Komentara: 1
Pregleda: 1975
Foto

Etno grupa "Iskon" predstavila novi album "Prsten mladoženjski"

09.11.2020. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ predstavljen je treći album etno grupe „Iskon“ pod nazivom „Prsten mladoženjski“.
Etno grupa "Iskon" predstavila novi album "Prsten mladoženjski"

“Iskon” je nastao u Subotici 2001. godine, a činila ga je grupa studenata i mladih ljudi koji su želeli da izvornu muziku sačuvaju  od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publici.

Na novom albumu “Prsten mladoženjski”, objavljenom 25. septembra za izdavačku kuću “Multimedia Music” iz Beograda, nalazi se jedanaest pesama iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

- Album predstavljamo u jednoj specifičnoj atmosferi, ali se nadamo da ćemo, kada ova situacija bude iza nas, održati jedan veliki koncert – kaže Dejan Anđelović, jedan od osnivača “Iskona”. – Ovo je prvi album koji je izašao u izdavačkoj kući “Multimedia Music” i ponosni smo što smo za dve decenije postojanja ostavili jedan trajni zapis koji će ostati generacijama. Do sada smo obradili i izveli oko 150 pesama tradicionalnog tipa. Sa nama su i novi članovi tako da možemo da se pohvalimo novom energijom i starim način rada a to je čuvanje muzike i jezika, dok su aranžmani “iskonski”.

Grupu “Iskon” danas čine pevačice Milanka Nastasović i Olja Njaradi, te instrumentalisti Dejan Anđelović (frula i tarabuka), Nebojša Brdarić (frula, kaval i jermenski duduk), Filip Jović Vujaković (klarinet i gajde), Balša Pešikan (makedonska tambura, violin i saz), Nikola Birač (makedonska tambura i tamburaško čelo) i Ognjen Šućur (tapan i def).

Promociju albuma uveličali Rodoljub Stojanović iz izdavačke kuće “Multimedia Music”, naš veliki umetnik Miroslav Jovančić i Dragana Nikolić, dirigent hora “Sveti Roman Melod”iz koga je i potekao “Iskon” .

- Srećni smo i ponosni što imamo priliku da predstavimo studijski album “Iskona”. “Multimedia Music” svih ovih godina podržava ovu vrstu muzike, a od Udruženja muzičara dobili smo priznanje za diskografa godine i to je još jedna potvrda da saradnja između nas i autora ima jedan jak pečat – istakao je Stojanović.

Po rečima Dragane Nikolić u našoj zemlji postoji dosta grupa koje se bave etno muzikom, ali “Iskon” dve decenije to radi na jedan specifičan način.

- Njihov doprinos očuvanju tradicionalne muzike je zaista poseban I to zahvaljujući iskrenošću I velikoj ljubavi prema bavljenju muzikom. Njihovi aranžmani su sve bolji i bolji, imaju više članova a time je i puniji zvuk, oseti se zrelost – smatra Dragana Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1975
Povezana vest
Povezane teme
etno grupa iskon
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.