Komentara: 25
Pregleda: 11886

Izgradnja fabrike "Kontitek Fluid" u Subotici uz državne subvencije

02.12.2011. u 13:46h
Izvor: SuMedija
Izgradnja fabrike "Kontitek Fluid" u Subotici uz državne subvencije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, podpredsednik kompanije „Kontiteh Fluid“ Markus Murk i direktor „Kontiteh Fluid Srbija“ Živko Topalović potpisali su u Gradskoj kući ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za izgradnju fabrike nemačke kompanije za proizvodnju gumenih sistema za sprovođenje tečnosti u automobilskoj industriji u Subotici.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić i gradonačelnik Subiotice Saša Vučinić.

Već prema ranijim najavama iz „Kontitek Fluida“ ova kompanija će u novu fabriku u subotičkoj industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ uložiti više od deset miliona evra i proizvodiće creva za automobilsku industriju koje koriste evropski proizvođači automobila za pogonske sisteme.

U fabrici će biti otvoreno 250 radnih mesta, a do 2016. godine broj zaposlenih bi trebalo da se poveća na 300. Površina fabrike biće oko 7.000 kvadratnih metara, a za svako radno mesto „Kontiteh Fluid“ je preko programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za podsticaj investicija dobio po 4.000 evra.

Fabrika Kontinental Subotica - lokacija za izgradnju fabrike Kontitek Fluid - Slobodna zona

Ova kompanija je 2009. godine kupila u Srbiji preduzeće „Kolubara Univerzal“ i od tada u blizini Beograda, u Velikim Crljenima, proizvodi trasportne trake za centralnu i istočnu Evropu.

Gradonačelnik Saša Vučinić je rekao da je najveći deo posla već završen, nemačka kompanija je dobila građevinsku dozvolu i može ovog meseca da započene gradnju pogona. Markus Murk je najavio početak proizvodnje za sredinu 2012. godine i intenzivan trening zaposlenih u proizvodnim procesima da bi mogli da učestvuju u veoma jakoj tržišnoj utakmici.

Ministar Oliver Dulić je rekao da je Subotica iskoristila sve prednosti Zakona o planiranju i izgradnji još kada je početkom prošle godine izdvojila zemljište za industrijsku zonu.

- Sve najprestižnije fabrike koje su došle u Srbiju izabrale su Suboticu. To je grad koji je iskoristio zakonitosti brzine izdavanja građevinskih dozvola, jer se u proseku za 80 dana izdaju sve građevinske dozvole što je rekord u Srbiji. Subotica je opremila industrijsku zonu, u sve je uključila kompletnu operativu Gradske uprave. Postala je lider u privlačenju stranih investitora – rekao je ministar dr Oliver Dulić.

Ministar Nebojša Ćirić je podstio da je poslednjih meseci iz Subotice bilo često vesti o investiranju.

- Sa „Kontitehom“ razgovaramo o još jednoj investiciji koju možemo da ostvarimo južnije od Beograda. Investicioni bum u Subotici pokazuje da je moguće boriti se protiv krize tako što ćemo ubediti investitore da svoju proizvodnju lociraju kod nas – zaključio je ministar Ćirić.

Fabrika Kontinental Subotica - lokacija za izgradnju fabrike Kontitek Fluid - Slobodna zona
Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 11886
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

Oliver Dulić

slobodna zona subotica

Ministar Dulić

Privredno tehnološki parkovi Subotica

fabrika Subotica

Mlađan Dinkić

slobodna zona mali bajmok

fabrika kontinental

fabrika continental

contitech subotica

kontitek fluid subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.