Komentara: 25
Pregleda: 19882

Ipsilon krak počinje da se gradi sedmi put

02.11.2016. u 17:22h
Izvor: Politika Online
Ukoliko ne bude prigovora na tender, od 10. novembra počinje da teče rok „Vojputu” za asfaltiranje jednog kilometra puta na ipsilon kraku i izgradnju kružnog toka.
Ipsilon krak počinje da se gradi sedmi put

Radovi na obilaznici oko Subotice, poznatoj kao ipsilon krak, možda će ipak, sedmi put, početi ove godine.

Iako najavljen za april, tender za izvođača radova, kao i za izradu dela projektne dokumentacije, raspisan je u avgustu ove godine. Od tri prijavljena ponuđača, posao je dodeljen konzorcijumu na čijem čelu je „Vojput” iz Subotice. Informacija o ovome objavljena je 25. oktobra na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu javnih nabavki, i ukoliko neko od ponuđača nije zadovoljan do 4. novembra može da podnese zahtev za zaštitu prava ponuđača.

Ukoliko ne bude primedaba na izabranog izvođača, Ministarstvo će sa njim zaključiti ugovor 10. novembra ove godine. U tom slučaju radovi počinju odmah po zaključenju ugovora, uz rok za završetak od 100 dana.

U ovoj fazi predviđena je gradnja leve trake obilaznice, i to od kružne raskrsnice na ukrštanju sa Bikovačkim putem do petlje „Subotica – jug”, kao i usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za levu traku autoputa E-75, deonice od graničnog prelaza Kelebija do petlje „Subotica – jug”, navedeno je na sajtu Ministarstva. Za ove namene prema ranijim izjavama bilo je predviđeno 197 miliona dinara, dok je ponuda izabranog ponuđača 123,5 miliona dinara.

Projektna dokumentacija obuhvata snimanje izvedenog i izradu predmera za završetak svih radova. Projekat isto tako obuhvata i povezanu saobraćajnicu između ipsilon kraka i postojećeg puta Subotica – granični prelaz Kelebija.U pisanom odgovoru na pitanja „Politike”, Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da je javnom nabavkom predviđena rekonstrukcija petlje „Subotica – jug”, završetak saobraćajnice u dužini od jednog kilometra od navedene petlje do ukrštanja ipsilon kraka sa Bikovačkim putem, kao i izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici. Radovi uključuju i postavljanje javne rasvete, saobraćajne signalizacije i ostale potrebne radove.

Nakon procene izvedenih radova i izrade projektne dokumentacije, kako kaže Kern, biće jasno koliki je iznos potreban za završetak ipsilon kraka, a da je cilj Ministarstva da radovi budu okončani u naredne dve godine.

Gradnja ipsilon kraka započeta je još 1990. godine, ali se njegovih 23,6 kilometara puta koji „obilazi” Suboticu i saobraćaj direktno vodi ka graničnom prelazu Kelebija, iz različitih razloga pokazalo kao nesavladiva deonica. U poslednjih 26 godina izgrađena je tek polovina, oko 11 kilometara, a radovi na toj deonici različite političke garniture započinjale su bar šest puta.

Najviše je, ipak, urađeno još 1990. godine kada je upravo „Vojput” odjednom asfaltirao pet kilometara. U međuvremenu, delimično je menjana trasa obilaznice, što je uslovilo i zbrku u dokumentaciji, ali i na terenu sa eksproprijacijom i izmeštanjem objekata koji su se našli na deonici. Kern kaže da je eksproprijacija završena, osim u slučaju tri parcele čije rešavanje je u toku, navodeći da to nije prepreka za izvođenje ponuđenih radova.

Izvor: Politika Online
Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka Radovi na izgradnji Y-kraka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 19882

Povezane vesti

Povezane teme

Y krak

zaobilaznica oko subotice

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.