• Pregleda: 2198

Gerontološki centar proslavio 36-ti rođendan

Gerontološki centar u Subotici proslavio je 36-ti rođendan. Reč je o socijalnoj ustanovi koja je proširila svoje usluge, tako da pored usluge kućne nege i pomoći u kući, otvoreno je 11 gerontoloških klubova u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama.Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija.
Gerontološki centar proslavio 36-ti rođendan

U proteklih 36 godina kao jedan od najzančajnih projekata Gerontološkog centra izdvojeno je otvaranje Centra za fizikalnu i medicinsku rehabilitaciju, kao deo IPA projekta sa Hrvatskom, i gradnja postrojenja na biomasu koja krajem jula trebalo bi da bude završena.

U Gerontološkom klubu “Kertvaroš” prošle godine je otvoreno i Psihološko savetovalište, a Gerontološki centra je prepoznat kao jedna od retkih socijalnih ustanova koja se okreće obnovljivim izvorima energije i štedi energiju.

Gerontološki centar u Subotici ima 680 korisnika, a brinu o 6000 najstarijih sugrađana kroz programe tuđe nege i pomoć u kući i gerontoloških klubova. Uslugama pomoći i nege u kući Gerontološkog centra pokrivene su gotovo sve mesne zajednice gde je ova usluga potrebna, što je jedinstveno u Srbiji.

Samo u proteklih pet godina pokrajinska Vlada je uložila preko 60 miliona dinara.Gerontološki centar je uveo mnoge nove oblike usluga uključujući i centar za rehabilitaciju, širenje mreže gerontološki klubova, uslugu gerento-domaćica i mnoga lica su našla posao kroz programe javnih radova.

Sledeće nedelja u planu je potpisivanje ugovora za postavljanje termo-izolacije na fasadi objekta. Kao vid radno okupacione terapije organizovane su razne radionice poput crtanja na svili,tekstilu, pravljenje predmeta od slame i kukuruzovine, pravljenje nakita, pustovanje i slično.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

4
ffilozoff Odgovori
Cestitam na godisnjici,i tako treba nastaviti!! EEEEEEee sad,kad sam pogledao slike i detaljno razmotrio, tu su samo novinarke i preletaci i clanovi sps-ovaca sns-ovaca,pa cak i POCASNI GRADJANIN GRADA SUBOTICE(svm-ovac)??? ZASTO na PRIJEM-GODISNJICU niste zvali porodice koje su izgradile gerontoloski,kad su im starci umirali,a kuce "DATE" gerontoloskom??/GRESIM????
stormwatch Odgovori
Kakav je to gerontoloski centar koji je duplo mladji od prosecnog stanovnika istog? Gerontoloski centar sa dugom istorijom treba da bude stariji od svih njegovih stanovnika, a ne ko klinac koji je tek usao u pozno detinjstvo.
Komentar Odgovori
Sklanjajte DZEJA!!! Muka mi je da ga i vidim! Nesimpaticnija njuska se ne moze naci! Dokle cemo ga vise i trpeti?!?
Vesko Odgovori
Na slikama sam prepoznao tri gospodina, poznatih jos iz 1990-tih i sada jos uvek aktuelnih u
rukovodecem smislu, posebno za njihov džep.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.