• Pregleda: 3306

Grad bez protivgradne zaštite

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, žestoko se obrušio na Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova jer i dalje nije obezbeđeno dovoljno protivgradnih raketa za odbranu voćnjaka i oranica od elementarnih nepogoda, pre svega grada, koje su česte u ovo doba godine.
Grad bez protivgradne zaštite

- Lokalna samouprava nema nikakvih nadležnosti kada je protivgradna odbrana u pitanju, ali mi činimo sve što je u našoj moći da stvari pokušamo da držimo pod kontrolom. Ove godine smo izdvojili 4,7 miliona dinara za nabavku opreme i plaćanje strelaca, ali je problem što mi nemamo nikakvog uvida u trošenje novca, jer javne nabavke sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Nadam se da se neće ponoviti situacija iz prošle godine kada je MUP polovinu raketa koje smo mi platili, prosledio Somboru – rekao je Maglai.

Grad je prethodnih dana već načinio štetu usevima u Bačkim vinogradima i Šupljaku, a niti jedna raketa nije ispaljena. U ovom trenutku, umesto neophodnih šest raketa po jednoj protivgradnoj stanici, ima svega 1,4 rakete, a dodatni problem je i činjenica da za većinu stanica i ne postoje zaposleni strelci.

- Ovako više ne može i MUP mora da menja nešto. Zamolio sam načelnika radarskog centra u Bajši da dođe naredne sedmice na sastanak kako bismo zajednički pokušali da rešimo problem. Isto tako, država Srbija i dalje, iako se to već tri godine najavljuje, nije potpisala odgovarajući ugovor sa Mađarskom, tako da naši strelci ne mogu da reaguju ako nevreme dolazi iz pravca te zemlje, a upravo su u pograničnoj zoni prema Mađarskoj stacionirani voćnjaci, koji najviše stradaju od grada – ogorčen je Maglai.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, podsetio je da je samo prošle godine šteta od grada na usevima i voćnjacima iznosila više miliona evra, te da se ovaj problem hitno mora rešiti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
stari vuk Odgovori
Nista se kod nas ne desava slucajno. GMO mafija kontrolise sve!
smene Odgovori
Sramota treba vas sve smenit, niste ustanju da obezbedite protivgradne rakete a bacate pare na gluposti, skroz ste nesposobni kao i žuti.
Vesko Odgovori
Veca steta je od ove vlasti, nego od grada. Nabaviti jednu raketu, da vas sto dalje lansiramo.
ali g Odgovori
nema veze, seljaci ce da kupe rakete pa ce se sami odbraniti i od policije, od politicara a i od gradi
timberland Odgovori
Grad bez svega!!! ;)
nana Odgovori
Ako nemate nikakve nadležnosti, po kom osnovu trošite pare poreskih obveznika ovog grada. To se među normalnim ljudima zove nenamensko trošenje budžetskih sredstava.Paore treba uputiti na adresu MUP-a da traže zaštitu od onog ko je nadležan, a ne ovako da se gube živci dok neko ne strada.
Jole Odgovori
Pravda za grad.
Portir Djura Odgovori
Pa kako mislite da poreski obveznik iz Pirota placa rakete.a vi ce te uredno naplacivati porez,i trositi za komunalne potrebe Grada.A Grad Subotica neka izdvoji nedeljnu apanazu ,sa Buvljaka imacete
raketa najvise u Srbiji.To za Suboticu nije problem,izdvojte 1-2%,iz budzeta ,ili onoliko koliko dajete
za reprezentaciju,ili 10 kg psenice po hektaru,ili o.3 posto i sve ce biti u redu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.