Komentara: 24
Pregleda: 15987

Fabrika Siemens, spas za mnoge Subotičane

21.06.2012. u 16:39h
Subotica, kao severna granica između Evrope i Srbije, suočena je sa evropskim izazovima održivosti jednako kao sa problemima svih većih srpskih gradova. No, mada velika ekonomska kriza polako navire iz evrozone, donoseći novi talas problema za krhku srpsku ekonomiju, jedan pozitivan primer zelene ekonomije pruža ekonomsku sigurnost za hiljade Subotičana.
Fabrika Siemens, spas za mnoge Subotičane

U industrijskoj zoni kod Subotice nalazi se jedno od industrijskih postrojenja koje se može smatrati uspešnom investicijom u svakom smislu. Ovde u fabrici vetrogeneratora lokalne kompanije Siemens d.o.o. trenutno radi oko 650 zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, budući da je prosečna starost zaposlenih oko 31 godina.

Posetioca ovog visokotehnološkog pogona, naviknutog na domaće, često depresivne industrijske prizore, mogu fascinirati hale ukupne površine 26.000 kvadratnih metara sa pet stotina vrlo mladih muškaraca i žena koji rade. Svi oni su ne tako davno zaposleni i posebno obučeni za rad na pravljenju generatora za vetrenjače. Siemensova fabrika je od osnivanja proizvela čak 12500 vetrogeneratora koji su prodati širom sveta.

Ova fabrika je danas deo ogromnog sistema kompanije Siemens. Međutim, njen početak je bio znatno skromniji. Kao malu manufakturu, fabriku je 2003. osnovala nemačka firma Loher GmbH, u kojoj je inače radio jedan inženjer poreklom iz Subotice, što je doprinelo da se ta investicija nađe u Srbiji. Budući da je Siemens AG kupio vlasnika fabrike na globalnom nivou, i subotički pogon je prešao u ovu međunarodnu kompaniju, zahvaljujući čemu je porastao, da bi od 2010. bio integrisan u Siemens d.o.o. Beograd.

Fabrika Siemens, spas za mnoge Subotičane

Prema dugoročnom planu, Siemens će u naredne dve godine investirati 24 miliona evra u proizvodnju sasvim novog tipa generatora, takozvanog direct drive generatora snage od čak šest megavata, u kojima se snaga vetra koristi direktno, bez prenosa.

Svakog meseca Siemensova fabrika, koja predstavlja važnog srpskog izvoznika, proizvede više od 150 generatora za vetroelektrane koji se prodaju u Americi i drugim zemljama. Međutim, proizvodi ove fabrike još uvek ne utiču na razvoj održivih izvora energije u Srbiji. Naime, kompanija Siemens do sada u Srbiji nije uspela da instalira nijedan od svojih vetrogeneratora, budući da ova grana energetike još nije zaživela u našoj zemlji.

 

Siemens najavljuje nova zapošljavanja

Kako je i najavljeno početkom godine, kompanija Siemens d.o.o. Beograd zaposlila je još 172 ljudi u subotičkoj fabrici za proizvodnju generatora za vetroelektrane, tako da danas srpski Siemens broji ukupno 800 zaposlenih iz Srbije. "Do maja ove godine zaposlili smo 172 ljudi, ali se tu svakako ne zaustavljamo. Najavljena investicija od 24 miliona evra u proizvodnju novog tipa generatora za vetroelektrane je u toku, kao i plan da dvema postojećim halama fabrike, ukupne površine 26.000 m2, dodamo još jednu halu površine 2100 m2, što će direktno uticati na pozitivan trend rasta kako proizvodnje i izvoza tako i broja zaposlenih", rekao je Tihomir Rajlić, direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd.

Siemensova fabrika u Subotici, koju je 2003. godine osnovao Loher GmbH, deo Flender grupe, proizvodi generatore za vetroelektrane, kao i pretvarače za solarne elektrane.

Siemens AG Nemačka je 2005. godine kupio Flender grupu, a od tada se fabrika veoma proširila – od prvobitnih 12, došla je do broja od 650 zaposlenih.

Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 15987
Povezane teme

Siemens

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.