Komentara: 20
Pregleda: 5233
Foto

HDF: Jedina smo hrvatska lista, ponudićemo partnerstvo i saradnju sa građanima i vlasti, vratićemo Hrvatima dostojanstvo i samopoštovanje

04.06.2020. u 22:31h
Izvor: Subotica.com
Kasno večeras Gradska izborna komisija zaprimila je kandidaturu za izbore 21. juna grupe građana "Hrvatski demokratski forum" (HDF), koja je, za sada, deseta lista koja će se, ukoliko se potvrdi, boriti za glasove Subotičana i prisustvo u gradskom parlamentu. HDF je delegirao 23 kandidata, od čega je čak 11 ženskog pola.
HDF: Jedina smo hrvatska lista, ponudićemo partnerstvo i saradnju sa građanima i vlasti, vratićemo Hrvatima dostojanstvo i samopoštovanje

Grupa građana "Hrvatski demokratski forum" predala je listu za lokalnu skupštinu, pri čemu je prikupila podršku 719 građana. Po rečima Zvonimira Perušića, prvog na listi kandidata, HDF je jedina hrvatska lista koja izlazi na ove izbore samostalno, što, kako kaže, nije bio slučaj u proteklih 16 godina, računajući učešća na svim nivoima.

Prilikom predaje liste Perušić je istakao da ljudi koje su delegirali u hrvatskoj zajednici do sada nisu bili deo sistema, a posebno su srećni što među njima ima dosta mladih ljudi.

- Hrvatska zajednica nije zastupljena u onoj meri u kojoj zaslužuje, niti je u situaciji da sa ostalim građanima ovog grada zajedno doprinosi razvoju grada. Razlog što to do sada nije bio slučaj vidimo u tome što dosadašnje vođstvo, u proteklih nekoliko godina, to nije činilo i verujemo da se to može ispraviti - obrazložio je Perušić - Za razliku od nekih drugih opcija mi građanima Subotice ne nudimo priču o ugroženosti jer te priče ne stoje, umesto toga nudimo partnerstvo građanima i vlasti, korektnu saradnju umesto dosadašnje politike od koje ogroman broj pripadnika hrvatske nacionalne zajednice nije video nikakvu korist.

Na pitanje da prokomentariše današnje srpsko-hrvatske odnose Perušić je ocenio da se oni odvijaju ciklično, da postoje periodi kada su relativno dobri, zatim se pogoršaju, i tako u krug.

- Mi smo mala grupa građana fokusirana na lokalne izbore, ne bavimo se visokom politikom. Želimo da damo svoj doprinos, da za hrvatsku zajednicu učinimo nešto u naredne četiri godine, ali i da grad Subotica oseti podršku koju ima od ovdašnjih Hrvata - poručuje prvi na listi HDF-a - Pokušaćemo da povratimo samopoštovanje i dostojanstvo hrvatske zajednice koje je, čini se, poslednjih godina u dubokoj krizi.

Pitanje Hrvatskog školskog centra Perušić je prokomentarisao da je, kao i kompletno obrazovanje na hrvatskom jeziku, to vrlo kompleksno pitanje i tema koja zahteva ozbiljan razgovor, pre svega na institucijama hrvatske zajednice, navodeći stav da cela stvar do sada nije najbolje iskomunicirana.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 5233
Povezane vesti
Povezane teme
hrvatska zajednica hrvatska nacionalna manjina hrvatski demokratski forum izbori2020
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.