Komentara: 16
Pregleda: 4385
Foto

Gradska biblioteka dobija novu čitaonicu

18.09.2020. u 17:48h
Izvor: Subotica.com
Na veliki jubilej, 130 godina postojanja, Gradska biblioteka dobiće modernu multimedijalnu čitaonicu koja će učenicima, studentima i istraživačima omogućiti komfornije sticanje novih znanja, a takođe će poslužiti i za organizaciju kulturnih događaja. Završetak radova očekuje se u oktobru, a sredstva u visini od 600.000 evra obezbedila je Fondacija "Bethlen Gabor" uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Republike Mađarske.
Gradska biblioteka dobija novu čitaonicu

Gradska biblioteka osnovana je davne 1890. godine pri Gimnaziji, što je čini najstarijom ustanovom kulture u našem gradu. Tokom decenija postojanja biblioteka je menjala svoj dom, pa se tako jedno vreme nalazila u Gradskoj kući, potom u zgradi Muzičke škole, a nakon toga i u Sokolskom domu, da bi se 1954. godine konačno smestila u zdanje u kojem se i danas nalazi. Po rečima direktora Dragana Rokvića, od tog vremena ovo su najkompleksnija ulaganja u zgradu, zahvaljujući čemu će biblioteka dobiti čitaonicu kakvu zaslužuje.

- Počastvovani smo što Fondacija "Bethlen Gabor" uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Mađarske razume potrebe najstarije ustanove kulture, koja je značajna ne samo zbog velikog fonda knjiga, posebno starih i retkih, već i zato što smo jedina od 141 biblioteke u Srbiji koja svakodnevno koristi sva tri jezika koja su u službenoj upotrebi u Subotici, a osim toga, imamo i Američki kutak, tako da je zastupljen i engleski jezik - kazao je Rokvić, prilikom obilaska radova na izgradnji nove čitaonice. - Tokom oktobra radovi će se privesti kraju, kada ćemo upriličiti svečano otvaranje i izdavanje monografije, koja će obuhvatiti oblast istorije knjiga i čitanja biblioteke sa uglednim zvanicama.

Gradska biblioteka dobija novu čitaonicuRadovi na izgradnji nove čitaonice započeli su pre dve godine, a danas su ih obišli gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je ovom prilikom istakao da je posebno značajno što se ova investicija realizuje u godini velikog jubileja.

- Grad ne postaje grad samo zato što ga ljudi koji u njemu žive proglase gradom, nego zahvaljujući institucijama. Biblioteka jeste referentna institucija, ne samo u Subotici, nego i šire i interes svih nas je da ono što smo nasledili ojačamo i zato je ova investicija veoma značajna - rekao je Ištvan Pastor. - Obnavljanje i modernizacija ove zgrade će sigurno trajati i u narednim godinama, jer je ona velika i u značajnoj meri zahteva ulaganja finansijskih sredstava, ali mislim da zajedničkim naporima to možemo da obezbedimo.

Gradska biblioteka dobija novu čitaonicuGradonačelnik se zahvalio Fondaciji "Bethlen Gabor" koja je, uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Republike Mađarske, obezbedila nešto više od 600.000 evra za ovu investiciju, naglasivši da Gradska biblioteka predstavlja mnogo više od 500.000 knjiga, koje čine njen ukupan fond.

- U ovoj teškoj 2020. godini za celo čovečanstvo, subotička Gradska biblioteka slavi 130 godina postojanja, a kada se uzmu u obzir i podaci da ona baštini tradiciju srpske čitaonice još od 1862. godine, da čuva jednu od najstarijih srpskih knjiga "Praznični minej" Božidara Vukovića iz 1538. godine, dobija se kompletnija slika značaja ove ustanove za kulturu u našem gradu, a uz sve to ona čuva i nacionalni identitet mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog naroda - poručio je Stevan Bakić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4385

Povezana vest

Povezane teme

gradska biblioteka

ištvan pastor

mađarski nacionalni savet

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

čitaonica gradske biblioteke

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.