• Pregleda: 5871

Dulić: Stav SVM-a ne doprinosi političkoj stabilnosti u gradu

Najava Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da će, bez usaglašavanja sa ostalim koalicionim partnerima, pronalaziti političke partnere na bilo kojoj strani za promovisanje i realizaciju svojih ideja ne doprinosi stabilnosti koalicije i govori o novom političkom maniru koji za rezultat može da ima jedino podizanje političkih trzavica i narušavanje političke stabilnosti, izjavio je Tanjugu gradonačelnik Modest Dulić.
Dulić: Stav SVM-a ne doprinosi političkoj stabilnosti u gradu

On je u intervjuu Tanjugu izjavio da je on kao predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, poštujući činjenicu da DS je deo velike koalicije, proveo nebrojene sate, nedelje i mesece, usaglašavajući stavove i poteze sa SVM-om.

– Sada SVM hoće da rešava probleme građana samostalno, a mi smo izgubili dragoceno vreme udovoljavajući zahtevima baš te stranke, što nije politički korektno prema nama kao partnerima u toj koaliciji, kaže Modest Dulić.

Gradonačelnik Subotice smatra da je politička stabilnost preduslov ekonomske stabilnosti, što je, po njegovoj oceni, osnov za dalju „vrlo uspešnu” politiku privlačenja stranih investitora, od koje ne želi da odustane i „pored ovakvih nastojanja SVM-a”.

„Ukoliko SVM i dalje bude radio na razgradnji i produbljivanju političke nestabilnosti, DS će morati potražiti korektne političke partnere koji će biti spremni da daju doprinos stabilnosti, ali i podele breme i odgovornost za odluke koje će učiniti Suboticu boljim mestom za zivot. Ili će, pak, SVM-u biti prepušteno da formira koaliciju, bez DS-a, a sa onima koji su spremni da slede diktat ove stranke i budu samo paravan višestranačja” – rekao je Dulić Tanjugu.

Povodom izjave predsednika Gradskog odbora SVM-a u Subotici Jenea Maglaija, da će ova stranka tražiti odustajanje od najavljene rekonstrukcije „zelene fontane”, Dulić je rekao da u tom stavu „nema nikakvog ekskluziviteta”.

„Već je razmatran i načelno od svih članica koalicije na prošlom sastanku prihvaćen stav da se zbog pogubnih posledica izmena poreskih zakona, koje će grad uskratiti za 450 miliona dinara na godišnjem nivou, pored mera štednje u javnom sektoru pribegne i izmenama dinamike realizacije pojedinih projekata” – rekao je Dulić Tanjugu.

Gradonačelnik Subotice u intervjuu Tanjugu osvrnuo i na zamerke SVM-a, da postoji više problematičnih zaključaka radne grupe zadužene za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta u odnosu na predloge koje je SVM uputio njemu, rekavši da je još prošle nedelje dostavio članovima komisije primedbe, posebno oko preciziranja troškova za završetak radova.

On je dodao da mu je drago što je „SVM prihvatio potrebu za usaglašavanjem projekta sa realnošću, finansijskim mogućnostima, ali i realnim potrebama grada”.

„Drago mi je što je SVM prihvatio ograničenje od oko 10 miliona evra za završetak radova, kao i smanjenje, odnosno, usaglašavanje visine pozorišta sa okolnim objektima i tako, nadam se, zauvek odustao od projekta čiji je tvorac SVM i bio, a koji bi grad koštao nedostižnih 24. miliona evra, i čija bi visina bila skoro 30 metara, i koji bi izgledom potpuno narušio izgled zaštićenog jezgra grada” – rekao je Dulić.

On je pozvao SVM da delegira člana nadležne komisije koji će, „ako je to toliko potrebno”, zastupati i političke stavove te stranke ali i „biti i dovoljno stručan i kompetentan da se aktivno uključi u rešavanje ovog ne malog problema grada”.

„Ukoliko SVM zaista želi da se, kao aktivan i dobronameran partner, uključi u proces rešavanja ovog problema i dalje je, kao i svih ovih skoro godinu dana, otvoren poziv da delegiraju člana komisije, a ne da se konstantno izmiču u stranu, zadržavajući lagodnu poziciju stalnog kritizera. U tom slučaju verujem da SVM ne bi predlagao pismeno, ono protiv čega su usmeno a to je rušenje delova postojećeg objekta” – rekao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić u intervjuu Tanjugu.

Demokratska stranka, čiji je Dulić predsednik Gradskog odbora u Subotici, i Savez vojvođanskih Mađara predstavljaju najveće stranke u širokoj vladajućoj koaliciji u Subotici.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

66
luka Odgovori
konacno ! Svm sve vreme koci razvoj ovog grada i nije ih sramota da pricaju o pozoristu a znamo svi da su oni najveci krivci za to
Nina Odgovori
Sve vreme oni vrse opstrukciju grada isto kao i 2010,vreme je da lete
andrea Odgovori
dulića je briga za novac a ne za Subotici i njegove stanovnike
Djole Odgovori
Pa naravno... Dosta ste trpeli opstrukcije SVM-a. Za godinu dana vladavine nisu dali jedan konstruktivan predlog.
Klinsman Odgovori
SVM ovih dana demonstrira opoziciono delovanje unutar vladajuće koalicije...
Suočeni sa tim da će neki veliki problemi, koje su oni kao stranka stvorili, biti rešeni, kreću u ofanzivu, ali verujem da će građani to sami prepoznati.

Zašto potenciraju sve te teme u javnosti, a ne na koalicionim sastancima? Po tome možete prepoznati da njima nije cilj da reše probleme, nego da politički profitiraju na izuzetno teškim temama.

SVM je vladao ovim gradom 18 godina kao većinski partner ili apsolutnom većinom u parlamentu, niko od nas ne sme to da zaboravi! Ako vam se ne sviđa nešto u ovom gradu, prava adresa za vaše primedbe je u Age Mamužića!
pada vlada Odgovori
PADA DULIĆ VLADA,pada pada pada vlada hvala BOGU, dosta je bilo žute kuge, žuti demokrati su doneli široku demokratiju u klađi,lopovluku,malverzaciji....
Eastsider Odgovori
Izraz lica Dulica juniora mi u svakoj prilici govori da se radi o coveku sa vizijom i jasno zacrtanim planovima za buducnost! Taj bistar pogled potpuno razoruzava i najvece skeptike!
Milena Odgovori
Ja ne znam šta se sa ovim SVM-om dešava ali u poslednje vreme pokazuju
ogromnu nedoslednost..
-Članovi Gradskog veća iz SVM-a glasaju ZA Labana kao direktora Zoo
vrta a odbornici SVM-a na Skupštini glasaju PROTIV iste odluke.
-Članovi gradskog veća isped SVM- a glasaju ZA kandidaturu Subotice za
Evropsku prestonicu kulture a odbronici SVM-a na Skupštini glasaju
PROTIV.
- I kao vrhunac svega odbornici SVM-a u decembru mesecu prethodne
godine glasaju ZA odluku o budžetu kojom su predviđene rekonstrukcija
Zelene fontane I Narodnog pozorišta a danas Maglai kaže da su PROTIV
toga.
Da li je i vama ovde nešto nelogično?
Misika Odgovori
Gradonacelnice konacno ste lupili sakom o sto! Dosta je bilo vise njihovog ucenjivanja
BeBackLater Odgovori
Gospodo iz SVM-a, nisu vam građani dali glas da biste opstruirali, nego da biste radili. Ako hoćete da glumite opoziciju, podnsite ostavke na sve funkcije. Ili su vam se nešto osladile fotelje, jel?!
Jovan Odgovori
Ako mene pitate, DS je već predugo trpeo SVM. Oni ni dan danas ne mogu da prihvate da su izgubili izbore i da nemaju gradonačelnika. Rade isto što i 2010. godine, umesto da se trude da urade nešto korisno sa mandatima koji su im dati, oni svim silama pokušavaju da opstruišu i gradonačenika predstave kao nesposobnog.
ekrem jevrić Odgovori
pukla tikva
Suncica Odgovori
Ili se ponašajte kao deo vlasti što i jeste, ili podnesite ostavke na sve funkcije! Vi biste "i jare i pare", e pa ne može! Izigravate opoziciju, a istovremeno vaši direktori, članovi Gradskog veća, silni pomoćnici...dižete silne pare...
Always Ultra Odgovori
luka & Nina

Tacan je deo da je VMS stetocina (ja to pisem jos od vremena kada se ovde masovno glasalo za njih)-ali TREBA dodati i to da je DS ako ne veca , a ono barem jednako glomazna stetocina !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne znam ko bi bio taj drugi partner DS-u u stagnaciji grada ?? Toga ne mislim da ima.
Modest D se pojavio u javnosti nekoliko stotina x - ni od jednog nije bilo vajde niti se bilo sta uradilo/na bolje promenilo !! Gradske ulice su pune rupa i kratera - saobracaj jos jedva da je moguc, a nisam primetio da je MDulic imalo zabrinut zbog toga ili da bilo sta namerava da preduzima. Koja visoka politika - nije ni za ovu na nivou malog kucnog saveta !!!
skarlet Odgovori
Sramota je na šta nam grad liči,a zna se ko je rukovodio njime zadnju deceniju,a zna se da su pristizale i ogromne sume novca zarad razvoja grada...Sasvim je jasno i vidno ko se sve "razvio ",grad sigurno nije...
Lili Odgovori
SVM i dalje ne može da preboli činjenicu da nema gradonačelnika. Jel
su građani glasali za vas da biste i u Gradskom veću i Skupštini
opstruisali rad i usporavali razvoj grada? Ma kako vas nije sramota?!
Izgubićete i ono malo birača što imate. A trend vašeg slabljenja je u
poslednjih 7-8 godina očigledan.
Nikola Odgovori
Ma udruzite se sa SNS i izbacite ih,oni nista dobro nisu doneli gradu 20 godina
SNS insajder Odgovori
Subotički DS se raspada po svim šavovima - u mnogim mesnim zajednicama se raspadaju koalicije u kojima je do sada na vlasti bio DS i SVM i prelazi se na SVM i SNS prekomponovanje vlasti na prvim narednim sastancima mz tako da mnogi članovi DS-a u rangu boranije već masovno prelaze kod nas a od krupnijih riba vruća vest je inicijalni razgovor sa propalim policajcem Petrom Balaževićem http://www.hnv.org.rs/vijecnici_2010.php?op=clan&vid=20 kome bi ulazni zadatak bio preuzimanje vlasti u direkciji za izgradnju grada i prevođenje iste u nadležnost SNS-a !
ned Odgovori
Mnogo je vaznije od visine teatra da porodica Vlah u ulici Blaska Rajića br29/7 dobije struju ,jer su u mraku i vodu.Imaju svo troje ukupno 14900 din penzije.Niko ne radi a dvoje je u najboljim godinama da rade.Molio sam gospodina Modesta da pomogne uvek se nadje malo para,pa nemoraju da budu u mraku ako već ne mogu da kupe ni hleb ,mleko ,paradajz,krastavce, a pored tezgi sa jagodama i visnjama samo da prodju.Strasno je to.Imate sloj ljudi koji planiraju da letuju u Grčku i veći koji nemaju ni da jedu proleća Gospodnjeg 2013 godine
Mira Odgovori
Tako je treba da ih sutnemo kao i pre!!!
Milorad Odgovori
Izleteće SVM iz vlasti kao 2010. I to potpuno zasluženo. Ja ne mogu da se setim ni jednog njihovog konstruktivnog predloga za ovih godinu dana.
Samo nešto kritikuju i skupljaju jeftine političke poene. Što bi naš narod rekao: sede na dve stolice.
Nikola Odgovori
pukli,...
@SNSinsajder Odgovori
Informacije su ti extra! Toliko lupetanja u gluposti davno nisam procitao! Samo nemoj da se pravis blesav sada kada Vas budu raspustali pa da se ponovo uvuces Gojku koji hoce upravo Vas stetocine iz SNS da najuru!
rax Odgovori
nesto se dogadja izmedju ds-a i vmsz vec godinama, nesto sto mi ne znamo. ne verujem da vmsz koci razvoj subotice, jer je vmsz partija iskljucivo suboticana (u subotici), sigurno ne zastupaju interese bg ili istoka. sto dulic (ds) govori o pozoristu, jeste tacno zgrada koja je planirane prevelika je za taj prostor, isto tako ne vidim nista lose u tome da se u prizemlju nalaze exkluzivne prostorije, koje ce se izdavati, tu ne bi mogla da zamislim np. "kinesku robnu kucu". pitanje je samo, da li mozda ds hoce opet da namesti nekom "radnju", kao kada su jezivom brzinom srusili onu kucu, da bi neko izgradio visespratnicu. inace, na slobodnoj vojvodini, postoji clanak o gradj. mafiji novog sada. tako nesto se dogadja i u nasem gradu. ds, kao stranka nema nikakvu snagu, sem jos u subotici, ako neko hoce nesto da uradi za su sledecih 3 godine, morace da se okrene sns-u, nazalost. pare u su nece stizati, bas zbog konflikta ds-sns, to vec vidimo na filmskom festivalu. a sto se koalicija u srbiji tice, nema morala, ds je u koaliciji sa dss, zasto vmsz nebi mogao biti sa sns. za vreme vladavine ds-a u su, poslednjih 4 godine, subotica je dobila para (imala na raspolagadju) kao za svih 18 godina vladavine vmsz, da li smo mi gradjani taj novac osetili u nasoj svakodnevnici - mislim da nismo! vreme je za novu suboticku stranku , ovi su svi potroseni.
Istina Odgovori
Kakvi paćenički komentari žutice, pa jel ste vi mislili da je Subotica vaša prćija doveka,mislite da nikada nećete da siđete sa vlasti(a pojedini dakako u neku od specijalizovanih ustanova)Vi gospodo pretplaćeni funkcioneri ds-a što pišete ove komentare,KAKO VAS NIJE SRAMOTA.Posle vaše vladavine zajedno sa Kasom kao da je protutnjao tornado Suboticom.svm ga se na vreme rešio a vi ga uzeli pod svoje
Ana Odgovori
Polako ali sigurno opada moc zutoj kugi a i vreme je .....
nezaposlena Odgovori
@ Milorade neće izleteti iz vlasti, doći će na vlast,mnogo su pošteniji,obrazovaniji,sposobniji od ovih žutaća sa kupljenim diplomama doktor,magistar,ekonomist...,posebno me iritira što su te diplome kupili sa budžetskim parama,dosta je njihove demokratije.
tetrra Odgovori
Лабане твоја се чека, покрени град.
objektivan Odgovori
Modese dali si zaboravio da je tadašnji gradonačelnik SAŠA VUĆINIĆ rušio pozorište,on i njegovi pulini su krivi za rušenje,nemoj da svaljuješ sve na SVM kada se uvek radilo po istrukcijama DS.
Suboticki_kandelaber Odgovori
Kad vidim komentare pojedinaca pitam se kako to da ja ne mogu da se ufuram na njihova radna mesta u GrKu i seruckam po sajtu subotica.com i gradsubotica i ........... Za male pare, tričavih 70 000 dinđži.
Pozdrav za Kiki ( prepoznace se ) od Modlia ( da da toga ).
Komentar ti je neiđeno dupeuvlakački, ceniće to oni ima da avansuješ.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.