Komentara: 55
Pregleda: 9415
Foto

Gradonačelnik Bakić rezimirao godinu dana vlasti

15.09.2021. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, sa svojim timom saradnika, sumirao je danas rezultate učinjene u proteklih godinu dana.
Gradonačelnik Bakić rezimirao godinu dana vlasti

Ono što je preduslov realizaciji brojnih projekata u svim sferama života grada je stabilnost gradskog budžeta.

- Postignuti rezultati u proteklih godinu dana, po pitanju budžeta i finansija se ne vide ali su veoma važni i osnov su svega. Finansijska stabilnost je veoma važna. Kada sam došao na ovo mesto avgusta prošle godine, budžet je bio razoren usled pandemije kovida 19. Uz to, dodatno otežavajuće bilo  je zaduživanje grada, budžet je bio u nemogućnosti da izvrši povrat pozajmice 350 miliona dinara koju je pozajmio u toku prvih sedam meseci 2020. godine iz sredstava konsolidovanog računa trezora grada. Likvidnost je bila ozbiljno ugrožena i zbog finansijskog kolapsa “Apoteke Subotica” kada su dobavljači krenuli sa namirenjem dugova – predočava gradonačelnik Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić rezimirao godinu dana vlastiPrvi korak u rešavanju ove nezavidne situacije bio je rebalans budžeta kojim su smanjeni rashodi za čak 840 miliona dinara, a počelo je i rešavanje pitanja “Apoteke Subotica”.

- Pojačanom kontrolom trošenja budžetskih sredstava i pomoći predsednika Aleksandra Vučiča I Ministarstva finansija dobili smo pomoć od 211 miliona dinara što je dalo rezultate. Vraćena je pozajmica u celosti, a pristigle obaveze za plaćanje izmirene u rokovima – dodaje Bakić.  – Obezbeđeno je 33 miliona dinara za rešavanje dugogodišnjeg problema dugovanja grada prema zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su ostali uskraćeni za deo troškova prevoza. Sredstvima budžeta rešena dubioza u poslovanju Apotekarske ustanove Subotica potpisivanjem ugovora sa dobavljačima apoteke preuzeta obaveza 133 miliona dinara. Nastavljena je  pomoć u prevazilaženju problema u poslovanju JP “Subotica trans”, obezbeđena sredstva za nabavku autobusa od 38 miliona dinara, tako ćemo  uspeti da obnovimo vozni park smanjimo troškove. Discilina i ozbiljno planiranje ovogodišnjeg budžeta doveli su do toga da je danas na računu Grada 303 miliona dinara, a da je ostvarenje budžeza 60.47 odsto.

Gradonačelnik Bakić rezimirao godinu dana vlastiSve je to uslovilo realizaciju brojnih projekata koje je nabrojala Zagorka Panić, menadžerka Grada. Najvažniji među njima su nastavak radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, podizanje spomenika Kralju Petru, izgradnja ambulante na Prozivci, obnova fasade Gradske biblioteke, rekonstrukcija Gerontološkog centra, izgradnja i rekonstrukcija Doma “Kolevka”, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje na Karađorđevom putu… Tu su i izgradnja kanalizacione mreže,  obnova ulica i saobraćajnica.

Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, predočila je ulaganja u obrazovanje i socijalnu zaštitu, koja uprkos restriktivnom budžetu nisu smanjena. Takođe, značajna izdavanja su bila u oblastima kulture i sporta.

Gradonačelnik Bakić rezimirao godinu dana vlasti- Zahvaljujući pomoći pokrajine i republike, Subotica u obnovu osnovnih i srednjih škola ulaže mnogo više nego ranije. Izdvojena su sredstva za stipendiranje učenika, studenata i mladih talenata, dobićemo dva trening centra za dualno obrazovanje, a urađeno je zaista mnogo za unapređenje školovanja svih đaka. Briga o deci je jedan od naših prioriteta od kojeg nismo odstupili ni u uslovima pandemije – istakla je Jasmina Stevanović. – Značajna su ulaganja u kulturu, podršku sportskim udruženjima, kao i mere socijalne politike.

O ulaganjima u pojedine oblasti i projekte čitajte narednih dana na našem portalu.

Izvor: Subotica.com
Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini Sumiranje rada gradske vlasti u 2021. godini
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 9415
Povezane teme

stevan bakić

jasmina stevanović

zagorka panić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.