Komentara: 2
Pregleda: 4797

Fondacija "Danilo Kiš" potpisala ugovore o stipendiranju sa dobitnicima na konkursu "Top 5"

07.09.2012. u 14:55h
Potpisivanje ugovora o godišnjem stipendiranju nagrađenih na Konkursu za stipendiranje studenata osnovnih studija na umetničkim akademijama “TOP 5” za školsku 2012/2013. godinu, koji je Fondacija “Danilo Kiš” raspisala u junu ove godine, obavljeno je u prvoj nedelji septembra.
Fondacija "Danilo Kiš" potpisala ugovore o stipendiranju sa dobitnicima na konkursu "Top 5"

Konkurs je osmišljen sa ciljem da se podrži umetnički profesionalizam u našem gradu, doprinese obogaćivanju i osvežavanju ljudskih resursa u oblasti kulture, kao i podizanju kvaliteta kulturnih i umetničkih programa u Gradu Subotici. Trenutno pet najboljih subotičkih studenata na umetničkim akademijama su: Kristina Ivković, Neda Marijanović, Jelena Ćulibrk, Nera Poljaković Kovačev i Darko Subotin koji će deset meseci primati mesečnu stipendiju u iznosu od 9.200 dinara.

Po završetku stipendiranja ovi studenti će se predstaviti subotičkoj publici studentskom vežbom ili delom na kojem su radili tokom poslednje godine, ili radom koji odaberu za ovu priliku. Na taj će način ovih pet glasnika novog kulturnog talasa upoznati stručnu, ali i širu publiku, sa svojim kvalitetima i potencijalima!


Dvadesetjednogodišnja Kristina Ivković studira Tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Čast mi je biti dobitnica ove stipendije. Stipendija će mi olakšati finansijske poteškoće tokom školovanja. Novac ću iskoristiti za realizaciju studentskih revija, izradu mini kolekcije i kurseve stranih jezika. Učim engleski i italijanski, te ću ih uz pomoć ove stipendije i nastaviti. U Zagrebu ima mnogo prilika za rad i napredak, naročito za studente modnog dizajna. Ipak, želela bih napraviti korak dalje, otići iz Zagreba i upisati master studije u nekoj od prestonica modnog dizajna u inostranstvu. Ne znam kakve prilike će mi život pružiti, ali volela bih se nekada vratiti u svoj rodni grad – otkriva buduća modna dizajnerka.


Neda Marijanović je student treće godine Dvopredmetne nastave muzike u Novom Sadu. Planira da nastavi školovanje i upiše master studije.

Vest o dobijanju stipendije me je oduševila jer se u umetnost zaista malo ulaže. Stipendije i konkursi koji se raspisuju uglavnom su za studente drugih fakulteta, a na nas umetnike niko ne misli. Ovom prilikom se zahvaljujem Fondaciji i nadam se da će ova stipendija postati tradicionalna – ističe Neda. Novac koji sam dobila potrošiću na studentske troškove jer državna stipendija koju primam pristiže tek u januaru…

Direktor Fondacije Branislav Filipović naglašava važnost ovakvih projekata, u kojima se pruža podrška mladim ljudima koji se školuju na umetničkim akademijama, jer je to direktno ulaganje u kulturnu budućnost Grada. Tokom godine raspisujemo konkurse koji imaju za cilj da podrže mlade ljude koji se bave nekom vrstom umetnosti. Projekat „TOP 5“ je prvi konkurs koji je bio namenjen isključivo studentima umetničkih akademija. Ovim konkursom smo otkrili i podržali ne samo pet najboljih studenata koji će primati mesečnu stipendiju, nego i čitavu grupu mladih ljudi koji su naši budući potencijalni saradnici. Ideja je da ova stipendija bude dostupna i narednih godina studentima...

 

Biografije dobitnika stipendija na konkursu “TOP 5”:

Fondacija Danilo Kiš - konkurs TOP 5Kristina Ivković je rođena 16. februara 1991. godine u Subotici. Završila je Srednju ekonomsku školu “Bosa Milićević“ u Subotici. Prvi ozbiljniji susret sa slikanjem i crtanjem doživela je na likovnoj sekciji „ABC&T“ koju je počela pohađati 2008. godine u Subotici, pod vođstvom slikara Ištvana Toroka. Godinu dana kasnije izložila je svoje prve modne crteže i jednu haljinu u okviru izložbe koju je organizovala ista sekcija. Bila je i član likovne škole “De Mediči“. Trenutno studira modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Do sada je bila finalista evropskog konkursa “Young Creative Chevrolet” (“Mladi kreativni Ševrolet”), finalista regionalnog konkursa “Lift” u organizaciji “Fashion Hr Industrije”, finalista konkursa “Modni ormar 6”, finalista konkursa “Od transparenta do modnog dodatka” organizovanog od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika, kao i finalista “Modnog ormara 7”. Osvojila je drugo mesto na konkursu “Dreft next generation” (“Dreftova nova generacija”) koji je organizovao “Dreft fashion week Zagreb”.

Fondacija Danilo Kiš - konkurs TOP 5Neda Marijanović je rođena 6. avgusta 1990. godine u Subotici. Osnovnu i srednju školu je završila kao đak generacije, a u Srednjoj muzičkoj školi je završila dva smera: Muzički izvođač - klavirist i Muzički saradnik - teoretičar. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisala je 2009. godine, smer Dvopredmetna nastava muzike u okviru Departmana za muzičku nastavu. Trenutno se školuje za muzičkog pedagoga i horskog dirigenta za opšte i muzičke škole. Aktivno svira klavir i učestvuje u kulturnim dešavanjima Subotice i Novog Sada. Godine 2011. je svirala u Gradskom muzeju grada Subotice povodom „Noći muzeja“. Svake godine, od početka studija, svira na koncertima „Savremene muzike“ Katedre za klavirski praktikum, koji organizuje Akademija umetnosti u saradnji sa ogrankom SANU u Novom Sadu.


Fondacija Danilo Kiš - konkurs TOP 5Nera Poljaković Kovačev
je rođena 24.decembra 1990. godine u Subotici. Završila je Osnovnu školu “Ivan Milutinović“ i Politehničku školu, smer Oblikovanje grafičkih proizvoda. Po završetku srednje škole, 2010. godine upisuje Akademiju umetnosti, odsek Slikarstvo u Novom Sadu. Prvu godinu završila je u roku, sa prosekom ocena 9,57, druga godina je u toku sa dosadašnjim prosekom 9,75.
Dosadašnje izložbe: Dan Politehničke škole 2010. godine, u holu izložene slike i crteži ; Izložba fotografija studenata likovnog departmana, 2011/2012.

 

 

Fondacija Danilo Kiš - konkurs TOP 5Jelena Ćulibrk je rođena 8. aprila 1990. u Subotici. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 2009. upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija se istakla visokim prosekom ocena, ali i stalnim angažmanom u produkciji, pisanju scenarija, režiji i glumi na filmskim i televizijskim ostvarenjima. Na prvoj godini studija učestvuje u produkciji kratkometražnih igranih filmova „Balon” (2009) i „Metabolizam” (2010), te sa kolegama stvara TV dramu „Mefisto” (2010). Februar 2010. godine provodi kao koordinator manifestacije „FEST na FDU“, a iste godine učestvuje u Evropskoj letnjoj filmskoj školi (ESFS) na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i sa kolegama iz inostranstva (Rusija i Izrael) stvara dva kratkometražna filmska ostvarenja pod mentorstvom hrvatskog reditelja Rajka Grlića. Ove godine počinje rad na svom prvom dugometražnom filmskom ostvarenju u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i kompanije „Visionteam”. Za dugometražni film „Oktobar” koji je premijerno predstavljen 2011. na festivalu „Cinema city” u Novom Sadu dobija specijalnu nagradu. Naredne, 2011. godine učestvuje u kampanji „Očistimo Srbiju“ i realizuje televizijsku reklamu „Mali ljudi“; realizuje film „Samo što nismo“ (koji je prikazan u takmičarskom programu na filmskom festivalu „Kustendorf“ 2012. godine); režira i piše scenario za televizijsku reklamu „Meso je ubistvo“, a na početku III godine realizuje (piše scenario i režira) film „Dreams that money can buy“ (2011) u kome se po prvi put oprobala kao direktor fotografije. „Avala film“ donosi Jeleni na takmičarskom festivalu studentskih ostvarenja „Producer's Day 2012“ (FDU) nagradu za najbolje filmsko ostvarenje. Treću godinu sa kolegama sa klase provodi u pisanju scenarija i realizaciji pilot epizode sitkoma „Prinudno sletanje“ (2012), koji je na manifestaciji „Producer's Day 2012“ dobio nagradu publike, kao i nagradu za najbolje televizijsko ostvarenje. Kao jedan od autora, ali i kao vođa marketinškog sektora sitkoma „Prinudno sletanje“, Jelena je trenutno u pregovorima oko emitovanja pilot epizode i potencijalnog nastavka serijala na televiziji PRVA. Portfolio (inserti Jeleninih najboljih ostvarenja) je dostupan na internet adresi: vimeo.com/43705754

Fondacija Danilo Kiš - konkurs TOP 5Darko Subotin je rođen u Subotici 9. oktobra 1990. godine. Završio je Gimnaziju "Svetozar Marković" u Subotici. Godine 2010. upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, Dramski departman, smer Animacije i vizuelni efekti. Njegova studentska animacija kratke forme pod nazivom "Herbert" je puštena na festivalu animiranog filma „Balkanima“ 2011. godine. Strastveni je ljubitelj animiranog filma i crtanja sa istraživačkim duhom i konstantnom željom za unapređivanjem u polju audio-vizuelnih umetnosti.

 

 

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4797

Povezane vesti

Povezane teme

branislav filipović

konkurs za dodelu stipendija

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.