Komentara: 4
Pregleda: 4831

Firenca u Subotici

10.09.2012. u 15:58h
Izvor: RTV Yueco
U subotu je prezentovana pešačka mapa najznačajnijih objekata u stilu neorenesanse pod nazivom „Firenca u Subotici“. Inspirisan uličnom umetnošću, kampanja „SaveSubotica“ drugu godinu za redom u okviru obeležavanja Dana evropske baštine i Dana Grada Subotice predstavlja novu štampanu mapu prostora gradskog jezgra sa istaknutim objektima, multimedijalnim performansom i edukativnom šetnjom.
Firenca u Subotici

Uz druženje na predvečernjoj šetnji kroz ucrtanu rutu na štampanim mapama, više od 200 Subotičana je imalo priliku da prošeta stazama neorenesanse. Obišli su istaknute objekte građene pod uticajem neorenesanse i upoznati sa pojmom baštine kao celine i svim onim što čini njenu raznovrsnost.

Uticaj renesansne arhitekture i način građenja palata u Suboticu je stigao 1880. godine, za čije širenje na ovim prostorima je najznačajniju ulogu imala liberalna buržoazija Beča. Veći deo subotičke građanske klase, krajem XIX veka identifikovao se sa renesansom, zahvaljujući čemu je u Subotici izgrađen značajan broj raskošnih neorenesansnih palata i kuća.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ najavljuje nastavak prikupljanja potpisa potrebnih radi predavanja peticije za usvajanje Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice.

Izvor: RTV Yueco
Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici Obilazak znamenitih građevina u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4831
Povezane teme

nasmeši se subotici

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.