Komentara: 50
Pregleda: 8296

Epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, veliki pritisak na kovid ambulantu i bolnicu

12.10.2021. u 16:27h
Izvor: Subotica.com
Trenutno je u našem gradu 1.562 aktivno obolelih od virusa kovid-19, a na bolničkom lečenju se nalazi 108 pacijenata, od kojih je 17 na respiratoru.
Epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, veliki pritisak na kovid ambulantu i bolnicu

Kovid ambulanta Doma zdravlja Subotica već treću nedelju trpi veliki pritisak pacijenata sa respiratornim tegobama. Kako predočava direktorka Ivanka Beoković, tokom prošle nedelje obavljeno je ukupno 1.800 pregleda, od kojih su 1.100 činili prvi pregledi, dok je 511 pacijenata bilo pozitivno na virus kovid-19. Slična situacija je bila i nedelju dana pre, dok je samo u toku jučerašnjeg dana obavljeno 325 pregleda.

- Prvih pregleda je bilo 187, od toga 85 pozitivnih pacijenata, dok smo u bolnicu uputili 14 pacijenata na dalju dijagnostiku, a dva pacijenta je Hitna pomoć unela direktno sa terena u respiratornu ambulantu u bolnici. Sve ovo je slika samo jučerašnjeg dana - kaže Beoković. - Dakle, slike nisu lepe iz Kovid ambulante, velika je napregnutost sistema i imamo devet timova koji rade svaki dan od 7 do 22 časa. Važno je reći i da nam se povećava broj bolesne dece koja se javljaju u Dečiji dispanzer. Samo u toku jučerašnjeg dana je pregledano 221 dete, testirano je 96, a bilo je 34 pozitivne dece i ni u jednom talasu do sada nismo imali ovoliko obolele dece kao u četvrtom talasu.

Epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, veliki pritisak na kovid ambulantu i bolnicu

HITNI SLUČAJEVI - Subotička bolnica prešla je na nov režim rada od 1. oktobra, od kada u zelenoj zoni zbrinjava pacijente samo sa hitnim stanjima. U kovid režimu rada trenutno su narandžasta i crvena zona na Pedijatrijskom odeljenju, naranžasta i crvena zona na Akušerskom odeljenju, Infektivno odeljenje, Kovid 1, Kovid 2, Kovid jedinica intenzivnog lečenja i Kovid respiratorna ambulanta.

Teško je i u bolnici, koja od danas ima deset organizacionih jedinica u kovid režimu rada, budući da je jutros otvoren i Kovid 2 blok. Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi ukupno 108 pacijenata, od kojih je 17 na respiratoru, dok se u Kovid respiratornu ambulantu dnevno javi između 60 do 80 pacijenata sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom.

- Juče je bio težak dan, imali smo 17 novih prijema i moram da kažem da su to izuzetno teške kliničke slike i pacijenti koji zahtevaju visoke protoke kiseonika, pri tome smo sinoć još i prevezli dva pacijenta u Kovid bolnicu na Mišeluku. Tako da je situacija zaista teška - kaže dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica.

Epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, veliki pritisak na kovid ambulantu i bolnicuKada je u pitanju imunizacija stanovništva protiv virusa kovid-19, Beoković kaže da se ona odvija svakog dana na punktu u Novoj opštini, gde su građanima na raspolaganju "Sinofarm" i "Fajzer-Biontek" vakcina za prvu, drugu i treću dozu.

- Za sada se još uvek najviše traži treća doza. Prošle nedelje smo podelili ukupno 2.400 doza, od toga su 1.900 bile treće, dok se ostatak deli otprilike na pola za prvu i pola za drugu dozu. Još jednom apelujemo na građane da dođu da se vakcinišu. Bolje je da prime vakcinu, pa i ako obole, imaće blažu kliničku sliku, nego da se ne zaštite i dobiju virus, jer se nikad ne zna kojim tokom će bolest ići - poručuje Beoković.

Od početka masovne imunizacije u Subotici je podeljeno ukupno 108.000 doza (prva, druga i treća) vakcina protiv virusa kovid-19, a vakcinalni obuhvat odraslog stanovništa prvom dozom trenutno iznosi 45,2 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 50
Pregleda: 8296
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.