Komentara: 0
Pregleda: 2900

Interaktivan obilazak gradskih palata

05.09.2012. u 01:09h
Izvor: SuMedija
U okviru kampanje “SaveSubotica”, u subotu, 8. septembra, održaće se zabavan i interaktivan obilazak gradskih palata građenih pod uticajem neorenesanse. Okupljanje je u 18 časova kod sunčanog sata ispred Gradske kuće.
Interaktivan obilazak gradskih palata

- Uz druženje na predvečernjoj šetnji kroz ucrtanu rutu na štampanim mapama, posetićemo istaknute objekte građene pod uticajem neorenesanse i upoznati sa pojmom baštine kao celine i svim onim što čini njenu raznovrsnost, kao što su običaji, tradicija, znanje i veštine tadašnjih zanatlija i umetnika i priče znamenitih ličnosti – kaže dr Viktorija Aladžić, koordinator i autor projekta.

Inspirisana uličnom umetnošću, kampanja „SaveSubotica“ će, drugu godinu za redom, u okviru obeležavanja Dana evropske baštine i Dana Grada Subotice predstaviti i novu štampanu mapu prostora gradskog jezgra sa istaknutim objektima, multimedijalnim performansom i edukativnom šetnjom.

- Uticaj renesansne arhitekture i način građenja palata u Suboticu je stigao 1880. godine, za čije širenje na ovim prostorima je najznačajniju ulogu imala liberalna buržoazija Beča. Doneli su je inžinjeri koji su se školovali u velikim evropskim centrima, kao i redstavnici građanske klase koji su putujući prikupljali ideje i donosili ih kući, demostrirajući pripadnost velikoj evropskoj porodici. Veći deo subotičke građanske klase, krajem XIX veka identifikovao se sa renesansom, zahvaljujući čemu je u Subotici izgrađen značajan broj raskošnih neorenesansnih palata i kuća - priča dr Viktorija Aladžić.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ najavljuje nastavak prikupljanja potpisa potrebnih radi predavanja peticije za usvajanje Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice, koju možete potpisati u knjizari „Plato Books“, i u prostorijama Art bioskopa „Lifka“ ili putem interneta: savesubotica.org.

Izvor: SuMedija
Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2900
Povezane teme

viktorija aladžić

nasmeši se subotici

save subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.