Komentara: 3
Pregleda: 3551

Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozornici

03.09.2021. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozornici

Kada tragajući za kompletnim značenjem, potražite objašnjenje reči „iskon“ rečnici će vam reći da je to nešto što je prvo u svojoj vrsti, što nije izrađeno ugledanjem na druga slična dela, nego samostalno, samoniklo, izvorno delo, onakvo kako ga je izradio njegov tvorac... Sve ovo sažeto u jednoj reči krasi grupu „Iskon“, koja već dve decenije traga za zaboravljenim zvucima izvorne muzike sa ovog podneblja.

Slučajni susret 2001. godine na ceremoniji u Domu vojske spojio je mlade ljude i poveo ih na put očuvanja velikog muzičkog i kulturnog bogastva.

- Na tom koncertu sam nastupao kao frulaš a na njemu su učestvovali i Milanka Nastasović, Srđan, Ognjen i Mirjana Simjanović, koji su tada bili članovi crkvenog hora. Tamo smo se upoznali i spontano zajedno odsvirali i otpevali jednu pesmu. Kada smo videli kako to dobro zvuči, odlučili smo da napravimo jednu grupicu i da zajedno sviramo – seća se Dejan Anđelović. – Tada samo se nazvali grupa „Lola“ i na nagovor Cvjetina Milakovića, u nekom improvizovanom studiju, snimili smo četiri pesme i poslali snimak u Grčku na Balkanski festival mladih. Pozvali su nas da učestvujemo i tamo smo osvojili specijalnu nagradu i kvalifikovali se za Evropski festival mladih u Ankari. Tamo smo odlučili da naše novo ime bude „Iskon“.

Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozornici

Za ove dve decenije „Iskon“ je oživeo mnoge pesme koje su bile zamrle i utihnule u narodu, dao im svoj pečat i udahnuo im svoj duh. U toj nisci bisera prikupljanih po Srbiji i Balkanu grupa "Iskon" nanizala je više od 150 pesama.

- Repertoar čine pesme sa Kosova i Metohije, Makedonije, cele Srbije... Vodimo računa da su ritam, melodija i tekst autentični, onakvi kakvi su pronađeni, a aranžman je naš. To je ono po čemu je „Iskon“ poznat – po aranžmanima, uklapanjuglasova, izvornim i akustičnim instrumentima – ističe Anđelović. – Bar 70 odsto pesama koje mi izvodimo i koje smo snimili niko do sada nije snimio.

Tako je pesma „Oj livado rosna travo“, inače veoma stara poreklom iz zapadne Srbije,  postala prepoznatljiva na način na koji je izvodi grupa „Iskon“. Tu su „Dimna juda“, „Pavle mi pije“, „Gusta mi magla padnala“, „Marijo ćero mori“...

- Muzika koju mi izvodimo je trajna i na ovaj način se čuva naš identitet.  Svaka pesma ima svoju  priču, razlog zbog koga je nastala, vreme kada se izvodi, rituali koji je prate... Sve one govore o istorijski poznatim događajima, postoje one čiji su tekstovi dosta teški, bolni i mučni, ali naša prošlost je bila takva. Monteskje je rekao da su srećni narodi koji imaju dosadnu istoriju. Naša je istorija sve samo ne dosadna. Svašta smo preživeli i sve je to narod proukao kroz pesmu – objašnjava naš sagovornik. – Na svakom našem nastupu objasnimo bar segment neke pesme, odakle je i o čemu govori.

Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozornici

Da izvorna muzika ima budućnost, bar u našem gradu, dokazuju „Iskončići“, dečji hor nastao 2006. godine na temeljima „Iskona“.

- Čak i kada smo mi u „Iskonu“ imali pauzu, naša ideja je živela kroz „Iskončiće“. Oni pokazuju da smo na pravom putu i da se u našem gradu na najlepšti način čuva tradicija. I to ne samo srpska, nego i mađarska, bunjevačka, hrvatska.... Tako na jedinstven način pokazujemo multietničnost i multikulturalnost našeg grada i neću biti neskroman ako kažem da Subotica može da bude prestonica kulture – smatra Dejan Anđelović.

Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozorniciUz Anđelovića, prvi članovi „Iskona“ bili su Ognjen Šućur, Balša Pešikan, Milanka Nastasović i Srđan i Mirjana Simjanović. Kasnije se priključili Olja Njaradi i Leonid Pilipović.

Danas „Iskon“ čine pevačice Milanka Nastasović i Olja Njaradi, te instrumentalisti Dejan Anđelović (frula i tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval i jermenski duduk), Filip Vujaković (klarinet i gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, violin i saz), Nikola Birač (makedonska tambura i tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan i def).

Nemerljivo bogastvo naše zemlje „Iskon“ je predstavio publici u Srbiji, ali i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rusiji, Republici Srpskoj...

Grupa „Iskon“ dve decenije baštinari izvornu muziku Balkana, sutra nastupa na Letnjoj pozornici

Bogato iskustvo rezultiralo je albumom „Prsten mladoženjski“, koji je treći studijski, ali prvi koji je izdat za neku izdavačku kuću. Na novom albumu “Prsten mladoženjski”, objavljenom 25. Septembra prošle godine za izdavačku kuću “Multimedia Mjuzik” iz Beograda, nalazi se jedanaest pesama iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Njih, ali i mnoge druge, publika će imati priliku da čuje 4. septembra od 20 časova na Letnjoj pozornici na velikom koncertu povodom značajnog jubileja. Prodaja ulaznica onlajn putem servisa "Tickets", u Subotici u knjižari "Laguna", kafeu "The dvorište" kao i na OMV benzinskim stanicama u Subotici i na Paliću.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3551

Povezane vesti

Povezane teme

etno grupa iskon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.