Komentara: 14
Pregleda: 8980

Industrijska zona "Mali Bajmok" mamac za ulagače

02.07.2012. u 10:48h
Izvor: Kurir
U okviru Industrijske zone "Mali Bajmok" trenutno radi više od 2.000 radnika. Stranih investitora je sve više, a gradnja novih fabričkih hala nije tako redak prizor kao ranije.
Industrijska zona "Mali Bajmok" mamac za ulagače

Na gradilištu fabrike „Kontinental„ u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok„ radovi se zahuktavaju. Glavni izvođač radova je firma „IMP-Balkan„, a u toku su radovi na fasadi zidanog dela gde će biti smeštena administracija, toaleti, svlačionice i druge prostorije neophodne za funkcionisanje fabrike.

Od kraja 2010. godine u Subotici posluje nemački investitor „Dunkermotoren„ koji se bavi izradom mikromotora u okviru iznajmljenog prostora postojeće slobodne zone i trenutno zapošljava oko 50 radnika. Radovi na fabrici „Dunkermotoren„ su počeli pre dva meseca i već je na objektu postavljen krov, u toku je montaža stranica i pregradnih zidova unutar hale, a uređuje se i prilaz objektu.

JP „Privredno-tehnološki parkovi„, u saradnji s javnim i komunalnim preduzećima, u maju je započelo radove na drugoj fazi komunalnog opremanja i samim tim i kompletiranje infrastrukture u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok„, odnosno ugradnju vodovoda i kanalizacija, gasa, elektrike, IT-infrastrukture, saobraćajnice i javne rasvete..

– U maju preduzeće „Slobodna zona„ započelo je izgradnju proizvodne hale površine oko 4.500 kvadratnih metara za potrebe kompanije „Dunkermotoren„ na lokaciji Privredne zone „Mali Bajmok„ – rekao je za „Dnevnik„ direktor JP „Privredno-tehnološki parkovi„ Branko Guslov. – Završetak izgradnje i preseljenje „Dunkermotorena„ u novoizgrađenu proizvodnu halu planira se u trećem kvartalu godine i u novoizgrađenom prostoru pomenuto preduzeće ima nameru da uposli oko 150 radnika i implementira razvojni centar. Od juna 2011. godine, u Subotici posluje nemački investitor „Norma grupa Jugoistočna Evropa„ koji se bavi izradom komponenata za auto-industriju. Ta kompanija na lokaciji Privredne zone „Mali Bajmok„, u novoizgrađenoj proizvodnoj hali od oko 13.000 kvadrata, trenutno zapošljava oko 120 radnika, pri čemu će do kraja 2013. godine zaposliti oko 340 radnika. Paralelno s realizacijom investicije, JP „Privredno-tehnološki parkovi„ je, u saradnji s javnim i komunalnim preduzećima, završilo kompletno komunalno opremanje prve faze na 22 hektara Industrijske zone „Mali Bajmok„. Još da kažem da od oktobra prošle godine u okviru zone posluje i nemački investitor „Kontitek Fluid Srbija„ koji se bavi izradom komponenata za auto-industriju u okviru iznajmljenog prostora postojeće slobodne zone i trenutno zapošljava oko 20 radnika. Završetak izgradnje proizvodnog objekta prve faze planira ovog meseca. U naredne četiri godine ta kompanija planira da zaposli oko 300 radnika. Ukoliko sve bude teklo po planu, ta kompanija bi od 2015. godine, na istoj parceli započela izgradnju novog proizvodnog objekta i zaposlila oko 400 radnika.

U Subotici će poslovati i italijanski investitor „Kalcedonija„ koji će se baviti proizvodnjom ženskih majica. Investitor planira da početkom avgusta 2012. godine započne izgradnju prve faze proizvodnog objekta površine oko 12.000 kvadrata, i u naredne tri godine zaposli oko 1.000 radnika. Takođe, ukoliko se stvore pogodni ekonomski i tržišni uslovi, ta kompanija bi na istoj parceli započela izgradnju novog proizvodnog objekta (druga faza) i zaposlila oko 200 radnika.

Broj zaposlenih u Subotici veći je nego broj nego nezaposlenih, kojih ima oko 12.000, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanja u Subotici.

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 8980
Povezane teme

Dunkenmotoren Subotica

industrijska zona mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.