• Pregleda: 19035

Ipsilon krak počinje da se gradi sedmi put

Ukoliko ne bude prigovora na tender, od 10. novembra počinje da teče rok „Vojputu” za asfaltiranje jednog kilometra puta na ipsilon kraku i izgradnju kružnog toka.
Foto: Aleksandra Isakov
Ipsilon krak počinje da se gradi sedmi put

Radovi na obilaznici oko Subotice, poznatoj kao ipsilon krak, možda će ipak, sedmi put, početi ove godine.

Iako najavljen za april, tender za izvođača radova, kao i za izradu dela projektne dokumentacije, raspisan je u avgustu ove godine. Od tri prijavljena ponuđača, posao je dodeljen konzorcijumu na čijem čelu je „Vojput” iz Subotice. Informacija o ovome objavljena je 25. oktobra na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu javnih nabavki, i ukoliko neko od ponuđača nije zadovoljan do 4. novembra može da podnese zahtev za zaštitu prava ponuđača.

Ukoliko ne bude primedaba na izabranog izvođača, Ministarstvo će sa njim zaključiti ugovor 10. novembra ove godine. U tom slučaju radovi počinju odmah po zaključenju ugovora, uz rok za završetak od 100 dana.

U ovoj fazi predviđena je gradnja leve trake obilaznice, i to od kružne raskrsnice na ukrštanju sa Bikovačkim putem do petlje „Subotica – jug”, kao i usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za levu traku autoputa E-75, deonice od graničnog prelaza Kelebija do petlje „Subotica – jug”, navedeno je na sajtu Ministarstva. Za ove namene prema ranijim izjavama bilo je predviđeno 197 miliona dinara, dok je ponuda izabranog ponuđača 123,5 miliona dinara.

Projektna dokumentacija obuhvata snimanje izvedenog i izradu predmera za završetak svih radova. Projekat isto tako obuhvata i povezanu saobraćajnicu između ipsilon kraka i postojećeg puta Subotica – granični prelaz Kelebija.U pisanom odgovoru na pitanja „Politike”, Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da je javnom nabavkom predviđena rekonstrukcija petlje „Subotica – jug”, završetak saobraćajnice u dužini od jednog kilometra od navedene petlje do ukrštanja ipsilon kraka sa Bikovačkim putem, kao i izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici. Radovi uključuju i postavljanje javne rasvete, saobraćajne signalizacije i ostale potrebne radove.

Nakon procene izvedenih radova i izrade projektne dokumentacije, kako kaže Kern, biće jasno koliki je iznos potreban za završetak ipsilon kraka, a da je cilj Ministarstva da radovi budu okončani u naredne dve godine.

Gradnja ipsilon kraka započeta je još 1990. godine, ali se njegovih 23,6 kilometara puta koji „obilazi” Suboticu i saobraćaj direktno vodi ka graničnom prelazu Kelebija, iz različitih razloga pokazalo kao nesavladiva deonica. U poslednjih 26 godina izgrađena je tek polovina, oko 11 kilometara, a radovi na toj deonici različite političke garniture započinjale su bar šest puta.

Najviše je, ipak, urađeno još 1990. godine kada je upravo „Vojput” odjednom asfaltirao pet kilometara. U međuvremenu, delimično je menjana trasa obilaznice, što je uslovilo i zbrku u dokumentaciji, ali i na terenu sa eksproprijacijom i izmeštanjem objekata koji su se našli na deonici. Kern kaže da je eksproprijacija završena, osim u slučaju tri parcele čije rešavanje je u toku, navodeći da to nije prepreka za izvođenje ponuđenih radova.

Izvor: Politika Online

povezane teme

25
posmatrac Odgovori
uskoro pocinje i gradnja glavne ceone naplatne rampe.ispred subotice .do leta bi trebalo da bude u funkciji.
Овца за шишање Odgovori
Јел' ово на слици Вучко предводи овчице, док их ММФ-пастир помно прати?
mareee Odgovori
Jedan kilometar, ej tender za JEDAN kilometar. Pa ne bi da pravimo metro u subotici majku mu.
Neverovatno!!!
stormwatch Odgovori
HhahahaahahahahahAHA X7
Marija Odgovori
Citam i razmisljam da li je ovo prvo aprilska sala....mozda sanjam dok citam vest. Da vidimo i to cudno da se otvori i taj deo puta.
Toma neverni Odgovori
Buhahahaha
Da da Odgovori
Šta bi tek bilo da živimo negde u brdima, planinama, da imamo reku? Ravno da ravnije ne može biti, a oni ne mogu za sve ove godine da izgrade dvadesetak kilometara puta...
danass Odgovori
Jedan kilometar,rok 100dana,tender!......jel se ovo snima film ili je ovo Srbija 21veka,sta je ovo!
hojo Odgovori
to je sve samo politicki poeni a od rada ni sada nece biti nista a gosp.Kern ce stici do penzije(koje nece biti mali iznos ???????????citajuci komentare za ovaj vest,sada sakupljam slike,koje su napravljene 6 puta i sa likovima koji su se nasli na presecanju vrpca,gde su ti politicari danas ????????????? itd
AlwaysUltra Odgovori
Imre Kern ,april mesec ... Sta tu ima da se dodaje osim "prvi" na april ??
city woman Odgovori
Hahaha, samo naslov pročitah, ko će čitati tolika obećanja koja su počela ko zna kad.
Oko sokolovo Odgovori
Šta se narod buni? Kompleks bazena se gradi21 godinu (od 1995.), a nesuđeni bioskop kraj Otvorenog univerziteta gradio se pola veka. Pre će EU i Amerika da propadnu no što će išta u Srbiji biti završeno.
kokica Odgovori
AHAHAHAHAHA ovo slusam bukvalno od svoje 5e godine,a sad imam 24 a i sve mi se cini da cu nastaviti da slusam do 60e.
Suboticanin Odgovori
Što se ne popravi i otvori deo puta koji je vec davno gotov deonica od Žednickog puta do Bajmockog i tako bi izbegli dosta velikih kamiona kroz grad, mislim da to treba da bude prioritet.
panonski čamac Odgovori
U to ime, živeli.
Da na godinu počnemo graditi i osmi put.
Bunjevac Hrvat Odgovori
1km gradnje
1km kradnje...
hahaha
Tiki Odgovori
STA je to Y krak??
Safet Odgovori
Always ultra radi u londonu ne zaborvite to!
wiena Odgovori
Popravite vi rupe na ulicama,da na polupamo felne...
realan Odgovori
Taj ipsilon se pretvori u nepoznatu...nikad to nece biti zavrseno bas kao ni bazen u Dudovoj..a pare uzete...
ddd Odgovori
Ajde da vidimo i to cudo
mareee Odgovori
Suboticanin vam je odlicno napisao, spojite bar prokleti zednicki sa bajmockim putem, to dve mesalice odrade. A obilaznica ce kad klincu za 18ti kupim motor.
pitanjac Odgovori
Samo da pitam sa kojim to putem u Mađarskoj će taj Y krak da se spaja? Mađari ne prave ništa tamo... A ovo za sedmi put... i Nadrealsite su nad.. ebali...
AlwaysUltra Odgovori
Safet

Ovde u L nezamislivo je da se bude placen i nagradjen za nerad ...
Kudro Odgovori
Ovo treba odmah obustaviti . Pocela je besomucna kradja peska u delu izmedju ulica Sutjeskina ,Pokret nesvrstanih pa sve prema Kelbijskoj sumi. Gospodo sugradjani desetine teskih kamiona svakih pola sata odnose ukradeni pesak ka Malom Bajmoku i dalje .Komunalna policija je nezainteresovana ili u strahu samo okrenula auto i otisla. Necu navesti imena firmi, koja su inace ispisana i na kamionima ,jer ih nece iz straha objaviti , ali to su dve najace firme te branse u Subotici ,SRAMOTA.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.