Komentara: 3
Pregleda: 7302
Foto

Bogat program Festivala evropskog filma na Paliću

08.07.2016. u 13:23h > 17:35
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma na Paliću, 23. po redu, trajaće od 16.do 22. jula a posetioce očekuje bogat i sadržajan filmski i prateći program.
Bogat program Festivala evropskog filma na Paliću

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije ljubitelje sedme umetnosti očekuje više od stotinu filmova u 13 festivalskih selekcija.

Jednu od najznačajnijih filmskih smotri u regionu u subotu na Letnjoj pozornici na Paliću otvoriće laureati nagrade “Aleksandar Lifka“ reditelji Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl, a odmah posle ceremonije otvaranja publika će moći da uživa u sjajnom ostvarenju Đanfranka Rosija „Požar na moru”, dobitnika „Zlatnog medveda” na Berlinalu.

Ovaj dokumentarac je deo takmičarske selekcije u kojoj će, po rečima selektora Petra Mitrića biti još 13 filmova – među njima su i „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića „Zoologija” Ivana Tverdovskog, danski „Demon pod reflektorima” Nikolasa Vindinga Refna, mađarski „Ubica čistog srca” Atile Tila, nemački „Toni Erdman” Maren Ade, „Preko planina i polja” izraelskog reditelja Erana Kolirina, poljski „Ljubav je gorka” Tomaša Vasilevskog, „Tihi zaliv” Bruna Dimona, finski „Najsrećniji dan u životu Olija Makija” i rumunski „Matura” Kristijana Munđijua.

- Zanimljivo je da sve filmove iz Takmičarskog programa povezuje odnos dece i roditelja. Svedoci smo da je to u poslednje vreme jedan čudan odnos, jer roditelji ili nemaju vremena za svoju decu ili u potpunosti zanemaruju njihovo odrastanje, dok, sa druge strane, deca očekuju od roditelja bar minimum pažnje i ljubavi – smatra Mitrić. - Takav odnos je nešto što odjekuje lokalnim, evropskim i svetskim životom, a upravo je takva relacija zajednički imenitelj za ovu selekciju.

Zanimljiva ostvarenja biće i u programu „Paralele i sudari”, koji je okupio jedanaest filmova, od kojih  je jedan van konkurencije. Tu su ostvarenja iz Bugarske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rusije, kao i dva domaća ostvarenja – „Dubina dva”, dokumentarac Ognjena Glavonića, i van konkurencije “Vlažnost” Nikole Ljuce.

O nagradama “Zlatni toranj” za najbolji film festivala i “Palićki toranj” za najbolju režiju, odlučivaće žiri koji čine turska rediteljka Jesim Ustaoglu, producent Rina Šildoš (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i naš reditelj Stefan Arsenijević. Žiri filmske kritike, koji će proglasiti najbolji film selekcije “Paralele i sudari” biće Marina Rihter (Austrija), Marija Ulfsak (Estonija) i Kolet de Kastro (Francuska). Po prvi put biće dodeljena i „Gorki list nagrad publike“ za  najbolji film Takmičarskog programa.

Bogat program Festivala evropskog filma na Paliću

Po rečima Ilije Tatića, direktora Otvorenog univerziteta, festival se ove godine našao u teškoj i nezavidnoj finansijskoj situaciji.

- Uprkos manjku sredstava uspeli smo da održimo kvalitet filmskog programa, kao i da pripremimo bogat prateći program festivala, koji između ostalog čine koncert simfonijskog orkestra iz Amsterdama, izložba u Likovnom susretu, diskusije, paneli... – istakao je Tatić. - Zbog finansijske situacije bilo je pomeranja u lokacijama prikazivanja filmova te će se program „Paralele i sudari“ umesto na sceni „Jadran“ odražvati u bioskopu „Eurocinema“. Karte za projekcije naplaćivaće se samo za Takmičarski program na Letnjoj pozornici - 300 dinara za dva filma, i program „Paralele i sudari“ - 200 dinara za dva filma.

Izvor: Subotica.com
Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016 Najava 23. Festivala evropskog filma Palić 2016
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7302

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.