Komentara: 4
Pregleda: 4256
Foto

Izložba „Ključ sveta“ oduševila Subotičane

26.06.2020. u 14:01h
Izvor: Subotica.com
U galeriji Otvorenog univerziteta postavljena je izložba fotografija „Ključ sveta“ Mie Medaković, koja je Subotičanima donela nepoznate, a opet autentične detalje sa svih meridijana.
Izložba „Ključ sveta“ oduševila Subotičane

Reč je o drugoj samostalnoj izložbi Mie Medaković koja je svojim objektivom ovekovečila i javnosti predstavila Palić, Suboticu, Sentu, Katmandu, Nepal, Jordan, Abu Dabi, Frankfurt, Valensiju, Bari, Santa Maria de Leuku...

- Kako i sam naziv izložbe govori, dovela sam svoju vizuru sveta u Suboticu. Ovo je moja priča kroz koju sam, putujući, spoznavala i otkrivala sebe i otključavala vrata sveta na specifičan način - objašnjava autorka izložbe. - Pokušala sam da spojim svet u jedno i jedno u svetu. Nisam slikala simbole koji su već viđeni i koje možemo pronaći na internetu, već sam slikala svojim senzibilitetom, tražeći simbole i poistovećujući se sa njima. Predstavila sam vodu, vatru, zemlju, nebo, pustinju, oranicu. Kako je govorio Stevan Pešić „Onog koga vole bogovi pošalju ga na put“ i mogu reći da sam u tom smislu miljenica bogova.

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Nela Tonković, ističući da su fotografije Mie Medaković prilika da se upoznamo sa jednim novim umetničkim svetom koji živi u autorki izložbe.

- Mnogi od nas savršeno poznaju Suboticu i Palić, mnogo puta smo prošli pored žitnog polja ili trske, a samo se Mia zaustavila da fotografiše. Jedan od velikih kvaliteta ove fotografije je činjenica da Mia, kada god ima podsticaj, stane i reaguje, osmotri i zapamti, ali ne samo za svoju dušu, već za sve nas. Zbog toga ove fotografije nisu samo fotografije putovanja, već unutrašnje putovanje i svi možemo na jako dobar način da se povežemo sa njima - poručila je Nela Tonković. - Bez obzira na to da li smo bili u ovim predelima, važno je da osećanja koja svi nosimo u sebi korespondiraju sa ovim na zidovima. Zato se i zove „Ključ sveta“, jer se njeno čitanje krije u svakom od nas. Ljudi su ključ sveta, a ne građevine. Mia to pokazuje svojim fotografijama, čiji su naslovi takođe veoma važni i specifični, i govore više od samog posmatranja fotografije.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 2 dana
Komentara: 4
Pregleda: 4256
Povezane teme
Otvoreni univerzitet Subotica izložba nela tonković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.