Komentara: 21
Pregleda: 8394

Koliko nam je potrebno baznih stanica?

03.07.2014. u 17:37h
Izvor: RTV City
Predstavnici MZ Ker i Arhus centra na današnjoj konferenciji za medije postavili su pitanje o opravdanosti postavljanja bazne stanice mobilne telefonije u ulici Dinka Šimunovića broj 9 s obzirom da postoje sumnje da čitav proces nije sproveden uz saglasnost građana MZ Ker i u skladu sa planovima generalne regulacije.
Koliko nam je potrebno baznih stanica?

Stanovnici MZ Ker su uznemireni zbog planiranog postavljanja bazne stanice odnosno antene Telekoma od 30 metara visine sa 4 repetitora u dvorištu kuće u Dinka Šimunovića 9. MZ nije bila obaveštena o ovom projektu niti je dala bilo kakvu saglasnost pa su se obratili gradskim institucijama zaključno sa gradonačelnikom. Svuda su im vrata bila zatvorena a samo je gradonačelnik obećao pomoć mada ništa konkretno. Iz gradske uprave su im rekli da su sve dozvole uredno izdate kao i da nisu dužni da posebno obaveštavaju MZ već su to oglasili preko štampanih medija na tri jezika i gradskog radijskog servisa.

Ovaj postupak i odbacivanje odgovornosti lokalne samouprave građani smatraju velikim propustom i spremni su da do kraja brane svoju odluku da ne dozvole gradnju bazne stanice u gusto naseljenom delu grada.

„Lokalna samouprava je rekla da to nije njihova dužnost, postoje sredstva javnog informisanja, oni su svoje zakonski odradili, izdate su dozvole. Građani su stali u odbranu, oni neće dozvoliti da se gradi ta bazna stanica, oni će svojim telima da zaštite, da brane to a mi ćemo kao MZ svim legalnim sredstvima da se odupremo gradnji bazne stanice“, rekao je Bela Bašić Palković, preds. Skupštine MZ Ker.

Predstavnici MZ Ker pitaju zašto je gradskoj upravi teško da im pošalje e-mail kada se radi o ovako značajnoj temi a obaveštava ih o svim drugim odlukama gradskih organa. Da stvar bude još gora, u blizini planirane bazne stanice su škola i dva vrtića a roditelji su istakli da neće puštati decu u školu ako stanica bude postavljena. Građani dodaju da Planom generalne regulacije, koji je plan prvog reda po značaju, u tom delu naselja ne sme da postoji objekat koji prelazi 12 metara visine dok je nova antena visoka 30 metara. Telekom je ponudio objašnjenje da se antene u gušće naseljenim delovima grada postavljaju radi boljeg umrežavanja i boljeg signala.

MZ je tražila i rezultate merenja štetnosti po zdravlje od izrađivača studije izvodljivosti što nisu dobili. Mišljenja stručnjaka koje su konsultovali govore da štetnog zračenja po ljude ima ali niko nije smeo da izda dokument o štetnosti.

Radovi na postavljanju temelja izvedeni su tokom prvomajskih praznika kada nikome nije bilo jasno šta se tu gradi da bi tek nakon dve nedelje građani saznali da radi o novoj baznoj stanici. Pre nekoliko nedelja oni su sprečili šleper da istovari noseće stubove za stanicu.

„Bili smo jako ogorčeni i žalili smo se gradskoj građevinskoj i komunalnoj inspekciji jer investitor i izvođač radova nisu istakli nikakvu tablu da se tamo nešto gradi. Mi nismo protiv gradnje baznih stanica. Mesta za njih ima na drugim lokacijama. Ovo je u gusto naseljenom delu MZ Ker, blizina škole je 100 metara, dva obdaništa, ambulanta, crkva. Kada smo pitali čoveka koji je pravio studiju izvodljivosti da 500 metara, na čistu poljanu, povuku tu baznu stanicu, da li bi se osetila razlika u signalu, bio je samo smešak. Znači, faktički da ne bi bilo razlike“, izjavio je Boro Kovačević, predst. MZ Ker.

Stanovnici MZ Ker su se povodom ovog problema obratili svim nadležnim pokrajinskim i republičkim službama.

Arhus centar smatra da grad treba da izvrši reviziju svih izdatih dozvola pa da se vidi da li je bilo kršenja zakona i preporuka kao i da odgovorni snose konsekvence. Regulativa za bazne stanice ne postoji a investitorima je zato lako da podignu stanice uz ugovor sa privatnim licem. Ta rupa u zakonu ostavlja posledice po sve građane koje uz to niko i ne konsultuje. Ovakav propust se ne dešava prvi put, postavljanje antena je sve učestalije a Arhus centar postavlja pitanje – koliko je baznih stanica potrebno na teritoriji našeg grada? Po njima teško je poverovati da se to radi zbog smanjenja zračenja mobilnih telefona tj. zbog zdravlja građana. Službe zadužene da prate ove procese kriju se iza zakonskih rupa a ne podnose ni inicijative za izmene zakona i eliminisanje primećenih nelogičnosti. Takođe, različite službe rade sa različitim stepenom transparentnosti a stručnjaci su pre 15 godina bili uključeni u proces dok danas ne smeju ni da javno kažu svoje mišljenje.

„Najbitnija je ta prva karika, Služba za urbanizam i graditeljstvo. Tamo nećete pročitati ništa, za razliku od vidljive karike – Službe za zaštitu životne sredine. Oni su toliko zatvoreni a primer je sa sastanka gde su rekli da smatraju da je antenski stub postavljen na zgradu „vidljiv“ a antenski stub postavljen u zemlju faktički i ne postoji. Stručnjaci se boje i meni daju podatke da ih iznesem. Neke podatke mogu da iznesem, ali neke ne mogu jer ne mogu da ih objasnim. Dokle smo mi došli kad se struka boji?“, pita se Snježana Mitrović iz Arhus centra Subotica.

Sutra, 4. jula 2014. u sobi 226 Gradske kuće biće održana javna prezentacija i rasprava povodom zahteva „Telekoma Srbije“ za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu bazne stanice mobilne telefonije „Palić 3“. Arhus centar još jednom poziva građane i predstavnike MZ da uzmu učešće i da iskoriste priliku da direktno utiču na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 8394

Povezane vesti

Povezane teme

arhus centar

bazna stanica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.