• Pregleda: 3526

Grad naneo štetu usevima na području Subotice

Grad veličine oraha padao je sinoć na teritoriji Subotice, a štete na pojedinim parcelama pod pšenicom procenjuju se i na više od pedeset odsto, rečeno je Tanjugu u Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS) Subotica.
Grad naneo štetu usevima na području Subotice

Kako je izjavio direktor PSS Subotica Damir Varga, olujno nevreme, praćeno gradom, zahvatilo je potez od naselja Mišićevo do Mikićeva, natopilo je zemljište sa sedam litara kiše po kvadratu za samo deset minuta, dok je po izjavama očevidaca u Mišićevu bilo 20 centimetara leda pored puta.

"Padao je grad veličine od nokta do oraha. Usevi, pšenica i kukuruz, pretrpeli su štetu koja se procenjuje u rasponu od pet do 60 odsto", rekao je Varga.

Jedan od poljoprivrednika čiji su usevi pretrpeli štetu jeste i Krešimir Dulić iz Đurđina. Prema njegovim rečima, štete na usevima ratarskih kultura u zahvaćenom području veće su od 60 do 70 odsto.

On kaže da je sinoćni grad bio jačeg intenziteta nego prethodnih godina i podseća na velike štete 1997. godine kada je grad zahvatio Đurđin.

Dulić je naveo da su usevi osigurani, a šteta prijavljena i da ostaje da se sačeka zvanična procena.

Po podacima Gradske službe za poljoprivredu, gradonosni oblak zahvatio je široko područje, a dejstvovala je i protivgradna zaštita, doduše ograničeno pošto je oblak nastao i dolazio iz Mađarske, ka kojoj je zabranjeno dejstvovanje. Prema istom izvoru, u Subotici od 24 protivgradne stanice, njih 20 je funkcionalno i snabdeveno raketama.

Izvor: RTV

povezane teme

3
Član51406 Odgovori
u Subotici od 24 protivgradne stanice, njih 20 je funkcionalno i snabdeveno raketama.
Добро де,ал шта је са оним четри?Кај не функционишу?Нема ракетле?
balkanac Odgovori
nemamo srece. KOJE LI SU OVO BUDALE KOJE DIZU PALAC GORE NA OVAKVU VEST
no koment Odgovori
Balkanac mozda si ti BUDALA,ako se nesecas njihovog strajka,bas me zab... sto im potuko led sve!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.