Komentara: 10
Pregleda: 6308

Etela Jerinkić: Subotici je potrebna poljoprivredna škola

04.08.2012. u 17:07h
Izvor: SuMedija
Uprkos krizi, u Subotici se rade planovi upisne politike. Svake godine, pre raspisivanja konkursa, usklađuju se podaci oko potreba tržišta za kadrovima. Ali uz godišnje, nedostaju nam bar srednjoročni strateški planovi. Možda nam treba srednja poljoprivredna škola, s obzirom na prioritetnu ekonomsku strategiju oko poljoprivrede i proizvodnje hrane.
Etela Jerinkić: Subotici je potrebna poljoprivredna škola

Za lokalnog ministra obrazovanja u Gradskom veću imenovana je Etela Jerinkić, doktor pravno-ekonomskih nauka, koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u prosveti i ekonomiji. Doktorirala je pre 30 godina, bila direktor Više škole u dva mandata, član saveta Univerziteta u Novom sadu i Građevinskog fakulteta u Subotici, a dve godine je radila i kao direktor filijale Pireus banke, što je sve bila preporuka za novu funkciju člana Gradskog veća.

Za neke škole nema dovoljno interesovanja, čak i kod budžetskog finansiranja?

- U Subotici vidimo da još nisu popunjeni kapaciteti u Visokoj strukovnoj školi studija, a na Univerzitetu u Novom Sadu još 15.000 mesta nije popunjeno. U osnovnom i srednjem obrazovanju, na šta sam skoncentrisana kao član Gradskog veća, takođe je vidljivo da roditelji imaju sve manje sredstava da školuju decu. Sa druge strane, i deca gube motivaciju, jer je omladina shvatila da obrazovanje nije više „kanal”- presudan za zapošljavanje, pošto su mali izgledi da posle završene škole dobiju posao. Podaci govore, da se mnogi odlučuju nakon školovanja za druga zanimanja i zanate, za koje nisu stekli znanje. Međutim, uprkos krizi, u Subotici se rade planovi oko upisne politike. Svake godine, pre raspisivanja konkursa, direktori škola, predstavnici NSZ i privatni poslodavci usklađuju podatke oko potreba tržišta za kadrovima. Ali uz godišnje, nedostaju bar srednjoročni strateški planovi. Možda Gradu nedostaje srednja poljoprivredna škola, s obzirom na prioritetnu ekonomsku strategiju oko poljoprivrede i proizvodnje hrane.

U Subotici se svake godine upiše sve manje prvaka, koji su razlozi i da li je stanje alarmantno?

- Poslednjih godina izrazito su negativni depopulacioni trendovi. Pre četiri godine upisano je 1.542 prvaka u 75 odeljenja, 2010. godine 1.383 u 69 odeljenja, prošle godine 1.311 u 68 odeljenja, a ove godine 1.269 đaka, još ne znamo u koliko odeljenja, ali se pretpostavlja da će biti manje nego prošle godine. Takvo stanje stvara tehnološke viškove učitelja i nastavnika, manje radnih mesta, što sve intenzivira krizu. Pre oko 150 godina negativni prirodni priraštaj je iznosio oko 13o ljudi godišnje, a danas, po poslednjem popisu je to oko 800 godišnje.Takva demografska slika stanja i nedovoljna uposlenost su ključni razlozi što imamo i sve manje dece u školama- kaže dr Etela Jerinkić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6308
Povezane teme

etela jerinkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.