• Pregleda: 3692

Premijerka i ministar zdravlja isprobali sistem "e-recept" u Subotici

U Apoteci Subotica, premijerka Ana Brnabić, u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministra državne uprave i lokalne samouprave, Branka Ružića, kao i direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu, Mihaila Jovanovića, uverila se u efikasno funkcionisanje usluge “e-Recept”, kao i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.
Premijerka i ministar zdravlja isprobali sistem "e-recept" u Subotici

Sistem "eRecept", koji od kraja juna funkcioniše na teritoriji cele zemlje omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike, što im omogućava da umesto dvanaest,  samo dva puta godišnje idu kod izabranog lekara. Usluga „e-recept“, po oceni premijerke, jedna je od najpopularnijih elektronskih usluga.

- E-recept je jedna od najpopularnijih usluga, usluga preko koje su i najstariji sugrađani konačno shvatili šta je elektronska uprava. Ova usluga je pojednostavila život brojnim građanima Republike Srbije - rekla je Ana Brnabić i poručila da će modernizacija i kvalitetnije pružanje usluga biti  prioritet Vlade i u narednom periodu. - Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar izneo je podatak da   je od uvođenja ovog sistema, do kraja juna prepisano 32 miliona recepata, a glavni pozitivni efekti sistema  su, kako tvrdi,  smanjeni redovi u domovima zdravlja, kao i velike finansijske uštede.

- Upotrebom elektonskih recepata smanjile su se gužve u domovima zdravlja za nešto manje od 40 odsto, a  uštedeli smo više od dva miliona evra na godišnjem nivou. Sledeću stvar koju ćemo nastaviti da usavršavamo su centralne liste čekanja. Pomoću njih će više hiljada građana doći do brže intervencije- istakao je ministar Lončar.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Овца за шишање Odgovori
Јел' није "пао ситем" кад су се појавили?
Uvek u pravu Odgovori
Kakav god recept bio nama nema leka.
opalac Odgovori
Ok, ajd ad ne preterujte, ovo je jedna stvarno pozitivnaa stvar i uper se pokazala. Ao neko nije upucen: odes kod lekara jednom u 6 meseci da ti potvrdi nastavak terapije. Ostali 5 meseci udjes u apoteku sa zdravstvenom knjizicom i uzme lekove koji ti trebaju. TOLIKO jednostavno :) Pozdrav za e-recept.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.