Komentara: 3
Pregleda: 3722

Hranilište u Subotičkoj peščari

13.11.2012. u 16:21h
Izvor: RTV Yueco
U šumi na Makovoj sedmici otvoreno je prvo hranilište za ptice grabljivice i to na predelu izuzetnih odlika “Subotička peščara” čiji je upravljač JP “Palić Ludaš. Hranilište je izgrađeno u okviru projekta “Aktivne mere zaštite staništa retkih vrsta i zaštita ptica grabljivica, koje je finansirano od strane Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
Hranilište u Subotičkoj peščari

Hranilište funkcioniše tako što se jednom nedeljno na livadu donose uginule životinje čime se hrane ptice grabljivice ili druga divljač, dok se u neposrednoj blizini nalazi posmatračnica odakle mogu neometano da se posmatraju životinje.

Ovakva vrsta hranilišta je rezultat projekta koji je u skaldu sa aktivnim merama zaštite ptica grabljivica u Subotičkoj peščari. Cilj je da se stvore uslovi za ptice grabljivice u zimskom periodu, kako bi imale dovoljno hrane. 

Osim grada Subotica, projekat je podržao i Pokrajinski sekreterijat za zaštitu životne sredine, urbanizam i graditeljstvo i čestitao upravljaču projekta što čuva i unapređuje prirodnu baštinu.

Hranilište takođe ima za cilj da privuče neke retke vrste ptica grabljivica i neke druge divlje životinje, kao i da stabilizuje i poveća njihove populacije. Osim toga cilj je i da se privuku neke nove vrste ptica. Ovo hraniliište će takođe poslužiti i za naučno-istraživački rad jer će se kroz posmatračnicu moći posmatrati kako se ptice ponašaju u prirodi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3722
Povezane teme

jp palić ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.