Komentara: 4
Pregleda: 5120
Foto

Izložba „Ključ sveta“ oduševila Subotičane

26.06.2020. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
U galeriji Otvorenog univerziteta postavljena je izložba fotografija „Ključ sveta“ Mie Medaković, koja je Subotičanima donela nepoznate, a opet autentične detalje sa svih meridijana.
Izložba „Ključ sveta“ oduševila Subotičane

Reč je o drugoj samostalnoj izložbi Mie Medaković koja je svojim objektivom ovekovečila i javnosti predstavila Palić, Suboticu, Sentu, Katmandu, Nepal, Jordan, Abu Dabi, Frankfurt, Valensiju, Bari, Santa Maria de Leuku...

- Kako i sam naziv izložbe govori, dovela sam svoju vizuru sveta u Suboticu. Ovo je moja priča kroz koju sam, putujući, spoznavala i otkrivala sebe i otključavala vrata sveta na specifičan način - objašnjava autorka izložbe. - Pokušala sam da spojim svet u jedno i jedno u svetu. Nisam slikala simbole koji su već viđeni i koje možemo pronaći na internetu, već sam slikala svojim senzibilitetom, tražeći simbole i poistovećujući se sa njima. Predstavila sam vodu, vatru, zemlju, nebo, pustinju, oranicu. Kako je govorio Stevan Pešić „Onog koga vole bogovi pošalju ga na put“ i mogu reći da sam u tom smislu miljenica bogova.

Izložba „Ključ sveta“ oduševila SubotičaneIzložbu je otvorila istoričarka umetnosti Nela Tonković, ističući da su fotografije Mie Medaković prilika da se upoznamo sa jednim novim umetničkim svetom koji živi u autorki izložbe.

- Mnogi od nas savršeno poznaju Suboticu i Palić, mnogo puta smo prošli pored žitnog polja ili trske, a samo se Mia zaustavila da fotografiše. Jedan od velikih kvaliteta ove fotografije je činjenica da Mia, kada god ima podsticaj, stane i reaguje, osmotri i zapamti, ali ne samo za svoju dušu, već za sve nas. Zbog toga ove fotografije nisu samo fotografije putovanja, već unutrašnje putovanje i svi možemo na jako dobar način da se povežemo sa njima - poručila je Nela Tonković. - Bez obzira na to da li smo bili u ovim predelima, važno je da osećanja koja svi nosimo u sebi korespondiraju sa ovim na zidovima. Zato se i zove „Ključ sveta“, jer se njeno čitanje krije u svakom od nas. Ljudi su ključ sveta, a ne građevine. Mia to pokazuje svojim fotografijama, čiji su naslovi takođe veoma važni i specifični, i govore više od samog posmatranja fotografije.

Izvor: Subotica.com
Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta" Izložba fotografija Mie Medaković "Ključ sveta"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5120
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

izložba

nela tonković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.