Komentara: 15
Pregleda: 9499

Glumci subotičkog pozorišta devet godina podstanari

09.08.2016. u 11:14h
Izvor: RTV
Glumci subotičkog Narodnog pozorišta više od devet godina su – podstanari. Toliko traju radovi na izgradnji nove zgrade subotičkog teatra. Završetak radova na spoljašnjosti očekuje se najkasnije naredne godine, a unutrašnje opremanje i uređenje zavisiće od najbitnijeg faktora ovog projekta do sada – finansija.
Glumci subotičkog pozorišta devet godina podstanari

Radovi na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici ušli su u desetu godinu. Poslednja predstava u starom subotičkom teatru odigrana je aprila 2007. godine, nakon čega je vek i po stara zgrada većim delom srušena, a započeti, prekidani, preprojektovani, pa nastavljeni radovi na rekonstrukciji starog i izgradnji novog dela zgrade. Pojedini glumci ovog teatra pomalo su razočarani navedenom dinamikom.

- "U nekom trenutku sam prestao da pratim zato što sam shvatio da mi je tako mnogo lakše. Ukoliko bih pročitao neku stvar i iščekivao da se stvarno nešto desi, a to se onda ne bi desilo godinu- dve, to bih jako teško doživljavao, gotovo kao neki lični poraz. Ovako kada ne pratim i vidim da se nešto dešava, onda mi bude malo lakše", kaže Vladimir Grbić, glumac Narodnog pozorišta u Subotici.

Glumci subotičkog pozorišta devet godina podstanari

Postavljanjem prozora privode se kraju radovi na novom delu zgrade u okviru pete faze investicije. Raspisana je javna nabavka i za šestu fazu.

- "Šesta faza predviđa završetak fasade prema Nušićevoj ulici. S tim ćemo praktično imati tri fasade i kompletan krov završen. Znači, ostaje još jedna fasada za spoljne radove, a posle toga u narednim fazama već ide enterijer, znači uređenje unutrašnjosti pozorišta", kaže Peter Blau, direktor JP "Direkcija za izgradnju grada".

Sve dalje aktivnosti, kao i do sada, zavisiće od priliva sredstava finansijera projekta – Grada Subotica, AP Vojvodine i Republike Srbije. Do kraja radova, dva često nagrađivana ansambla ove ustanove kulture od nacionalnog značaja i dalje će biti – podstanari.

Dok traju radovi na izgradnji Narodnog pozorišta, ideja lokalnih vlasti bila je da ansambl ovog teatra smeste u nekadašnji Dom vojske, koji se nalazi prekoputa. Od kupovine Doma vojske prošlo je skoro godinu dana, a Subotički glumci i dalje svoje predstave pripremaju u fabrici "Mladost", a izvode u adaptiranom bioskopu Jadran.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 9499

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

pozorišna sezona

pozorišna predstava

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.