Komentara: 14
Pregleda: 7089

Građani Palića nezadovoljni postavljanjem nove bazne stanice

04.07.2014. u 18:01h
Izvor: RTV City
U Gradskoj kući danas je održana javna rasprava o postavljanju bazne stanice u centru Palića, pri čemu je konstatovano da procedura nije u potpunosti ispoštovana.
Građani Palića nezadovoljni postavljanjem nove bazne stanice

Građani Palića su pored pritužbi na postavljanje bazne stanice „Telekoma“ u centru naselja posebno ogorčeni na činjenicu da su temelji za stanicu postavljeni i pre nego što je izvršena procena uticaja na životnu sredinu, što je i Služba za zaštitu životne sredine okarakterisala kao prestup. Građani su izrazili spremnost da se nađe novo rešenje na nekoj drugoj lokaciji kao i da nemaju nameru da dozvole nastavak gradnje na postojećem mestu i pored uveravanja izvođača studije Instituta „Vatrogas“ i stručnjaka „Telekoma“ da nema dokazane opasnosti po stanovništvo.

Jedna od spornih stvari je postavljanje antene na objekat marketa „Roda“ u centru Palića, koji je zakonom zaštićeno kulturno i istorijsko jezgro naselja a nije dobijena ni saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika. Zavod bi mogao jedino da ograniči vizuelnu impresiju antene koja bi trebalo da bude viša i od zaštitnog znaka Palića, vodotornja. Služba za zaštitu životne sredine napominje da je postavljanje baznih stanica zakonski drugačiji problem od standardnog postavljanja baznih stanica te da je na istoj lokaciji već pristigao novi zahtev za postavljanje antene i to od „Vipa“. Takođe, na istom mestu je neovlašteno postavljeno nekoliko antena.

„Merenje na 7 mernih tačaka oko planiranja stanice je pokazalo da sve vrednosti za stanicu od 900 mhz su ispod graničnih vrednosti. Prema tome, sa aspekta struke svi uslovi su isupnjeni“, izjavila je Gordana Gavrilović iz Službe za zaštitu životne sredine.

„Vi ste u četvrtak dobili rešenje da se pristupi proceni uticaja na životnu sredinu. U subotu u 5 ujutro su došli radnici i stavili antenu na krov marketa „Roda“. Mi smo u ponedeljak prijavili inspekciji da je to izvršeno neovlašćeno. U utorak pre podne je inspektor za zaštitu životne sredine doneo rešenje , Telekom je u 14:30 došao da nastavi izvođenje radova na toj stanici. U sredu sam ponovo kontaktirao gradsku upravu da li je izdato rešenje o obustavi radova a oni su i dalje nastavili radove. Taj stub sad stoji na krovu „Rode“, izjavio je Tibor Bognar, sekretar MZ Palić.

Studiju procene uticaja na životnu sredinu izradio je Institut „Vatrogas“ u kojem kažu da su naši propisi po ovom pitanju strožiji od zemalja EU, nekada i do 3 puta, upravo zbog pritiska javnosti. Straha od baznih stanica ne treba da bude jer one skoro nikada ne rade punom snagom odnosno zavise od broja korisnika koji se kače na mrežu.

Predstavnik „Telekoma“ ističe da se nove bazne stanice postavljaju na zahteve korisnika kao i kompanija koje zahtevaju brži protok informacija. Zato je plan postavljanje još većeg broja baznih stanica jer se time jača signal mobilne telefonije i smanjuje opasnost od zračenja što je korisnik bliže stanici.

„Na ovoj lokaciji nije bilo baznih stanica u blizini od 150 metara tako da je polje vrlo malo a samom predikcijom ove studije i stručne ocene je pokazano da polje neće doći ni do desetog dela graničnih vrednosti koje je ministarstvo propisalo. Naše granice u Srbiji i regionu su vrlo slične i u skladu su za evropskim zakonima. Smatram da nema potrebe da se stanovništvo plaši“. naveo je Dragan Samardžić iz Telekom Srbija“

Najnovije 3g i 4g tehnologije mobilne telefonije zahtevaju još gušću mrežu baznih stanica koje bi se u narednoj godini mogle postavljati duplo bliže, dakle na nekih 250 metara razmaka.

Predstavnik grupe građana Palića Zoran Arsić smatra da treba pojačati postojeće stanice koje su u ređe naseljenim delovima Palića pa tek onda graditi nove i to na lokacijama van centra naselja. On ističe da su građani već nekoliko puta zaustavljali postavljanje baznih stanica na istoj lokaciji.

„Ova lokacija je na duplo nižoj lokaciji koja se nudi. Sa sručne strane nema šanse da zadovoljava te kriterijume. Nama takva lokacija ne treba i mi ćemo se tome suprotstaviti. Ne sporimo da treba operaterima i potrošačima i može na postojeće ali nećemo da pravimo treći i pogotovo tu gde jeste“, rekao je Zoran Arsić.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7089

Povezane vesti

Povezane teme

palić

bazna stanica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.