• Pregleda: 3876

Gimnazija otvorila vrata budućim srednjoškolcima

Gimnazija "Svetozar Marković" otvorila je juče širom vrata za sve buduće srednjoškolce i njihove roditelje koji su želeli da se pobliže upoznaju o načinu rada, nastavnom programu i mogućnostima obrazovanja u ovoj cenjenoj srednjoškoskoj ustanovi.
Gimnazija otvorila vrata budućim srednjoškolcima

Po Planu upisa gimnazija u prvi razred treba da upiše u 270 učenika, odnosno devet odeljenja, to dva odeljenja na prirodno-matematičkom smeru i četiri odeljenja društveno-jezičkog smera na srpskom jeziku, zatim na mađarskom po jedno PM i DJ, kao i na hrvatskom nastavnom jeziku jedno odeljenje opšteg smera.

Subotička gimnazija oomogućila budućim srednjoškolcima da obiđu gimnaziju, kabinete, fiskulturnu i svečanu salu, da pogledjau programe i porazgovaraju sa profesorima ali i sa sadašnjim učenicima oko važnih pitanja vezanim za obrazovanje u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

- Kao i svake godine gimnazija "Svetozar Marković" otvorila je vrata za sve učenike osmog razreda koji su pokazali interesovanje da upišu gimnaziju. Gimnazija samo po sebi nudi najbolju pripremu za fakultete, bez obzira da li su to fakulteti društvenih, prirodno-matematičkih nauka ili informatika, Smatramo da gimnazija daje najbolju osnovu za narednu fazu obrazovanja. Očekujem da će većina dece koja danas posete našu ustanovu i odlučiti da upiše gimnaziju, odnosno da će im to biti prva želja - rekao je direktor Gimnazije, Veselin Jevtić.

Iako je Planom upisa predviđen upis 270 učenika u gimnaziji "Svetozar Marković" veruju da će taj broj ipak biti oko 250.

- Smatramo da gimnaziju treba da upišu, kako mi to kažemo, oni bolji đaci koji imaju već formirane radne navike iz osnovne škole. Gimnaziju ne upisuju samo "štreberi" nego i oni koji su možda bili malo lošiji đaci u osnovnoj školi, ne naravno lošiji od vrlo dobrog uspeha - dodaje Jevtić

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
sofi Odgovori
Ja sam završio gimnaziju i mislim da je u vreme kada sam je ja završavao ona i bila ono što je trebala da bude opšte obrazovna institucija koja je davala široko znanje iz svih oblasti kao pripremu za studiranje. Međutim, mnogi gimnazijalci nisu tada nastavljali školovanje na fakultetima i to uglavnom zbog slabijeg materijalnog stanja ili ako su se opredeljivali za studiranje brzo su napuštali fakultete nikad ih ne završivši. Tada to nije bio problem jer se je i sa gimnazijom moglo zaposliti u banci, pošti i na drugim dobro plaćenim poslovima. Međutim danas svršeni gimnazijalci nemaju zvanje niti su osposobljeni za bilo kakvo konkretno zanimanje i nemoguće je da se zaposle. Zato svojoj deci nisam dao da upišu gimnaziju. Na sreću sve troje su završili fakultete i uspešni su mladi ljudi. Još nešto tadašnji profesorski kadar u gimnaziji je bio POJAM. Pred njima smo stajali mirno jer su bili autoriteti svojim znanjem, odnosom prema nama đacima, zbog škola koje su završili.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.