Komentara: 0
Pregleda: 5612

Festival evropskog filma Palić od 16. do 22. jula

10.06.2016. u 17:03h
Izvor: TV Subotica
Festival evropskog filma Palić, 23. po redu, održaće se od 16. do 22. jula. Posetioci će biti u prilici da vide oko 100 filmova u 13 festivalskih selekcija. Festival će, kao i svake godine, ugostiti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca iz cele Evrope, koji će predstaviti svoja ostvarenja i učestvovati u debatnim i edukativnim programima i izložbama.
Festival evropskog filma Palić od 16. do 22. jula

Glavni takmičarski program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja preispituju sudbinu evropskog čoveka, ujedno ukazujući na lepotu i važnost negovanja različitosti unutar evropskog prostora. Ovogodišnju selekciju filmova, koja će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću, izabrao je selektorski tim koji čine Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i umetnički direktor Festivala Nikolaj Nikitin, a odabrani filmovi takmičiće se za „Zlatni toranj“ za najbolji film festivala, „Palićki toranj“ za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija.

„Standardni-glavni takmičarski program, prikazaće 14 filmova, od kojih će dva biti van konkurencije. Festival evropskog filma, ove godine će otvoriti film „Požar na moru“, italijanskog režisera Đanfranka Rosija, a to je film koji je osvojio nagradu „Zlatnog medveda“, na Berlinsko festivalu. U takmičarskom programu ćemo imati i nekoliko značajnih ostvarenja sa Kanskog i Internacionalnog filmskog festivala Karlovy Vary“, rekao je Petar Mitrić, selektor Evropskog filmskog festivala Palić.

Festival evropskog filma Palić od 16. do 22. jula

Osim filmova u okviru glavnog takmičarskog dela, ljubitelji sedme umetnosti će biti u prilici da gledaju i filmove u okviru pratećih programa: „Paralele i sudari“, koji je i takmičarskog karaktera; „Mladi duh Evrope“, posvećen mladim i inovativnim autorima; „Novi mađarski film“, koji će publici prikazati ostvarenja savremene mađarske filmske produkcije; „Baltik u fokusu“, koji će predstaviti filmove iz Litvanije, Estonije i Letonije; „Eko dox“, odnosno  dokumentarni filmovi na temu uticaja ljudskskog delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje; „Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka“, u okviru koga će biti prikazani filmovi Ulrifa Sajdla i Slobodana Šijana; „Omaž program dobitnicima nagrade „Underground spirit“ “; „Klasici na trgu“ sa pet remek dela evropske kinematografije; „Short matters“ kao selekcija kratkih filmova; „Oči u oči“ posvećen mladoj publici i „Best of Europe“ sa sedam filmova koji su ušli u bioskopsku distribuciju u Srbiji.

Program Evropskog filmskog festivala, biće dostupan i beogradskoj publici u okviru programa Palić u Beogradu. Osim filmskog programa, posetioci Festivala, moći će da prate i naučne skupove, radionice filmske kritike, panele na temu savremene filmske kritike u Evropi i koncert Simfonijskog orkestra Vu orkest.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5612

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.