Komentara: 8
Pregleda: 4525
Foto

Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

02.02.2016. u 12:08h > 03.02.2016. u 10:18h
Izvor: Subotica.com
Duvanski dim sadrži više od 7500 hemikalija i hemijskih jedinjenja od kojih je više od 70 kancerogeno, rečeno je povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima.
Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

Prema podacima SZO preko 21 odsto odraslog stanovništva u svetu puši. Kod polovine pušača prisutni su zdravstveni problemi izazvani pušenjem, a čak 16 odsto smrtnih slučajeva se dovodi u vezu sa upotrebom duvana.

U našoj zemlji puši čak 34,7 odsto odraslog stanovništva što je, prema rečima lekara, značajno više od evropskog proseka. Lekari upozoravaju da su pušačima ugroženi svi vitalni organi, kao i da novac koji odvajaju za duvan ne bacaju, nego direktno investiraju u uništenje svog i zdravlja svojih najbližih.

Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

- "Nema organa u telu, koji nije pogođen štetnim delovanjem pušenja. Štetno delovanje pušenja na svim živim ćelijama organizma može da dovede do njihovog nekontrolisanog rasta i bujanje, razvijajući zloćudne tumore različitih lokalizacija. Pušenje dovodi do suženja krvnih sudova, otežava protok krvi te utiče i na krvni pritisak, a može dovesti i do infarkta srca i moždanog udara" - upozorava načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić.

Iako je Zakon o zaštiti stanovništa od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine dao pozitivne efekte koji se ogledaju u smanjenju izloženosti duvanskom dimu na radnom i javnom mestu, prema rečima stručnjaka, izloženost je i dalje visoka. Načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić, upozoravava da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, te da je potrebna potpuna zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

- "Na primeru zemalja koje su uvele ovakve zakone, pokazalo se da ne postoji negativni efekt na profit i poslovanje. Takođe, ovakva regulativa ohrabruje pušače da ostave cigarete, kao i mlade da nikad ne započnu sa upotrebom duvana" - kaže dr Nada Kosić Bibić.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima organizovan je likovni konkurs za osnovce na temu „Svaka cigareta smeta“. Najboljim učesnicima su u sali Zavoda za javno zdravlje danas podeljene zahvalnice i slatki paketi.

Duvanski dim opasan i po pušačevu okolinu

Nagrade u kategoriji dece nižih razreda osnovne škole su dobili:

  • PRVO MESTO – Benjamin Frištek, OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, II razred
  • DRUGO MESTO – Čenge Miković, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo,  IV razred
  • TREĆE MESTO – Virag Miković, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo,  III razred

Nagrade u kategoriji dece viših razreda osnovne škole su dobili:

  • PRVO MESTO – Žofi Sanka, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo, VI razred
  • DRUGO MESTO – Zita Varga, OŠ „Petefi Šandor“ Hajdukovo, VII razred
  • TREĆE MESTO – Leon Andorfi, OŠ „10. Oktobar“ Subotica, V razred
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima,
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4525
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

nada kosić bibić

dan borbe protiv duvanskog dima

radmila pavić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.