Komentara: 9
Pregleda: 5993

HDF - jedina hrvatska lista na izborima u Subotici

12.06.2020. u 13:49h
Sponzorisani sadržaj
Pod rednim brojem 9, na lokalne izbore u Subotici 21. juna izlaći će Hrvatski demokratski forum, kao jedina hrvatska lista. Kroz predstavnike u gradskoj skupštini, ova lista boriće se za povratak samopoštovanja i dostojanstva hrvatskoj zajednici u našem gradu.
HDF - jedina hrvatska lista na izborima u Subotici

Hrvatski demokratski forum (HDF) osnovan je 2008. godine kao udruženje građana čiji je zadatak sprovođenje nadzora nad radom institucija u hrvatskoj zajednici, bez želje da deluje kao politička organizacija ili stranka. Međutim, odluka da ove godine po prvi put izađu na lokalne izbore u Subotici, doneta je nakon što je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini odlučio da ni na ove izbore ne izađe samostalno kao hrvatska lista, već u koaliciji "Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratsku Suboticu".

- Hrvatskog identiteta u toj koaliciji nema i ostao je prazan prostor koji je morao biti popunjen. Ako sada neko ne izađe na izbore kao hrvatska lista, pitanje je šta će se dogoditi za četiti godine i da li će biti bilo kakve motivacije i snage da neko izađe na sledeće izbore kao hrvatska lista. Zato smo se okupili oko HDF-a, koji je u Subotici najzvučnije ime, a uz HDF ravnopravan član je i Hrvatski građanski savez - kaže Zvonimir Perušić, nosilac liste HDF-a, na kojoj se nalazi 23 kandidata, među kojima su Marinko Prćić, Adriana Beniš, Ljerka Dražić, Ivan Peić i drugi. - To su uglavnom ljudi koji, osim Marinka Prćića i mene, do sada nisu bili angažovani unutar institucija hrvatske zajednice. To smatramo prednošću, jer je hrvatska zajednica poslednjih godina do te mere zagađena unutrašnjim odnosima, da smo smatrali da će nova lica koja nemaju nikakve "repove" za sobom i iza sebe, biti osveženje na političkoj sceni.

Kao jedan od ključnih razloga za izlazak na izbore, Perušić navodi i to što hrvatska zajednica, za razliku od drugih manjinskih zajednica u gradu, nema svog predstavnika u lokalnoj samoupravi, zbog čega Hrvati već godinama nisu sastavni deo političkog i društvenog sistema, što je, kako ističe, krivica isključivo vođstva hrvatske zajednice.

-  To je veliki hendikep za našu zajednicu i tokom ove kampanje i prikupljanja potpisa, građani su nas pitali na koji način ćemo Hrvate angažovati u političkom životu i dogovor je da to bude ulaskom u sistem. Dakle, suština je da uđemo u sistem, a kad smo u sistemu, onda možemo da učestvujemo u predlaganju i donošenju odluka - objašnjava Perušić. - Građani su nezadovoljni višegodišnjim lošim stanjem i nesposobnošću unutar hrvatske zajednice, koja se u donošenju odluka rukovodi isključivo ličnim interesom, zapostavljajući kolektivni nacionalni interes, što je dovelo do toga da smo mi najzapostavljenija zajednica u ovom gradu. Žalosno je to reći, ali je tako i mi ćemo se potruditi da iz te loše situacije izađemo.

Zato će prvi potez HDF-a biti otvaranje kancelarije za građane, u kojoj će se evidentirati njihove potrebe i problemi, kako bi se što efikasnije radilo na njihovom otklanjanju.

- Hrvatska zajednica već dugi niz godina posrće i zaostaje u odnosu na druge zajednice u Subotici, a razlog za to nije nekakav pritisak ili potcenjivanje od strane vlasti ili većinskih zajednica, već isključivo nesposobnost političkog i nacionalnog vođstva hrvatske zajednice da se nametne kao ravnopravan partner. Povratkom samopoštovanja i dostojanstva, otvoriće nam se sva vrata, bićemo korektan partner ko god bude bio na vlasti, a sve što se neko dogovori sa nama, biće ispunjeno i neće se događati ono što se sada događa i što se događalo, da se jedno dogovori, drugo radi, a treće priča - poručuje Perušić, dodajući da će radeći za jedan deo građana, HDF raditi za sve građane.

Na lokalne izbore u Subotici, koji će se održati 21. juna, HDF će izaći samostalno kao jedina hrvatska lista pod rednim brojem 9, a poruka za birače je da obavezno izađu na izbore.

- Ovo je prva prilika u poslednjih 16 godina da jedna hrvatska lista izlazi samostalno na izbore i da Hrvati mogu da izaberu svoje predstavnike, na koje će moći da se oslone, ali i da ih kontrolišu ako nešto nisu uradili kako treba - zaključuje Perušić.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 5993
Povezana vest
Povezane teme
hrvatski demokratski forum izbori2020 zvonimir perušić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.