Komentara: 26
Pregleda: 4108

Pastor: Čemu panika ako kažemo šta mislimo

15.06.2013. u 00:18h
Izvor: Dnevnik Online
Dve izjave, jedna lidera SVM-a Ištvana Pastora i druga Modesta Dulića iz DS-a, obojile su politički život u Subotici, pre svega u koalicionim odnosima. Pastor je najavio da će odbornici njegove stranke ubuduće glasati po sopstvenoj proceni, a ne na osnovu stavova koje zastupa većina oko DS-a, te da će ubuduće tražiti partnere ne za većinu u Skupštini nego za ideje.
Pastor: Čemu panika ako kažemo šta mislimo

Nekoliko dana kasnije gradonačelnik Subotice Modest Dulić poručio je da bi demokrate u tom gradu mogle potražiti i druge partnere.

Ištvan Pastor za „Dnevnik” kaže da je na takvu izjavu bio prinuđen jer se poslednjih nedelja trošilo previše vremena na unutarstranačke rasprave koje ne vode ničemu.

* Postoji li problem u funkcionisanju koalicije u Subotici?

– SVM u Subotici nema nikakav problem. Funkcionisanje politike u Subotici ima problem. Iz tog razloga sam i izneo stav SVM-a koji se ne odnosi prevashodno na pitanje kako ćemo glasati, već kako ćemo voditi politiku, a vodićemo je tako da ćemo u odnosu na sva aktuelna pitanja kazati svoj stav i pokušati da ubedimo koalicione partnere i sve druge na političkoj sceni u to da je on ispravan. Hoćemo li u tome uspeti ili ne, to je druga stvar. To što sam nedavno izjavio nema bilo kakve veze s prekomponovanjem vlasti u Subotici niti s udaljavanjem od DS-a, kao što nema veze ni s približavanjem Srpskoj naprednoj stranci. To su bile rečenice principijelne prirode.

* Zbog čega ste, onda, dali takvu izjavu?

– Bio sam prinuđen na to da to izgovorim jer smo pre toga nekoliko nedelja unutarstranački trošili vreme i energiju na bezvezne stvari koje su nametane spolja u vezi s tim na kojoj smo strani. Mi želimo da budemo na strani sopstvene savesti i to što sam izgovorio, a i ovo što sam sada vama rekao, govori o tome kako mi sve to doživljavamo. S tog aspekta mislim da je stvar potpuno jasna, a sve ostalo što se sada tumači u tim rečenicama od analitičara, političara i rukovodilaca u Subotici, mislim da je proizvoljno i da nema veze s onim što smo mi hteli da kažemo.

* Da li u takva tumačenja spada i najava Modesta Dulića iz DS-a da će možda biti prinuđeni da potraži druge partnere u Subotici?

– Mislim da je to jedna nesrećna izjava. Gospodin Dulić ovih dana nije ni bio u Subotici jer je na zasluženom godišnjem odmoru i mislim da je verovatno to rekao na sugestiju onih ljudi koji su proveli vreme i doživeli na sebi svojstven način ono što sam govorio. Nema razloga da bilo ko traži novog partnera. U Subotici imamo veoma široku koaliciju, u kojoj, osim SNS-a i jednog ili dva odbornika, svi čine većinu pa ne znam koga se tu još može ubediti u to da uđe u većinu. Ta izjava malo upućuje na paniku, mada panici nema mesta jer ono što sam govorio znači da o svim stvarima moramo tražiti najbolja rešenja, bez obzira na to ko ih je predložio.

* Mogu li se te „trzavice” preneti na pokrajinski nivo?

– Zašto u tome vidite trzavice? Ja ne vidim bilo kakve trzavice! Zašto je trzavica ako neko kaže da će zastupati nešto u šta je ubeđen? To je jedino ispravno rešenje. Čitava politika se mora zasnivati na onome u šta je čovek ubeđen. Što se tiče i Subotice i Vojvodine i Srbije, trzavica nema i to su neke insinuacije koje se povremeno provlače. Kad god čovek u Subotici kaže „dobro jutro”, neko se odmah nađe da pita ima li to posledica po Novi Sad i Beograd. Naravno da nema nikakve posledice!

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 4108

Povezane vesti

Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

ištvan pastor

svm

savez vojvođanskih mađara

Modest Dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.