Komentara: 1
Pregleda: 8230
Video

„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u Vojvodini

02.01.2021. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u Vojvodini

„Svet je naš i nova deca sama stvaraju bolji svet...“ - grmelo je, kao jedan, stotinu glasića subotičkih đaka u spotu Sanje Ilića i “Balkanike”, koji su pre dve godine predstavljali našu zemlju na izboru za najbolju pesmu Evrovizije u Lisabonu.

Raspevani školarci, okupljeni u horu „Iskončići“ poručili su tada i Srbiji i Evropi koliko snažno može da se čuje njihov glas i da, uprkos svemu, mi imamo razloga da verujemo u bolje sutra. Jer su upravo oni, najmlađi baštinari muzičke tradicije ovog podneblja, najbrojniji dečji hor u Vojvodini, naše svetlo ka boljoj budućnosti.

„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u Vojvodini

„Iskončiće“ je kao sekciju u OŠ „Miloš Crnjanski“ pre 14 godina osnovao Dejan Anđelović, ali su oni vrlo brzo prerasli okvire školskog hora. Zahvaljujući svojoj harizmi i glasovima koji razgaljuju srca postali su jedan od simbola našeg grada.

Pre dve godine dirigentsku palicu „Iskončića“ preuzela je profesorka Natalija Lukić i tada je počela nova etapa u životu hora.

- Bio je to najveći izazov u mom muzičkom radu. U tom periodu sam vodila školski hor, a Dejan Anđelović ,,Iskončiće“. Imali smo slične ideje, iste ambicije, i volju za nečim novim i drugačijim. Dejan je sa punim poverenjem predao hor koji je vodio 12 godina, a preuzeti hor sa najdužom tradicijom, izgrađenim imenom nije bio ni malo lak zadatak. Trebalo je nastaviti, stvoriti nešto novo i drugačije, zadržati svu decu – priča profesorka Natalija Lukić. - Sada sa ponosom izgovaram da smo najveći hor u Vojvodini. Brojimo 105 stalnih članova. Horisti su podeljeni u A i B grupu, s obzirom da nemamo mogućnosti za drugačij način rada, a želimo svakom detetu da se posvetimo. Naši najmlađi članovi imaju šest, a najstariji 17 godina.

„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u Vojvodini

Dobro uvežbani, više od 50 glasića zvuče kao jedan, a ko ne zaviri u učionicu za vežbanje pomislio bi da je reč o odraslim, iskusnim pevačima. Razlog za oduševljenje je veći kad se vidi da su to veseli osnovci i srednjoškolci, koji pored pesme, u svakom momentu znaju i da ispričaju i kada je ona nastala, ko ju je zabeležio, kako odslikava kraj odakle dolazi, čak i originalni dijelekat. Tradicionalni repertoar su sada proširili, uveli koreografije, promenili način oblačenja...

- Važno je ići u korak sa vremenom, biti inovativan i drugačiji. Kada je reč o repertoaru, do mog preuzimanja hora, isključivo se izvodila tradicionalna muzika. Kako idemo u korak sa vremenom, važno je dati lični pečat svakoj numeri, s toga, i kada izvodimo tradicionalne numere, izvodimo ih u modernom aranžmanu. To je ono što je u potpunosti promenilo pogled dece, kada je u pitanju naša tradicionalna muzika. Deca su oduševljena. Svaka promena, svaka novina je upravo ono što im drži pažnju, i želju da uče i rade na sebi. Najviše me oduševi kada sami istražuju i daju ideje, kako bi i na koji način mogli neku pesmu da izvedemo – dodaje naša sagovornica. - Mnogi dečji horovi se žanrovski ograničavaju. Mi želimo da našu decu kulturno usmeravamo. Učimo o kulturama drugih naroda i narodnim pripadnostima. Bavimo se istorijom, geografijom. Važna je međupredmetna povezanost. Takođe, važno je da ih žanrovski usmeravamo, i da na jedan zanimljiv način sve to naučimo i savladamo.

„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u Vojvodini

Tako „Iskončići“ čuvaju tradiciju ne samo našeg, već i naroda, BiH, Rumunije, Bugarske, Makedonije... Izvode i duhovnu muziku, dečje pesmice, kao i pop pesme.

- Ne ograničavamo se kada je u pitanju izbor kompozicija. Deca takođe biraju kompozicije koje žele da izvedu. Važno je da imaju osećaj pripadnosti, i da svi zajedno doprinesemo onome što radimo. Tada je uspeh zagarantovan – smatra profesorka. - Zaista sam ponosna na svaku numeru koju smo izveli. Ono što je obeležilo moj rad i po čemu nas svi znaju, jeste, ,,Plava ptica“, i ,,Ptice nebom“ od Sanje Ilića. To je obeležilo sam početak mog rada, takođe, i donelo srebro na ponos svih nas!

„Iskončići“ – jedan od simbola Subotice i najveći dečji hor u VojvodiniU godini pred nama „Iskončići“ planiraju da snime album prvenac i organizuju koncert.

- Na albumu bi se nalazimo jedanaest numera.Potom, planiramo da se prijavimo za mnoga druga takmičenja, s obzirom da smo sjajne rezultate ostvarili na međunarodnom takmičenju, i naravno da napravimo jedan veliki koncert ,,Iskončića“. To je ono što nam je najviše nedostajalo. Takođe, i snimanje spota za himnu škole ,,Kizur Ištvan“. Mnogo toga imamo u planu, i nadamo se da ćemo što pre krenuti u realizaciju – najavljuje Natalija Lukić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 8230

Povezane vesti

Povezane teme

iskončići

natalija lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.