

06.07.2020. u 13:31h
Izvor: Subotica.com
Javni beležnici od danas mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod javnih beležnika (notara) u kojima je taj izvod potreban. Građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi najpre podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći (na klik) da izvade izvod iz lista nepokretnosti.
Izvod iz lista nepokretnosti može se besplatno dobiti kod javnih beležnika

Danas je počela Uredba Vlade Srbije koja se odnosi na izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, a sadrži preporuke Ministarstva pravde koje omogućavaju građanima da taj izvod dobiju u kancelarijama javnih beležnika.

Reč je o Uredbi o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, koja je danas stupila na snagu.

Zahvaljujući informacionom sistemu javni beležnici „na klik“ mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti, potpuno besplatno. osim u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija.

Tom uredbom je, takođe, definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4739
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.