• Pregleda: 4581

Inicijativa za osnivanje Nacionalnog saveta Crnogoraca

Udruženje Crnogoraca Subotice pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa za osnivanje Nacionalnog saveta Crnogoraca u Republici Srbiji. Potpisi se prikupljaju danas i sutra od 15 do 17 časova u prostorijama Udruženja, u ulici Braće Radić broj 4. Prema poslednjem popisu stanovništva, u Subotici živi 1390 Crnogoraca, a Udruženje broji 100 članova. U nastavku prenosimo Saopštenje za javnost Udruženja Crnogoraca Subotice
Inicijativa za osnivanje Nacionalnog saveta Crnogoraca

Poštovanim građanima Subotice koji potiču iz Crne Gore ili sebe smatraju Crnogorcima,

Udruženje Crnogoraca Subotice je osnovano 2011 god.u skladu sa zakonima Republike Srbije a sve u cilju da kao i sve nacionalne zajednice, a u Subotici ih ima dosta,neguju svoje tradicionalne kulturne i umjetničke vrijednosti.Udruženje je osnovalo i svoj klub,u ul. Braće Radić br.4. (ulaz iz dvorišta) u kojem je ostvarena ideja da se svi kojima je na srcu porijeklo mogu naći,vidjeti, okupiti i evocirati uspomene na rodni kraj.

Iako su propisi Republike Srbije odavno omogućili prava nacionalnim zajednicama da formiraju svoje Nacionalne savjete,to pravo Crnogorci do sada nijesu koristili a razloga je verovatno,nebrojeno puno.Ipak,konačno je shvaćena potreba da se i ta proceduralna forma zadovolji time što će se u skladu sa svim dosadašnjim pozitivnim propisima pristupiti formiranju posebnih biračkih spiskova nacionalne zajednice Crnogoraca radi osnivanja i formiranja Nacionalnog savjeta Crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.Potrebno je naglasiti da su prava nacionalnih zajednica veoma široka u našoj Republici,ali su članovi Udruženja stali na stanovište da se distanciraju od dvije stvari: političkog djelovanja i vjerskih orijentacija.Na taj način su članovi Udruženja definisali svoje djelovanje samo kao kulturološko, umjetničko i socijalno,i nadamo se,onemogućili time one rasprave koje u našem društvu obično i najčešće stvaraju građansku konfuziju.

Pored toga, Udruženje u Subotici,samo po sebi ima takođe i normalnu orijentaciju da se povezuje sa sličnim udruženjima širom Republike Srbije pa je radi lakše i bolje međusobne koordinacije osnovan Savez Udruženja Crnogoraca Srbije a čije je sjedište u Beogradu,koji će dalje koordinirati zajedničke aktivnosti na teritoriji Republike a i participirati u Nacionalnom savjetu u mjeri u kojoj će mo se svi mi angažovati i učestvovati u radnjama koje su propisane zakonima.

A da bi smo učestvovali na valjan način potrebno je prije svega oformiti poseban birački spisak Nacionalne zajednice i to na način da se Izjave o pripadnosti nacionalnoj zajednici moraju ovjeriti u sudskom registru. Iza toga slijedi podnošenje zahtjeva Ministarstvu za lokalnu samoupravu o osnivanju Nacionalnog savjeta,i na kraju,početkom iduće godine,slijede izbori za rukovodstvo Nacinalnog savjeta.

Danas smo upriličili da obavijestimo javnost Subotice da je Udruženje Crnogoraca Subotice organizovalo ovjeru potpisa na Izjavama tokom 19 i 20- og septembra (četvrtak i petak) u periodu od 15 do 17 časova u prostorijama Udruženja koje se nalazi u ul Braće Radić br.4.

Tim povodom pozivamo sve one sunarodnike koji razumeju potrebu i pravo na ovaj angažman da tih dana iskoriste priliku i da se pridruže članovima Udruženja u ovim aktivnostima,te da se ličnom podrškom inicijativi osnivanja Nacionalnog savjeta da što većim legitimitet brojem upisanih Crnogoraca iz ovoga kraja. Nadamo se da će najveći broj naših sunarodnika pravilno shvatiti ovu aktivnost u smislu važnosti obeležavanja porijekla a ne remeteći posebno isticanje nacionalnog opredeljenja,što inače stvara veoma veliku zabunu među našim sunarodnicima,otvara nepotrebne polemike i stvara nezdravu atmosferu u ukupnoj našoj zajednici.

U smislu potrebe da se naša Nacionalna zajednica što bolje informiše o radu Udruženja,kao i o aktivnostima Saveza Udruženja do formiranja Nacionalnog savjeta,ovo je prvi izlazak u javnost radne grupe Udruženja koja se bavi ovim poslom i ovom problematikom,a koja će funkcionisati do osnivanja Nacionalnog savjeta.U narednom periodu,radna grupa će redovno obavještavati javnost o djelovanju Udruženja na gore pomenutim poslovima pa se unapred zahvaljuje predstavnicima javnih medija na korektnom izvještavanju i praćenju.

povezane teme

48
Срб Odgovori
Идиотизам !
Шта би вам на то рекли Свети Његош и Свети Василије Острошли ( Слава Му и Милост ) ?
uvek u pravu Odgovori
Počelo je sa udruženjem, nastaviće se osnivanjem nacionalnog saveta a završiti potrebom otvaranje ambasade ili bar konzulata.Predlažem bivšoj braći da sve gore nabrojano otvore u Prištini jer im je ona bliža a i bolje će se s njima sporazumeti.Imate pravo da moj komentar ne objavite kao što i ja imam pravo da kažem da su se Crnogorci od ovu Srbiju ogrebali kao niko i da je još uvek pljačkaju na sto načina.
Vesko Odgovori
Svima treba dati ista parava i pomoci oko osnivanja Nacionalnog saveta Crnogoraca.
Član51901 Odgovori
Jos nam samo vi falite, i ovako niko nista ne radi:)
Bona fide Odgovori
Pre svega skinite Njegosevu sliku jer je on Srbin. Drugo, gde je zastava Republike Srbije pored crnogorske zastave. Trece, zabolese me oci trazeci ta nova slova ali ne nadjoh ni jedno. Trece, [*...*]
Србин из Црне Горе Odgovori
Ovo je cirkus.Pa Srbi u Crnoj Gori nemaju pravo na jezik,crkvu izloženi su šikaniranju a ovi.....[*...*].Crnogorcima u Srbiji ista prava kao Srbima u Crnoj Gori.Izmišljena nacija radi razbijanja srpskog nacionalnog korpusa,što neće proći.Poruka za Milogorce što im više odgovara.Poturice su gore od Turaka.
Drljevic Mladji Odgovori
Ovi da imaju i malo Njegoseve svesti i obrazovanja nikad se ne bi javno kompromitovali.Vredjaju inteligenciju nas koji smo poreklom iz Crne Gore.Pa ne zakopcavamo se na ledjima da ne znamo da je ovo kontinuitet ideje Sekule Drljevica.
Crngorac iz Dusanova Odgovori
"u mjeri u kojoj će mo".Crnogorski pravopis i gramatika bice posebno izucavani u okviru ovog udruzenja, svako ko pristupi na poklon dobija Gorski Vijenac pisan na crnogorskom narodnom jeziku kao i tastaturu sa crnogorskim slovima, ovim putem apelujem na administratore ovog sajta da tekst bude objavljen i na crnogorskom jeziku kako bi 1390 crnogoraca moglo da procita ovu objavu bez prisustva prevodioca.
Crnogorac iz EU Odgovori
Crnogorac je na balkanu sinonim za kosmopolitizam.Nema mesta predrasudama oko ove inicijtive.Svi imaju pravo na slobodu izjasnjavanja i druga prava koja proizilaze iz Ustava i zakona Republike Srbije.Mi smo lojalni gradjani koji imaju svoja prava.Nadam se da ce i Srbi imati ista prava u Crnoj Gori i da nece biti predmet sikaniranja i diskrimincije sto je slucaj sad kod odnarodjenog rezima diktatora i apsolutiste Mila Djukanovica i njegovog causa Ranka Krivokapica.
batjo Odgovori
Tako bratjo!
vladislav Odgovori
Nove crnogorske riječi - OVERA i ČETVRAK :)))
licanin Odgovori
Pre mesec dana iz Berana izvezli 180 tona smeca zbog pretnje epidemije zaraze a to je grad u CRNOJ GORI jel a CRNA GORA JE EVROPA ....... ma bice hahahahahahaha
neko Odgovori
Ne razumijem ovaj tekst pisan rukom. Na kom je to jeziku i zasto nije preveden?
Sinonim za onoga koji pokusava da zaboravi ko su mu preci, šta su mu bili djed i otac, sta je on sam bio, ni u ludilu ne moze biti kosmopolitizam, vec samo idiotizam ii nesto slicno.
Samo neka uzmu Gorski vijenac i procitaju pocetak prologa: "Posveta prahu otca Srbie", pa ce vec to biti dovoljno da skinu Njegosevu sliku i da se ne kite tudjim perjem, ako imaju obraza. Nije svako ko je rodjen u Crnoj Gori milogorac. Mogu oni da zakace i Getea i Puskina i Sekspira, ali kave veze to ima sa njima?
stormwatch Odgovori
Sad su i Crnogorci krivi i nepostojeci narod, auu brate pa jer ima neko ko vama nije kriv i da li postoji neka nacija na balkanu/svetu osim srpske?
direktor Odgovori
Prvi uslov da se osnuje nacinalni savet je da se Crnogorci razreše javnih funkcija. Strani državljani kod nas mogu biti isključivo direktori? Drugi uslov da inicijator ne piše "overa" nego "ovjera". Treći uslov da skinete Njegoševu sliku jer je on Srbin!
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
BONA (s)IDO nemoj nista za zastavu da brines evo ja cu da im dam VOJVODJANSKU zastavu da se ispuni prazno mesto pored CRNOGORSKE, nadam se da si sada zadovoljan.
Potpuno si upravu BONA (s)IDO NJEGOS je pravi Srbin kao i ti a umro je od SIFILISA dragi moj BONA (s)IDO BRE i laka mu zemlja bila. Odgovorio sam ti na prva dva a na treci ti se izvinjavam nisam u mogucnosti odgovor da ti posaljem pod tri posto mi se treci prst ukocio i ne mogu puno da kucam ali se nadam da ces i tako nekulturan razumeti. I ti si kritikovao druge kako su sovinisti , pokazao si se BONA BRE
baki Odgovori
SACUVAJ ME BOZE BAJICA Ti si stvarno za ludaru
Mister No Odgovori
Nisam Crnogorac ali mislio sam da su Crnogorci već odavno formirali nacionalni savet kao i ostale nacionalne zajednice.Pretpostavljam da će se funkcioneri birati u udruženju tj.tajnim glasanjem jer zajednica koja broji 1390 duša mislim da realno nema potrebe za formiranjem posebnog biračkog spiska za ovu namenu.
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
BONA baki (s)IDO
Naravno i u ludaru ako treba i to odmah za vama. [*...*] Ziv ti meni bio
Родољуб Odgovori
@baki
Ја сам га већ више пута питао да ли му је добро. Човек живи у прошлости, али не треба да бринемо, биологија ће да уради своје.
Mister No Odgovori
Pošto vidim da ova tema ( kao i sve teme vezane za naciju i politiku ) povlače mnogo komentara daću i ja svoj stav po tom pitanju tj. kakva su moja iskustva sa Crnogorcima.Prvo mislim da ovu temu prati jedan stereotip tj.predrasuda da su svi Crnogorci direktori i mafijaši.Naravno i Crnogorci imaju svoj talog ali verujem ni više ni manje no ostale nacije.Kao rođeni Subotičanin odrastajući slušao sam te famozne priče o Crnogorcima direktorima a crnogorci koji se po čaršiji bave poslovima na koje se ne plaća pdv etiketiraju sve Crnogorce.Ima Crnogoraca traktorista i zemljoradnika ali oni se ne uklapaju u stereotip.Radio sam svojevremeno u Crnoj Gori .Jasno mi je bilo da je njihov temperament žešći i da nema kuće bez oružja ali pošto sam radio i gledao svoja posla niko na mene nije pucao.Čakštoviše lokalci su nas razvlačili za stolarski posao jer su Subotičani dole na glasu kao dobri majstori.Još jedan stereotip je vezan za žene,tj.da je crnogorski zet nemoguće postati momcima sa strane.Dok sam radio u Crnoj Gori izlazio sam sa jednom lokalnom curom ( slobodnom naravno, neudatom ) i evo pišem,živ i zdrav.
Bona fide Odgovori
@stromwatch: Ti ćeš i CRNOG ĐAVLA podržati samo ako je protiv Srba i Srbije.
Ana Odgovori
"Crni dani i crne godine,
o kukavno Srpstvo ugašeno,
zla proživjeh tvoja svekolika,
al s najvećim moram da se borim"

Njegoš
dot Odgovori
Ha,ha a dan koji je to cetvrak to se jede ?Mora biti da je novi jezik .
Vesko Odgovori
Istina je da da su Srbima najblizi narod Crnogorci,ali su i oni nekad kao i sada imali svoju drzavu
kao i svog cara Nikolu.Za vreme Prv. svetskog rata su pomogli i zrtvovali se pri povlacenju srpske
vojske kroz Albamiju.Ne razumem sto toliko ima negativnih komentara.I kod njih ima redovnih i pos-
tenih,kao i kod ostalih nasih naroda,a ima kriminalaca,kao i kod nas i u susednim drzavama.
Bona fide Odgovori
@Vesko: Ne shvatas sustinu. To je izmisljena nacija. Za nas Srbe to je geografski pojam kao recimo Lika. Po toj logici i Licani bi onda mogli da budu nova nacija. Ali tamo neko je bio pametan i nije to dazvolio sto je i logicno.
stormwatch Odgovori
@bona fide

Za takve "srbe" kao sto si ti, su SVE nacije izmisljene i samo postoji srbska i eventualno ruska nacija, e (autocenzura) su mi takvi (autocenzura) nacionalsovinisti, patriJote i (autocenzura).
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
@vesko
Nemoj puno paznji da obracas Ja sam BONA (S)IDU pratio i to ti je prilicno utripovano stvorenje samo sto tripuje na pogresnu stranu. Deo svog zivota sam proveo u okolini Cacka i tamo sam upoznao radovne Srbe a ovaj moze da bude sve samo na SRBIN. Naravno ima ih ovde sveze ekstremno novopecenih nekoliko komada. Nemoj tako BONA (s)IDO tako ti vitraza tvoga A MOZDA I MOGA.
stormwatch Odgovori
@Bona Fide

Ja sam ti svom dusom protiv djavla (kog ti vidim pises velikim slovima, a to znaci da mu sluzis), nemam ja nista protiv Srbije kakva je trebala da bude - razvijena, obrazovana, sredjena, EU zemlja, da nisu dosli "srbi" kao ti, i primitivizmom, tuposcu, arogantnoscu, bahatoscu i blago receno idiotlukom od te zemlje napravili nulu! VELIKU NULU KOJOM SE (autocenzura) kao ti hvalite!
ISUS SPASAVA!
sos Odgovori
ne vidim ovde nikakav problem,Crnogorci imaju pravo da osnuju svoju nacionalnu zajednicu u Srbiji isto kao Hrvati-Bunjevci i svi drugi koji imaju svoje maticne nacionalne drzave u Srbiji imaju status nacionalne manjine.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.