• Pregleda: 3341

Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

Duvanski dim sadrži više od 7500 hemikalija i hemijskih jedinjenja od kojih je više od 70 kancerogeno, rečeno je povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima.
Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

Prema podacima SZO preko 21 odsto odraslog stanovništva u svetu puši. Kod polovine pušača prisutni su zdravstveni problemi izazvani pušenjem, a čak 16 odsto smrtnih slučajeva se dovodi u vezu sa upotrebom duvana.

U našoj zemlji puši čak 34,7 odsto odraslog stanovništva što je, prema rečima lekara, značajno više od evropskog proseka. Lekari upozoravaju da su pušačima ugroženi svi vitalni organi, kao i da novac koji odvajaju za duvan ne bacaju, nego direktno investiraju u uništenje svog i zdravlja svojih najbližih.

- "Nema organa u telu, koji nije pogođen štetnim delovanjem pušenja. Štetno delovanje pušenja na svim živim ćelijama organizma može da dovede do njihovog nekontrolisanog rasta i bujanje, razvijajući zloćudne tumore različitih lokalizacija. Pušenje dovodi do suženja krvnih sudova, otežava protok krvi te utiče i na krvni pritisak, a može dovesti i do infarkta srca i moždanog udara" - upozorava načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić.

Iako je Zakon o zaštiti stanovništa od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine dao pozitivne efekte koji se ogledaju u smanjenju izloženosti duvanskom dimu na radnom i javnom mestu, prema rečima stručnjaka, izloženost je i dalje visoka. Načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić, upozoravava da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, te da je potrebna potpuna zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

- "Na primeru zemalja koje su uvele ovakve zakone, pokazalo se da ne postoji negativni efekt na profit i poslovanje. Takođe, ovakva regulativa ohrabruje pušače da ostave cigarete, kao i mlade da nikad ne započnu sa upotrebom duvana" - kaže dr Nada Kosić Bibić.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima organizovan je likovni konkurs za osnovce na temu „Svaka cigareta smeta“. Najboljim učesnicima su u sali Zavoda za javno zdravlje danas podeljene zahvalnice i slatki paketi.

Nagrade u kategoriji dece nižih razreda osnovne škole su dobili:

  • PRVO MESTO – Benjamin Frištek, OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, II razred
  • DRUGO MESTO – Čenge Miković, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo,  IV razred
  • TREĆE MESTO – Virag Miković, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo,  III razred

Nagrade u kategoriji dece viših razreda osnovne škole su dobili:

  • PRVO MESTO – Žofi Sanka, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo, VI razred
  • DRUGO MESTO – Zita Varga, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo, VII razred
  • TREĆE MESTO – Leon Andorfi, OŠ „10. Oktobar“ Subotica, V razred
Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
mito Odgovori
Kazu da vise od duvanskog dima zdravlju steti nezaposlenost, male plate, mobing, korupcija!
pero Odgovori
kao sto vidimo bila je jako velika zainteresovanost za ovaj skup,i posle su svi otisli na pus pauzu
student Odgovori
Mito sigurno si u pravu, ali sve to ne možeš da rešiš sam, a pušenje možeš ako tako sam odlučiš.
lakumity Odgovori
Srećom izduvni gasovi silnih šlepera, kamiona i autobusa su lekoviti pa imamo dobar balans.
ivan Odgovori
nama je svejedno sta nas truje izgleda da to drugima nije svejedno pored hrane i vode ne zna covek sta je stetnije pusiti , piti ili jesti lako je ostaviti duvan sta cemo sa ostalim trovacima koji nas konstantno truju a niko rec da kaze
biba Odgovori
Ako su cigarete toliko štetne, ceo svet se bori protiv pušača, uvodite kazne, zabrane, sastančite. Ja imam bolju ideju! Zatvorite duvansku industriju, i rešili ste problem. Pušači će se mučiti mesec-dva i GOTOVO! A, da zaboravila sam. Država neće dobiti veliki profit.
Safet Odgovori
A ne ne steti. Pusaci nisu nista nego ubice koje treba procesuirati. Ne moze se vise na ulicu izaci a da se ne oseti smrad koji oni izduvavaju iz svojih usta.
Zamislite vi to udisu dim od lisca i onda izbacuju napolje. Pa kad ste toliki vrajeri sto ne ostavite taj dim u sebi????
Nisu problem fabrije koje zagadjuju okolinu problem su pusaci koji vise stete okolini i zagadjuju nam planetu svojim izduvnim gasovima...
Luffy Odgovori
Smesni ste, samo gledate od ceka da zaradite. Super je to sto vi imate posao i savrsene zivote pa da mozete soliti pamet i da vam je ovo najveci problem u drustvu i za planetu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.