• Pregleda: 4885

Narodno pozorište pozdravlja ideju preseljenja u Dom vojske

Preseljenje ansambla subotičkog Narodnog pozorišta u zgradu nekadašnjeg Doma Vojske donelo bi zaposlenima u ovoj kulturnoj instituciji veliko olakšanje, izjavila je upravnica pozorišta Ljubica Ristovski. Ona je rekla da bi u Domu vojske mogle da se smeste i radionice i fundusi, i sve ono što čini pozorište u celini, a imali bi i probne sale.
Narodno pozorište pozdravlja ideju preseljenja u Dom vojske

Ristovski dodaje da bi im mnogo značila druga sala u toj zgradi, gde bi imali kamerni prostor, dok bi se na sceni Jadran, na kojoj sada predstave izvode obe drame, igrale velike predstave koje treba da vidi veći broj gledalaca.

Time bi, kako je rekla, predstave koje izvode obe drame pozorišta imale duži vek izvođenja, a samom pozorištu bi donelo i finansijske uštede jer se više ne bi jednom do dva puta nedeljno prenosio dekor iz fabrike Mladost, gde su sada smešteni, na scenu.

"Dobra je ideja, kad već nije gotova naša zgrada onda makar da budemo u gradu i da možemo da igramo predstave i na jednoj i na drugoj sceni i da na taj način svoj repertoar unapredimo rekla je Ristovski.

zgrada nekadašnjeg Doma vojske

Subotičko Gradsko veće nedavno je zatražilo od Ministarstva odbrane da iznajmi nekadašnji Dom vojske u centru grada koji bi se koristio za pozorišne i druge potrebe grada. Dom vojske uvršten je u Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, nalazi se u centru Subotice i s obzirom da se godinama ne koristi i ne održava u veoma je zapuštenom i lošem stanju.

Vojska Srbije je tokom 2012. godine ponudila subotičkoj lokalnoj samoupravi na prodaju Dom vojske za oko 5 miliona evra, ali taj predlog nije prihvaćen, s obrazloženjem da je cena previsoka. Sama zgrada subotičkog pozorišta, koja se nalazi preko puta Doma vojske, već godinama je pod adaptacijom, rekonstrukcijom i dogradnjom.

Izvor: RTV

povezane teme

9
tetka Odgovori
Odlično. Konačno bi bila višestruka korist, i za pozorište i za izgled grada i za kulturni život Subotice.
DOK Odgovori
Vojska NEMA PRAVO da traži bilo kakav novac od opština ,gradova ,tu vojsku je izgradio i opremio narod,poreski obveznici tokom predhodnih godina i decenija.A kako su oni sačuvali svoju državu svi znamo.Građevine i zemljište pripada državi.
Cannibal Odgovori
Колика би се уштеда тек остварила када би се позориштари коначно скинули с буџета и покушали да своју уметност одржавају у животу продајом карата.
Always Ultra Odgovori
Svakako je bolje da budu tamo nego u jednom poslednjem cumezu ( eto jos jedna "antologijska" posledica vladavine DS/VMS) . Naravno pod uslovom da se ta ruinirana gradjevina dotera u neko pristojno stanje !
nenad Odgovori
@Cannibal
Decenijama se finansira iz državnog budžeta kič i šund, te pevaljka tamo, te "Lepa Brena za 4 osobe", malo pevušenje na trgu, malo zabava u državnim preduzećima itd.

Valjda može da kapne koji dinar za kulturu?
ekspert Odgovori
Dom vojske je veoma nefunkcionalan (loš pristup, loš raspored prostorija) i energetski rasipnički objekat, rekonstrukcija, revitalizacija i održavanje objekta iziskuju astronomske cifre i to na račun poreskih obveznika koji se nikad neće isplatiti (nažalost) zato plaćamo (za sada) četvorostruki porez na nekretnine i verovatno će izmisliti još neke poreze jer kasa grada se ne puni zbog užasne ekonomske krize to je obrnuta arhimedova spirala. Prvo neka kažu samo približnu cifru ovih troškova , čak nije izvršen ni neki presek stanja objekta i proračun potrebne rekonstrukcije, revitalizacije i mesečno održavanje , jeste da će bar 30 ljudi dobiti radna mesta , dosad dok je to vojska odžavala mogla je kad su besplatno mogli da održavaju. Na kraju će pokloniti neko tajkunu i zauzvrat dobiti mrvice - već viđeno.
komšo Odgovori
Ne treba dom mnogo sređivat, zaposleni u pozorištu su veoma aljkavi, neuredni, bahati, prostorije Mladosti su demolirali za kratko vreme.
Radio sam u Mladosti, godinu dana sam imao priliku da gledam lenčuge i parazite na grbači budžeta, da nisu takvi ne bi uništili i dozvolili da se ruši pozorište.
Ljubicu treba menjat, na čelo treba stavit jednog mladog obrazovanog VREDNOG čoveka koji bi napravio reda i zaustavio ogromnu anarhiju koja se sprovodi godinama u pozorištu.
Kultura koja se spominje u nekim komentarima, je pojam za zaposlene,
lakumity103 Odgovori
Ovo je bilo predlozeno jos pre par godina, no do sada smo ipak napunili dzepove Matkovicu.
pozorišna ( ne ) kultura Odgovori
@ komšo, svaka čast pun pogodak, narodno pozorište je srušeno zbog velike aljkavosti i bahatosti unutrašnjeg izgleda, zaposleni u pozorištu su veliki neradnici iza sebe ostavljaju gomilu smeća, sada kada budu odlazili iz Mladosti treba da naši novinari snime kakav će nered i javašluk ostati iza njih.
Pitajte bivše radnike Mladosti kako su se zaposleni pozorišta ponašali.
Neka se provere finasiski izveštaji pozorišta, tu bih gospodin Maglai mogao da vidi mnogo gore stvari nego što je video u JKP Dimnjačar i Čistoći.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.