Komentara: 53
Pregleda: 7156

Modest Dulić: Ili raščišćeni odnosi ili razlaz sa SVM-om!

17.06.2013. u 16:50h
Kroz kratak intervju za naš sajt Gradonačelnik Subotice Modest Dulić odgovorio je na nekoliko aktuelnih pitanja vezano za političke prilike na lokalnom nivou i odnose unutar koalicije sa partnerom Savezom vojvođanskih mađara.
Modest Dulić: Ili raščišćeni odnosi ili razlaz sa SVM-om!

Kako komentarišete izjavu Ištvana Pastora o pravu SVM-a na samostalni politički stav?

Modest Dulić: SVM želi da većinu za njihove ideje pronalazi izvan koalicije kojoj pripada, što predstavlja politički nonsens,  jer zajednički rad unutar jedne većine podrazumeva poštovanje prava različitosti u mišljenjima ali, kada se stavovi usaglase, jedinstvo u zastupanju stava koalicije. U proteklom periodu insistirao sam na dijalogu i kompromisu kao jedinom načinu za prevazilaženje problema, te time dokazao svoju političku  korektnost. Nebrojeno puta u proteklih skoro godinu dana se dogodilo da se posle sati i sati usaglašavanja zajedničkog stava sa SVM-om, podrške na Gradskom veću i od članova te partije, doživimo da taj iskristalisani stav bude osporavan na samoj sednici Skupštine grada od odbornika SVM-a  i u njihovim javnim nastupima. Takvo ponašanje se ne može nazvati politički korektnim, ako smo članovi iste koalicije.

Kakav ishod po koaliciju može da ima eventualni sukob sa SVM-om?

Modest Dulić: Svestan vremena i težine sadašnjeg ekonomskog, socijalnog i političkog trenutka, a u interesu građana Subotice, najmanje što nam treba jesu stalni politički sukobi i konfrontacije unutar koalicije, što se odnosi i na SVM. Međutim, kada sa imate "partnera" koji svaki gest kooperativnosti  i spremnosti na kompromis, tretira kao slabost koja ga dodatno stimuliše u stalnom atakovanju na koaliciju, onda je neminovno da zapadnemo u situaciju u kojoj svaki vid dalje saradnje u neizmenjenim okolnostima postaje nemoguć. Ovakav stav i politički je  potpuno ispravan, ponajviše zbog činjenice da politička stabilnost neminovno uslovljava i ekonomsku koja je preduslov našeg najvažnijeg zadatka, a to su nove investicije i obezbeđivanje novih radnih mesta. Imajući u vidu izrečeno, insistiraću na potpunom razrešenju novonastale situacije, za koju smatram da je neodrživa i da nije u interesu građana Subotice.

Jednostavno, ne pristajem da Grad tavori u uslovima stalne napetosti izazvane nekorektnim odnosima, zarad čuvanja privilegija koje politika nekima donosi. Iz ovih razloga neminovno je da Demokratska stranka formira koaliciju sa partnerima koji su spremni da svoj politički angažman stave isključivo u funkciju interesa građana , sa onima koji su spremni da daju doprinos stabilnosti ali i podele breme i odgovornost za odluke koje će biti značajne za Grad.

Ovo nije ogoljena borba za vlast i DS u Subotici je potpuno spremna da ode u opoziciju, ako SVM obezbedi novu većinu, na čemu tako predano i neprestano rade. Iskreno rečeno, koliko bi vrednije za Grad  bilo da su tu energiju za prekomponovanje vlasti uložili u rad za građane Subotice, za koje se na rečima tako zdušno zalažu!

Kako se politička situacija u Gradu reflektuje na odnose unutar koalicije u Pokrajini, jer su DS i SVM stožeri vlasti na oba nivoa?

Modest Dulić: Ne zaboravite da politiku SVM-a na nivou Pokrajine kreira gospodin Ištvan Pastor, čovek velikog političkog iskustva, trezvenosti i političke mudrosti. Kada tome dodate da je drugi stub stabilnosti u Pokrajini dr Bojan Pajtić, čovek dokazanih političkih i liderskih kvaliteta, onda je razumljivo zašto koalicija naše dve stranke sa velikim uspehom funkcioniše već više od 10 godina, obezbeđuje rezultate i uživa poverenje građana u Vojvodini.

Takav je bio koncept DS-a i u Subotici, da se posle izbora uspostave identično harmonični odnosi između naših stranaka u gradu. Obostrani politički stav je bio da se u izvršne organe lokalne samouprave i funkcije delegiraju potpuno novi ljudi neopterećeni političkim sukobima u proteklom vremenu. Demokratska stranka je to učinila, pa možda  bila i nepravedna prema svojim ljudima koji postignutim rezultatima u radu nisu zaslužili da budu zamenjeni. Sa druge strane i SVM je delegirao vrlo kooperativne i korektne ljude u organe lokalne uprave sa kojima smo ostvarili odličnu saradnju.

Međutim, budući da se politički stav formira u prostorijama Gradskog odbora SVM-a, tamo Demokratska stranka nikada, u proteklih godinu dana, nije doživljena kao dugoročan patner, te se intenzivno radilo na prekompoziciji vlasti, a problemi su ozbiljno narastali. Tako sada dolazimo u situaciju i u tome se potpuno slažem sa gospodinom Pastorom, da u funkcionisanju politike u gradu postoji problem, te da se nešto mora promeniti. Moram istaći da nemamo problem u saradnji ni sa predsednicom Skupštine grada, ni pomoćnicima ni članovima Gradskog veća iz SVM-a. Svima je jasno da je problem personalizovan, da ima svoje ime i prezime i da nas je to, na žalost,  dovelo to sve izvesnijeg razlaza. Lične ambicije sa interesima građana zaista nemaju nikakve veze i ja ću se založiti da se ova situacija rasčisti, baš zbog dobrobiti građana Subotice.

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 53
Pregleda: 7156

Povezane vesti

Povezane teme

DS Subotica

Modest Dulić

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.