Komentara: 4
Pregleda: 3850

Intervju s povodom: Perspektiva ženskog boksa u Subotici i Srbiji

18.01.2015. u 19:15h
Izvor: Subotica.com
U petak je uspešno završen međunarodni turnir, 4. Kup nacija, na kojem je i Srbija učestvovala sa 18 bokserki. Tokom trajanja turnira popričali smo sa Jovicom Panićem, predsednikom Bokserskog saveza Vojvodine, koji je kao i na Zlatnoj rukavici imao važnu ulogu u organizaciji Kupa nacija. Tema našeg razgovora je razvoj ženskog boksa kako u našem gradu, tako i na nacionalnom nivou.
Intervju s povodom: Perspektiva ženskog boksa u Subotici i Srbiji

Na ovogodišnjem Kupu nacija za juniorke, mlađe devojke i seniorke nastupilo je 18 naših predstavnica, koje su osvojile ukupno pet odličja. Na treću stepenicu pobedničkog postolja popele su se Milena Matović, Tamara Miloradović, Jelena Zekić i Ivana Martinkov, dok je srebro pripalo Saneli Vidović.

Povod razgovora sa prvim čovekom BSV je bio na temu ženskog boksa, odnosno perspektive ove plemenite veštine među pripadnicama nežnijeg pola, kako u Subotici, tako i u celoj Srbiji.

Međunarodni turnir za bokserke završen je pre par dana, a već stižu najave da bi tokom 2015. godine u naš grad moglo da dođe još jedno međunarodno takmičenje u ovom sportu. Naime, Mirko Antelj, predsednik BK "Spartak" i naš današnji sagovornik upoznali su u petak javnost sa realnom mogućnošću da Evropska bokserska federacija dodeli našem gradu organizaciju EP za juniorke i omladinke, ali i kadetskog i juniorskog za mlade boksere.

Ova informacija može biti značajna za Suboticu s obzirom da dolazak gostiju u naš grad pomaže razvoju nekih drugih grana, ali da li može da ima direktnog uticaja na razvoj ženskog boksa, kao i gde se sada Srbija nalazi u odnosu na ostatak sveta - pitali smo Jovicu Panića.

Razgovor sa predsednikom Bokserskog saveza Vojvodine

Kakve su vaše impresije i planovi kada je ženski boks u pitanju?

Ovo je četvrti Kup nacija koje Bokserski savez Vojvodine održava na visokom nivou u konkurenciji žena; elite, mladih devojaka i juniorki i on se polako privodi kraju. Na ovom 4. Kupu nacija uzelo je učešće ukupno 175 bokserki iz 19 država sa 3 kontinenta.

Najbrojnija je reprezentacija Kazahstana koja ukupno ima 54 takmičarke, Rusija i Indija imaju po 20, Mađarska sa 15 takmičarki, a to su mogu slobodno reći bokserske velesile koje imaju tradiciju u olimpijskom sportu i dobre rezultate kako u muškom tako i u ženskom boksu koji je od 2012. ravnopravno sa muškarcima uključen u Olimpijski program.

Kod seniorki imamo dve osvojene bronzane medalje. Treba imati u vidu da su ovde došle najjače bokserske nacije i ovo je dobar test za Evropska i Svetska takmičenja koja nam slede. Već ove godine dolazi Prva Evropska olimpijada koja će se održati u Bakuu gde će naše dve predstavnice; Jelena Jelić u kategoriji do 60 kg i Milena Matović do 64 kg nastupiti uz muškog kolegu Aleksandra Drenovaka. Tako da je ovaj Kup za njih uvertira i pripremni period da se što bolje pripreme za učešće na Olimpijskim igrama. Sledeće godine u februaru mesecu u Kazahstanu će biti Svetsko prvenstvo za seniorke, a to će ujedno biti i kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju 2016. godine i prilika da naše takmičarke uzmu vizu za olimpijski tim Srbije.

Intervju s povodom: Perspektiva ženskog boksa u Subotici i Srbiji

Što se tiče mlađih devojaka, tu pre svega mislim na omladinke i juniorke, na Kupu nacija je nastupilo 12 devojaka u tom uzrastu. Među juniorkama imamo i jednu finalistkinju, Sanelu Vidović u kategoriji do 50 kg. koja je izvanredno odboksovala polufinalni meč i prekidom pobedila predstavnicu Kazahstana i od nje očekujem da uzme zlato. Što se tiče ostalih rezultata imamo dve osvojene bronze. Zadovoljan sam jer je to trenutno stanje kojim moramo biti zadovoljni. Na jednom ovako prestižnom turniru koji ima tretman Svetskog kupa dolaze najbolje bokserke sa tri kontinenta.

Takmičenje smo organizovali u Subotici uz svesrdnu pomoć Grada, pre svega mislim na gradonačelnika i gospodina Vjekoslava Ostrogonca koji vodi resor sporta. Nezaobilazan je i BK Spartak kao klub koji ima vrlodobru upravu, vrlodobre ljude, ali imaju i veoma skromne uslove gde treniraju i rade. Jedan od naših zadataka u BSV je da pomognemo klubu da sa Gradom pronađemo rešenje za proširenje prostora za trening kako bi i devojke mogle da se bave boksom. U Subotici ćemo ove godine najverovatnije organizovati još takmičenja, pre svega mislim na Vojvođansku zlatnu rukavicu, a možda i neko Evropsko prvenstvo, tako da ovaj Kup nacija bude i neka uvertira. Mislim da Subotica ima dobre organizacione i smeštajne potencijale i da postoji dobra klima i dobar osnov za nastavak saradnje.

Volonterska organizacija koju organizuje Kancelarija za mlade grada Subotice perfektno funkcioniše i njihova pomoć nam je svrsishodna i mislim da bez njihovog angažmana ovo takmičenje ne bi moglo tako kvalitetno odraditi.

Gde danas vidite ženski boks Srbije u odnosu na Evropu?

Ženski boks je u nekom povoju u Srbiji i ovaj turnir je jedan od dobrih zamajaca da se on podigne na viši nivo. Mi smo za kratko vreme u mlađim kategorijama uspeli da uzmemo 13 medalja na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Imamo dobru generaciju mladih bokserki koje polako prelaze u seniorski tim. Zabeleženi su dobri rezultati koji su doneli određeni benefit kod bodovanja Bokserskog saveza Srbije i u samoj kategorizaciji. Polako se otvaraju vrata ka Olimpijskim igrama, a samim time i ka nacionalnim stipendijama koje bi pomogle većoj popularizaciji ženskog boksa. Bezbednost takmičarki je veća nego kod nekih drugih sportova. Medicinska zaštita, osiguranje, kacige i sve ono što je jedna celina olimpijskog sporta, ovde se primenjuje i povrede su svedene na minimum, a to se ne može reći za neke druge sportove. Sve mere zaštite držimo na visokom nivou. Zaštitna oprema bokserki kao i sam ring su licencirani i standardizovani.

Intervju s povodom: Perspektiva ženskog boksa u Subotici i Srbiji

Ovaj turnir je prošle godine proglašen za najjači turnir u ženskom boksu i svrstan u visoku A klasu. Dobili smo u organizaciju jedno veliko takmičenje koje poštuju svi oni koji nam dolaze i za nas je to jedna velika nagrada i veliki potencijal koji treba iskoristiti.

Sva četiri Kupa nacija organizovana su na teritoriji Vojvodine. Da li je to slučajnost ili postoje neki drugi razlozi?

Nije slučajnost. Bokserski savez Vojvodine je inicijator prvog Kupa nacija, a prve osvajačice medalja su iz Vojvodine, većina takmičarki koje čini okosnicu nacionalnog tima su iz Vojvodine, a tu organizujemo i kampove. Uz Vojvođansku zlatnu rukavicu Kup nacija se jednostavno nametnuo kao uzročno-posledična veza naših napora da na što više mesta posejemo klicu i zainteresujemo što više mladih devojaka da se bave sportom, konkretno boksom. Zrenjanin, Vrbas i Sombor su dobri primeri da se nakon održanih turnira u klubovima omasovljava broj žena koje žele da treniraju boks. U boksu postoje specifični uslovi da devojčice mlađe od 15 godina ne mogu da nastupaju kao takmičarke i granice su malo strožije nego kod momaka. Ipak one mogu da počnu sa 11-12 godina da rekreativno treniraju, da uđu u neku školu boksa, pa da po navršenih 15 godina uđu u takmičarski pogon.

Intervju s povodom: Perspektiva ženskog boksa u Subotici i Srbiji

Trenutno u BK "Spartak" nema devojaka koje treniraju boks. Po vašem mišljenju šta je pravi razlog za to?

Prvi i osnovni razlog su uslovi. Trening prostor je jako mali, a za ženski sport treba da postoje adekvatni uslovi i odgovarajuće svlačionice. Sa mog stanovišta Subotica je veliki grad i sugurno postoje zainteresovane devojke koje bi trenirale i verujem da bi se sa ispunjenjem uslova mogla oformiti ženska sekcija BK Spartak. U krajnjem slučaju ne moraju sve devojke biti takmičarke. Žene mogu da treniraju boks kroz rekreaciju bez kontakta i to je jedan dobar vid zdrave sportske priče.

Ljudi koji vode sport u gradu su pristupačni i mogu da prepoznaju sve one benefite koje donosi sport. Takođe, ne treba smetnuti s uma da je ženski boks u Srbiji u začetku i da se uvek može ponoviti iznenađenje koje je priredila Milica Mandić u tekvondu osvajanjem zlatne medalje. Takvo iznenađenje se najlakše može dogoditi upravo u ženskom boksu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3850

Povezane vesti

Povezane teme

boks

bokserski klub spartak

jovica panić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.