• Pregleda: 5023

Gradnja prihvatilišta za migrante teče po planu

Radovi na izgradnji prihvatnog centra za izbeglice na obodu grada bliži se kraju i biće gotovi za otprilike nedelju dana.
Gradnja prihvatilišta za migrante teče po planu

Kompleks objekata na 4.200 kvadratnih metara gradi nemačka humanitarna organizacija „ASB“ u saradnji sa lokalnom samoupravom i Vladom Srbije. Nekadašnja stambena kuća je rekonstruisana i u njoj će biti ambulanta, dok je za boravak migranata napravljena nova montažna zgrada, gde će biti smešteni kuhinja i nekoliko sanitarnih čvorova.

Objekat će imati grejanje na gas, koje sutra treba probno da bude pušteno u rad, umesto septičke jame gradi se potisni vod, uvedena je struja a neće izostati ni telefonska i internet mreža. U idealnim, komfornim uslovima u njemu će moći da boravi oko 80 ljudi, a ako bude potrebe, napraviće se mesta i za tri puta više osoba.

U pogledu migranata, situacija u našem gradu trenutno je stabilna. Oko ciglane i autobuske stanice svakodnevno boravi oko 30 izbeglica sa Bliskog Istoka a prihvatni centar biće im na usluzi dok god bude postojala potreba za njihovo zbrinjavanje. Po završetku migrantske krize, plan je da kompleks postane Evropski omladinski edukativni centar, da objekti budu prepušteni mladima koji će na tom prostoru organizovati kampove i susrete sa vršnjacima iz cele Evrope.

- Po oceni predstavnika međunarodnih organizacija i diplomata, radi se o jednom od najkvalitetnijih objekata ne samo u Srbiji, nego i u Evropi – kaže Milimir Vujadinović, koordinator Radne grupe za migracije za Severnobački, Severnobanatski i Zapadnobački okrug. - Imamo izuzetnu saradnju sa humanitarnom organizacijom „ASB", a grad se potrudio da prostor infrstrukturno opremi. Imamo veliku podršku Vlade Srbije, a sva obećana sredstva od strane ministra Aleksandra Vulina stigla su u gradski budžet, čime su nadoknađeni svi troškovi koje je grad imao tokom migrantske krize.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

23
Коми Odgovori
Браво за Милимира!
robiska Odgovori
Ne razumem zašto hoće da ih naseljavaju i stave nama na grbaču kad oni ne dolaze više u Suboticu osim ponekih koji zalutaju...gospodin koji ih dovlači ovde bi mogao da ih vodi u svoj rodni kraj.
u prolazu Odgovori
Sojic Odgovori
Ima se može se!
Paulina Odgovori
mene samo zanima KO OVO FINANSIRA....OD ČIJIH PARA SE OVO GRADI.....MI U SUBOTICI IMAMO JAKO PUNO GLADNIH USTA, I BILO BI JAKO LEPO I DOBRO PRVO NJIH SVE NAHRANITI, ZATIM POMOĆI SOCIJALNIM SLUČAJEVIMA, ZATIM PLATITI STRUJU I OSTALE RAČUNE NAJSIROMAŠNIJIMA DA NAM NE BI IZVRŠITELJI SVE STVARI ODNELI, JER OD PLATE NE MOGU DA SE PLATE RAČUNI, I KADA SE SVE TO NAMIRI, PREĆI NA MIGRANTE I POMOĆ NJIMA....
Pravdoljub .. Odgovori
Neka dođu ti nesretnici i neka ostanu. Drugi su oni mentalitet, oni pamte isto kao i mi. Ali kršni ero,oni ne praštaju za razliku od nas Subotičana.
potbull Odgovori
mi na Palic NECEMO nikakve izbeglice, [*...*]
tetka Odgovori
Наши бескућници немају зимски смештај, а богами ни многе суботичке породице немају овакве услове становањљ.

Могу мислити на шта ће ово све личити кад прође овуда пар група азиланата!!!!
ma sta mi prica Odgovori
Ako vec nekoga morate smestiti tamo,gledajte da to budu izbeglice sa porodicam,sa dvoje ili troje dece.Da budemo zaista humani a ne da ugostimo giliptere od 20 godina koji su trebali ostati tamo odakle su dosli i boriti se za svoju domovinu.
Zoli Odgovori
Vise brinete o nekim tudjmanima nego o nasem narodu pa ima i kod nas gladnih i bolesnih o kojima niko ne vodi racunA

Sramota!!
ggg Odgovori
@Коми Prozirno, sam za sebe pises komentar. Kompleks koji nije izleciv!!!
dule Odgovori
Za sve koji pitaju pare je dala EU i to namenski. Prema tome to je obaveza koju moramo ispoštovati ako je većina nas ili vas za ulazak u EU. Nema evrope bez obaveza. Šta ste mislili mi pokucamo i oni otvore vrata i kažu izvolte gospodo Srbi.
Pravdoljub .. Odgovori
ˇ@dule...Nama evrope ni azije ni afrike nema sa ovakvima poput Milimira.
xx Odgovori
Mogu ovi "naši" lično migrantima da ližu d..., oni opet neće ovde da ostanu jer im nije potrebna banana država ! Inače, svaka čast gradskom retardiranom rukovodstvu kada su pristali na izgradnju prihvatnog centra u turističkom kompleksu Palić. Migranti umesto akva parka ?! Bravo!
xx Odgovori
@dule
Nemoj samo da nam soliš pamet kao premijer...EU nas neće ni sa obavezama ni bez obaveza!
Kome to nije jasno u ovoj lepoj našoj, vreme je da se leči!
ma da Odgovori
@dule

o kakvim to obavezama pises? Uslov za ulazak u EU da se Srbija naseli ljudima sa bliskog istoka? Skroz si profulao derane. Koliko ja mogu da primetim ti ni sam ne znas zasto bi da ides u EU, ali bitno je da hoces da ides. Kofer u ruke, predjes granicu i vec si u EU i batalis pricu o imigrantima i obavezama.
stormwatch Odgovori
Dragi Subotchani, u svoj vasoj paranoji, fashisoidnim ispadima i neverovatnom sebichluku tako poznatom na tim prostorima, setite se da ce uskoro kada svi ti problemi sa Imigrantima prodju, ovaj objekt ostati vama na korist.
Idu dani dani Odgovori
Ovo neko namerno radi.Umesto turistickog centra emigranti u halama.Degradacija Palica za sve pare.Moraholom je ipak bolji godinama.Kome jos treba Palic.Sramota,bruka katastrofa.
punisher Odgovori
@stormwatch
isto kao i vikend naselje, Palicko jezero, gradski stadion, narodno pozoriste, zelena fontana, sve drzavne fabrike, penzija, pa zdravstvo, sudstvo, policiija, gradske uprave i sama drzava kao institucija!!!! sta pricas ti bre? ti zivis u nekoj drugoj dimenziji ako ces i ovo pricu da progutas
lakumity Odgovori
Zar nebi bilo jeftinije, svrsihodnije pa i komfornije da su sa tim silnim parama adaptirali neki od napuštenih industrijskih objekata: Slavica, upravna zgrada Sinalca, deo 29 Novembra, bivše skladište Agrosemena na Beogradskom putu itd. ili deo kasarne?
stormwatch Odgovori
@punisher

Vidi, ja ti nisam kriv sto si ti glasao za SNS pa sad imas to sto imas u drzavi. Pre 4 godine pretili ste javnim lincovanjem nama koji smo jedini smeli u to vreme da kazemo nesto protiv te vase nove bajne vlasti pod kojim Srbija ima da procveta, sad ti i tebi slicni meni drzite pridike kako je ista ta vlast napravila haos. Meni ne moras objasnjavati, moje pamcenje ne doseze do juce.
xx Odgovori
@lakumity
Da, bilo bi jeftinije, svrsihodnije pa i komfornije da su sa tim silnim parama adaptirali neki od napuštenih industrijskih objekata...ALI NE NA PALICU nego recimo u Kosovskoj Mitrovici !!!
Deks Odgovori
Ovakav objekat, čak sa mnogo većim kapacitetom, Subotici je bio potreban još pre nekoliko godina kada je migrantska kriza počela i kada su se u početku ne tako brojni migranti smrzavali na zimskim temperaturama. Tada lokalna, pokrajinska i republička vlast nisu ništa učinile da naprave takav objekat već to rade sada, kada je, srećom(!), većina imigranata preusmerena na druge pravce. To rade tek sada kada su dobili novac od EU fondova, toliko o njihovoj "humanosti"! Zadnji put sam na autobuskoj stanici u Subotici bio u septembru i bio neprijatno iznenađen videvši imigrante koji su boravili na autobuskoj stanici u ograđenom delu gde da biste kao putnik ušli neophodno je da platite karakteristično "srpski proizvod" famoznu "peronsku kartu". Oni tamo nisu čekali autobus već su duže boravili i taj prostor koristili kao privremeni smeštaj poput parka u Beogradu pored železničke i autobuske stanice gde je još veći haos. Kao putnik i građanin bio sam veoma razočaran takvim prizorima u kojima se prostor za obavljanje javnog saobraćaja uništava i koristi za druge svrhe na uštrb putnika. U Nemačkoj gde većina imigranata želi da stigne tako nešto bilo bi nezamislivo, i oni moraju boraviti i kretati se isključivo na mestima gde to odrede vlasti. Nadam se da takvih prizora vište nema na autobuskoj stanici u Subotici, i da će imigranti ako stignu u Suboticu boraviti isključivo u za to predviđenim objektima - u prihvatilištima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.