Komentara: 6
Pregleda: 2857
Video

Festival horora i vina od sutra u bioskopu Abazija

19.09.2018. u 13:40h > 16:05
Izvor: Subotica.com
Četvrti po redu "Dead Lake Horror & Wine" festival, koji će se održati od 20. do 22. septembra pod sloganom "Noći horora i vina!" u bioskopu Abazija, počinje u četvrtak uveče projekcijom filma "Opatica iz pakla", a zatvoriće se koncertom zvezde klubske muzike Sajsi MC.
Festival horora i vina od sutra u bioskopu Abazija

Na otvaranju "Dead Lake Horror & Wine" festivala, u četvrtak od 20 časova, biće prikazan svetski horor hit "Opatica iz pakla" reditelja Korina Hardija. Ovo ostvarenje deo je filmskog serijala "Prizivanje zla", a širom sveta dobilo je epitet "najstrašnije horor priče" još pre prikazivanja. Priča se odvija u Rumuniji, u kojoj se sveštenik iz Vatikana, istražujući samoubistvo časne sestre, suočava sa demonskom silom koja teroriše ljude. Film će biti prikazan u čast Maksima Aleksandra, dobitnika nagrade "Bela Lugoši", koji je bio direktor fotografije na ovom filmu.

Iste večeri, od 22 časova, biće prikazan višestruko nagrađivani film talentovanog Prestona de Fransisa "Uništi me" iz 2017. godine, u kojem Aleksandra, na nagovor svoga dečka prihvati da bude deo organizovanog tematskog kampovanja u okviru koga počinje stravičan "escape room", vrlo brzo shvata da će se izvući živa jedino ako nastavi da igra igru po svojim pravilima.

Drugo veče festivala, petak od 20 časova, otvoriće film "Egzorcizam" hrvatske rediteljske zvezde Dalibora Matanića, koji će biti gost festivala i čije prisustvo se očekuje na projekciji filma. Koreni ovog ostvarenja leže u istoimenoj pozorišnoj predstavi, koju je Matanić postavio u pulskom Istarskom narodnom kazalištu. Za vreme rada na njoj, ekipa je saznala za slučaj devojke iz Pule nad kojom je, navodno, izvršen obred isterivanja đavola. Ekipa predstave je pokušala da sazna više, ali je slučaj, kako kažu, zataškan i službeno se ništa nije dogodilo. Nastavili su s istraživanjem i došli do podataka da se po hrvatskim crkvama redovno, na mesečnom, pa i nedeljnom nivou, održavaju molitve za čišćenje, ali i pravi egzorcizmi. To je bilo polazište za film, u kojem obred egzorcizma zapravo funkcioniše kao okidač za promene na višem društvenom nivou.

Festival horora i vina od sutra u bioskopu Abazija

Nakon hrvatskog filma, od 21:45 časova uslediće kratki ispitni film druge godine filmske produkcije FDU "Žetva" reditelja Aljoše Dakića. U pitanju je horor sa motivima slovenske mitologije, u kojem mladi par, Nemanja i Irena, dolazi u misterioznu kuću u selu Slavorovo u kojoj ih goste Veselin i njegova supruga Jovanka, slovenski pagani koji se drže radikalnih drevnih običaja. Glumačku ekipu predvodi Predrag Peđa Bjelac, jedan od naših najuspešnijih glumaca u inostranstvu, koji je rado izašao u susret studentima i pokazao veliku želju za saradnjom.

KARTE ZA "DEAD LAKE 2018" - U saradnji sa organizatorom festivala, kroz nagradnu igru podelili smo tri puta po dve karte za projekcije u bioskopu Abazija. Troje najbržih su: S. Stantić, I. Dujmić i M. Pavlović. Dobitnike ćemo obavestiti i mejlom kako da preuzmu karte.

Poslednji film druge večeri, od 22 časa, biće nemački horor "Replace" reditelja Norberta Kila, po scenariju kultnog autora Ričarda Stenlija. Ovaj film postavlja pitanje dokle smo spremni da idemo kako bismo održali kult mladosti i lepote? Protagonistkinja Kira Mabon je deo super-tajnog visokotehnološkog medicinskog eksperimenta, koji ima za cilj trajno podmlađivanje svojih pacijenata.

Poslednji dan, subota od 18 časova, otvoriće film "Predator: Evolucija" reditelja Šejna Bleka, četvrti u franšizi "Predator", koji na "Dead Lake & Wine" festival dolazi samo nedelju dana nakon svetske premijere.

U 20 časova biće prikazan domaći film "Ederlezi Rising" reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova, čije se prisutvo očekuje na projekciji filma. Autori su ga okarakterisali kao prvi pravi srpski naučnofantastični film, te pionirski poduhvat u srpskoj kinematografiji. Film donosi priču o astronautu poslatom na dugu intergalaktičku misiju. Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači Stoja, američka glumica srpskog porekla, najpoznatija po ulogama u porno-filmovima, ali i društvena aktivistkinja, feministkinja i kolumnistkinja.

Festival će zatvoriti film špansko-francuske koprodukcije "Hladna koža" reditelja Ksavijera Gensa. U filmu, koji će se prikazivati od 22 časa, glavni lik Prijatelj 1914. godine dolazi na zabačeno ostrvo kao zamena za prethodnog meteorologa, gde shvata da njegov prethodnik nije tek tako nestao već da mu se desilo nešto mnogo gore. Pored njega, jedini stanovnici na ostrvu su Gruner, nasilni svetioničar i Aneris, njegov ljubimac. 

Kao i prethodnih godina, na ovogodišnjem festivalu posetioci će moći da uživaju u najboljim srpskim vinima i u kvalitetnom muzičkom programu. Svako veče, uz projekcije filmova, biće organizovan prateći muzički di džej program, a posebna žurka povodom zatvaranja festivala i završetka vinskog maratona, biće u subotu, 22. septembra, kada će nastupiti zvezda klupske muzike Sajsi MC.

Organizator festivala je producentska kuća "Art & Popcorn", a cena pojedinačne karte je 100 dinara, dok je celodnevna ulaznica 200 dinara.

Program i satnica festivala

Četvrtak, 20. septembar

  • 20h "Opatica iz pakla" (THE NUN) 2018, SAD, rež: Korin Hardi;
  • 22h "Uništi me" (RUIN ME) 2017, SAD, rež: Preston DeFrancis.

Petak, 21. septembar

  • 20h "Egzorcizam" 2017, Hrvatska, rež: Dalibor Matanić;
  • 21:45h "Žetva" (kratki), 2018, Srbija, FDU;
  • 22h "Replace" 2017, Nemačka, rež: Norbert Kil.

Subota, 22. septembar

  • 18h "Predator: Evolucija" (THE PREDATOR), 2018, SAD, rež: Šejn Blek;
  • 20h "Ederlezi rising", 2018, Srbija, režija: Lazar Bodroža;
  • 22h "Hladna koža" (COLD SKIN), 2017, Španija/Francuska, rež. Zavijer Gens.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2857

Povezana vest

Povezana dešavanja

Povezane teme

abazija

dead lake festival

bioskop abazija

dead lake horror & wine festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.