Komentara: 120
Pregleda: 32452
Video
Foto

Ipsilon krak pušten u saobraćaj

27.12.2019. u 09:21h > 16:29
Izvor: Subotica.com
Svi koji od danas u Srbiju uđu na graničnom prelazu Kelebija, mogu kroz celu našu zemlju da prođu ne silazeći sa auto puta, a kamioni više neće morati da prolaze centrom Subotice. Vozači putničkih i teretnih vozila na tome mogu da zahvale „Ipsilon“ kraku Koridora 10, koji je danas svečano pušten u saobraćaj.
Ipsilon krak pušten u saobraćaj

Obilaznica oko Subotice koja spaja granični prelaz Kelebija i auto-put E-75, duga je 24 kilometara a u nju je u protekle tri godine uloženo više 2,85 milijardi dinara.

„Ipsilon“ krak je svečano otvorio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručujući da ova saobraćajnica neće samo olakšati saobraćaj u Subotici i okolini, već da će još približiti Srbiju i Mađarsku.

- Mnogo sam srećan što sam u Subotici i što smo završili veliku stvar za Subotičane. Ljudi koji ovde žive više neće morati da trpe i gledaju kamione koji prolaze kroz grad, neće morati da popravljaju asfalt svake dve godine, kao što je to bilo do sada a biće više prostora za decu da se igraju – poručio je predsednik Vučić. – Na ovaj način povezali smo se još bliže sa severnim susedom Mađarskom, sa našim velikim i iskrenim prijateljima. Posle izgradnje pruge Segedin-Subotica i Beograd-Subotica-Budimpešta, bićemo još bolje povezani i to ne samo saobraćajno, već će narodi biti još bliži. Ako je to moguće, jer u novijoj istoriji nikada nismo imali bolje odnose, moći ćemo kao narodi da se dodatno približimo i štitimo zajednički vrednosti centralne Evrope i baštinimo zajednički budućnost.

Ipsilon krak pušten u saobraćaj

Predsednik je priznao da do pre nekoliko godina nije razumeo značaj „Ipsilon“ kraka, već da je samo slušao funkcionere koji su o njemu govorili, ali to nisu realizovali. Čak i jedanaest kilometara koji su bili urađeni morali su ponovo da se grade.

- Zadovoljstvo mi je što je ovaj put radila srpska kompanija „Vojput“, i što je dobro obavila posao i što su naši radnici pokazali da mogu da obave jedan veoma ozbiljan posao – istakao je predsednik. - Nastavićemo da radimo još mnogo važnih stvari koje su pred nama a jedan od investicionih projekata buduće pokrajinske vlade brza saobraćajnica Sombor-Kula-Srbobran-Kikinda. U međuvremenu mora da se završi deo puta Bezdan-Bački Breg od 12 kilometara, što košta oko pet miliona evra.

Ipsilon krak pušten u saobraćaj

„Ipsilon“ krak će u mnogome doprineti privrednom potencijalu Subotice, koja je jedno od omiljenih mesta za strane ulagače.

- Učestvovao sam u otvaranju pet fabrika u Subotici, ima još jedna fabrika koja se gradi, „Bojsen“, što neće voditi ka tome da neće biti nezaposlenosti, ali će sigurno biti borbe za radnu snagu, odnosno za radnike, što bi trebalo da doprinese povećanju plata – naglasio je Vučić. - Mi ćemo gledati da radimo još više i da se ne stidimo svojih rezultata. Neki mogu da nas napadaju svakoga dana, ali mi možemo svakog dana da pokažemo šta smo uradili za zemlju i građane i to ne može da se pobije šta god da se izgovara.

Najveći zagovornici izgradnje „Ipsilon“ kraka u proteklom periodu bili su naši sugrađani Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture.

Ipsilon krak pušten u saobraćaj

- Pre 30 godina se rodila ideja o izgradnji zaobilaznice oko Subotice. Da smo radili 30 godina permanentno odavno bi otvorili granični prelaz, ali u prvih 26 godina preduzimale su se pripremne radnje i više se govorilo nego što se radilo, čak i ono što je izgrađeno, prvih jedanaest kilometara, trebalo je obnoviti – podsetio je Pastor. - Radostan sam što ne prođe mesec dana a da ne dobijem poziv na otvaranje magistralnih puteva širom Srbije. Bez obzira što smo stalno izloženi kritikama ne može da se ospori da je Srbija poslednjih godina činila uspešne napore da modernizuje saobraćajnu infrastrukturu. Zahvaljujući tome onaj ko uđe u Srbiju na ovom graničnom prelazu, auto-putem može da napusti Srbiju, a mi smo učinili sve što je u našoj moći da onaj ko pređe Lamanš dođe do Istanbula auto-putem, s tim da se mali deo puta u Bugarskoj završi. Važno je da imamo dobar poslovni ambijent, značajno je da imamo radnike koji su spremni da se zaposle, a isto tako ije važno i da je saobraćajna infrastruktura dobra. Sa predajom „Ipsilon“ kraka Subotica će dobiti na privlačnoj snazi. Započinjanjem modernizacije pruge između Beograda i Budimpešte, započinjanjem izgradnje železničke pruge od Subotice do Segedina, i završetkom obnove putnog pravca između Subotice i Sente, grad dobija strahovito puno. Pre sto godina Subotica je po svojim potencijalima bila drugi grad u tadašnjoj državi, a naša namera je da to tako bude i ubuduće.

Podsetimo, igradnja „Ipsilon“ kraka počela je 1990. godine i do 2016. godine urađeno samo jedanaest kilometara, tačnije ni polovina posla. Tokom 2017. godine izgrađeno je i pušteno u saobraćaj ukupno 6,5 kilometara puta u šta je uloženo ukupno 322 miliona dinara. Tokom prošle godine izgrađeno je 5,5 kilometara od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, u koje je uloženo 780 miliona dinara. Ove godine gradila se poslednja deonica dužine 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem, a radovi su koštali 1,73 milijarde dinara.

Ipsilon krak pušten u saobraćaj

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 120
Pregleda: 32452
Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

ištvan pastor

ipsilon krak

Aleksandar Vučić

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.