Komentara: 8
Pregleda: 4823

Epidemiološka situacija stabilna, ipak nadležni apeluju na odgovornost i pridržavanje mera

28.09.2020. u 14:24h
Izvor: Subotica.com
Nacionalni Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od korona virusa raspravljao je danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji našoj državi. Usaglašen je stav da je trenutna situacija odraz isključivo visoke odgovornosti građana pokazane u prethodnom periodu.
Epidemiološka situacija stabilna, ipak nadležni apeluju na odgovornost i pridržavanje mera

Na sednici kriznog štaba je ustanovljeno da se Srbija trenutno nalazi u povoljnoj epidemiološkoj situaciji, pogotovo uzimajući u obzir države regiona.

- Ova situacija se može preokrenuti u relativno kratkom periodu i iz jedne od trenutno najpovoljnijih, možemo preći u nepovoljnu ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno prema sebi i drugima i zato je važno da visok nivo discipline zadržimo što je moguće duže - objašnjavaju iz Kriznog štaba. - Uskoro i fakulteti studentima otvaraju svoja vrata i Krizni štab čvrsto veruje da se, prema iskustvu sa osnovnim i srednjim školama, uz maksimalno poštovanje preventivnih mera nastava može odvijati nesmetano.

Kako smo ranije javili zbog povoljnije situacije sa korona virusom radno vreme kafićima i restoranima u zatvorenom je produženo do 23 časa. Ipak, iz Kriznog štaba upozoravaju da ovo produženje nije posledica popuštanja mera nego prilagođavanje vremenskim prilikama i hladnijim danima, zbog čega su se često žalili ugostitelji koji nemaju bašte, a koji su mogli da rade samo do 21 čas.

- Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo - ističu iz Kriznog štaba. -  Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

U poslednja 24 časa u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je šest pregleda, od kojih nijedan pacijent nije zadržan na bolničkom lečenju. Na današnji dan u Kovid delu bolnice nalaze se tri pacijenta, nijedan na respiratoru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4823

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.