Komentara: 2
Pregleda: 3131

Gradska šetnja mapom klasicizma

18.09.2013. u 15:11h
Izvor: SuMedija
U subotu, 21. septembra u 17 časova, kod sunčanog sata ispred Gradske kuće, zakazano je okupljanje svih zainteresovanih za još jednu gradsku šetnju mapom klasicizma.
Gradska šetnja mapom klasicizma

Inspirisana uličnom umetnošću, kampanja „SaveSubotica“ treću godinu za redom u okviru obeležavanja Dana evropske baštine predstavlja novu štampanu mapu prostora gradskog jezgra sa istaknutim objektima, multimedijalnim performansom i edukativnom šetnjom, pod pokroviteljstvom Grada Subotice Subotice i Sektora za turizam Ministarstva finansija i privrede Vlade Republike Srbije.

- Uz druženje na predvečernjoj šetnji kroz ucrtanu rutu na štampanim mapama, posetićemo istaknute objekte građene pod uticajem klasicizma i upoznati sa pojmom baštine kao celine i svim onim što čini njenu raznovrsnost, kao što su običaji, tradicija, znanja i veštine tadašnjih zanatlija i umetnika, priče znamenitih ličnosti - kaže dr Viktorija Aladžić, koordinator i autor projekta.

Nakon slobodnih i nemirnih oblika baroka i kasnije rokokoa, širom Evrope javila se potreba traganja za mirnoćom, harmonijom i ozbiljnošću. Umetnici koji još od vremena renesanse nisu u potpunosti napustili proučavanje antičke umetnosti, ponovo su joj se okrenuli u traganju za novim izrazom. Stilsko razdoblje klasicizma koje je potom usledilo, u Evropi, trajalo je između 1760. i 1830. godine. Klasicizam je bio izražajno sredstvo građanske klase u nastajanju, pa su se prve najamne kuće gradile u ovom stilu. Izgled i veličina kuće, kao i mesto u gradu na kojem su se kuće gradile odražavale su položaj i imovinsko stanje vlasnika.

U Suboticu je klasicizam stigao polovinom XIX veka.

Izvor: SuMedija
Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma Šetnja mapom klasicizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3131

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.