• Pregleda: 4004

Hrana na pijaci bezbedna

Hrana životinjskog porekla na pijaci u Subotici prodaje se u rashladnim vitrinama, što znači da visoke temperature ne mogu da utiču na njenu ispravnost, kažu u JKP “Subotičke pijace”. Kada je reč o hrani kupljenoj u Mađarskoj, na pijaci postoje kolektivne rashladne vitrine, gde uz malu doplatu, prodavci mogu da skladište svoju robu. Ipak, nisu svi kupci sigurni u ispravnost hrane, pa na pijacu uglavnom dolaze radi nabavke nekih drugih potrebština.
Hrana na pijaci bezbedna

Anketirani sugradjani koje smo zatekli na pijaci kažu da nemaju običaj da kupuju hranu životinjskog porekla ovde, pogotovo tokom leta. Oni koji se ipak odluče da kupe nešto od hrane, uglavnom se opredeljuju za mladi sir, koji se po njihovim rečima uredno odlaže u vitrine.

U JKP “Subotičke pijace” kažu da nema bojazni od kupovine hrane na pijaci, kako u gradu, tako i na Prozivci, jer se sva hrana životinjskog porekla skladišti i prodaje iz rashladnih vitrina. Na pijaci u gradu se nalazi 14 rashladnih vitrina za živinsko meso, 18 za mlečne proizvode, kao i zajedničke rashladne vitirne, odnosno magacinski prostor sa 16 rashladnih vitrina. 

Hrana koja se uglavnom kupuje u Mađarskoj, kao što su salame, kobasice, kačkavalj i drugi proizvodi životinjskog porekla, zabranjena je za prodaju na tezgama, osim ukoliko se ne nalazi u kolektivnog rashladnom uređaju. JKP “Subotičke pijace” ponudilo je zakupcima, koji prodaju takvu vrstu robe, da uz malu nadoknadu odlože robu u taj magacinski prostor na zakonom propisanu temperaturu, dok će im se na tezgi nalaziti po jedan proizvod, kao uzorak ponuđene robe, koji ne sme biti u prodaji. 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
braco Odgovori
Pisac clanka ocogledno nikada nije bio na pijaci. Ako i nezainteresovano prodjete bilo kojom pijacom, vezanih ociju a dobrog cula mirisa, na samom startu ce te se uveriti da napisani tekst nije istinit. Na mlecnoj pijaci, prozivci na zelencu, na buvljaku na delu prodaje zelenisa, u trosarini a poisebno u Savic hali tvrdnja iz teksta pada odmah u vodu. Ako se prodaja suhomesnatih proizvoda u trosarini i Savic hali moze smatrati higijenskom prodajom, onda neka taj isti objasni kako izgleda nehigijenska prodaja. Ako ti prostori nisu potencijalni izvori zaraze, kako onda izvor zaraze izgleda. U navedene prodajne prostore izgleda inspekcija ne navraca ni leti ni zimi, ZASTO ???, zato sto zemljeci jedno drugo paze i to debelo. Inace kako objasniti cinjenicu da je baka koja prodaje mleko u plasticnim flasama od 2 litra oterana sa pijace jer nije imala belu kecelju ?????? . Na delu buvljaka gde se prodaje zelenis se ovih dana otislo i korak dalje pa se na tezgi prodaje i sveze meso, prodavac sa cigarom u zubima i u kratkim GACAMA to je valjda higijenski a potencijalnoj zarazi na ovim temperaturama nema sanse ????.
E dajte mi vlast 2 dana, ili bolje ne mozda cu se i ja pokvariti, ili nekog i zaraziti .... !!
andrea Odgovori
zamislite prodavnicu u kojoj nema prozora ni vrata i nema radnik ili radnica gde da opere ruku. da li bi tu prodavnicu sanitarna inspekcija pustila da radi. ??? Na pijaci sam dosta puta videla da prodavci tapkaju sa rukom sir. sir ljudi jedu i bez pečenja ili kuvanja. to je higijenski??? Još prodavaju i one kolače sa tezge gde je tu bezbedna hrana???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.