Komentara: 8
Pregleda: 3751

Grad bez protivgradne zaštite

07.05.2014. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, žestoko se obrušio na Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova jer i dalje nije obezbeđeno dovoljno protivgradnih raketa za odbranu voćnjaka i oranica od elementarnih nepogoda, pre svega grada, koje su česte u ovo doba godine.
Grad bez protivgradne zaštite

- Lokalna samouprava nema nikakvih nadležnosti kada je protivgradna odbrana u pitanju, ali mi činimo sve što je u našoj moći da stvari pokušamo da držimo pod kontrolom. Ove godine smo izdvojili 4,7 miliona dinara za nabavku opreme i plaćanje strelaca, ali je problem što mi nemamo nikakvog uvida u trošenje novca, jer javne nabavke sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Nadam se da se neće ponoviti situacija iz prošle godine kada je MUP polovinu raketa koje smo mi platili, prosledio Somboru – rekao je Maglai.

Grad je prethodnih dana već načinio štetu usevima u Bačkim vinogradima i Šupljaku, a niti jedna raketa nije ispaljena. U ovom trenutku, umesto neophodnih šest raketa po jednoj protivgradnoj stanici, ima svega 1,4 rakete, a dodatni problem je i činjenica da za većinu stanica i ne postoje zaposleni strelci.

- Ovako više ne može i MUP mora da menja nešto. Zamolio sam načelnika radarskog centra u Bajši da dođe naredne sedmice na sastanak kako bismo zajednički pokušali da rešimo problem. Isto tako, država Srbija i dalje, iako se to već tri godine najavljuje, nije potpisala odgovarajući ugovor sa Mađarskom, tako da naši strelci ne mogu da reaguju ako nevreme dolazi iz pravca te zemlje, a upravo su u pograničnoj zoni prema Mađarskoj stacionirani voćnjaci, koji najviše stradaju od grada – ogorčen je Maglai.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, podsetio je da je samo prošle godine šteta od grada na usevima i voćnjacima iznosila više miliona evra, te da se ovaj problem hitno mora rešiti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3751

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

šimon ostrogonac

protivgradna odbrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.