Komentara: 10
Pregleda: 4360

DSHV: Podrška prodemokratskom kandidatu na predsedničkim izborima

08.03.2017. u 14:33h
Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Saopštenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) koje je potpisao njegov predsednik Tomislav Žigmanov, prenosimo u celosti. Tekst je izvorno sa hrvatskog prilagođen zvaničnom jeziku i pismu portala - srpski, latinica.
DSHV: Podrška prodemokratskom kandidatu na predsedničkim izborima

Na sednici održanoj utorak 7. marta, Veće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini donelo je jednoglasno odluku da DSHV neće imati svog kandidata na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije. Ujedno, svesni važnosti aktivnog sudelovanja građana u demokratiji i važnosti predstojećih izbora, Veće DSHV-a pozvalo je sve građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji da 2. aprila izađu na izbore za predsednika Republike i tako izraze lično interesovanje za svoju i budućnost Srbije.

Veće DSHV-a je većinom glasova donelo i odluku da se direktno i pojedinačno ne podrži nijedan od kandidata, već je usvojilo preporuku da Hrvati u Srbiji glasaju za onoga prodemokratskog kandidata koji u svom programu ima pozitivne politike nasuporot najvažnijih aktuelnih problema Hrvata u Srbiji. To podrazumeva jasno zalaganje da građani hrvatske nacionalnosti žive na dostojanstven način, dosledno zauzimanje da Hrvati prestanu biti objekti diskriminacija i stvaranje svih društvenih i političkih pretpostavki za ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti. Drugim rečima, Veće je predložilo Hrvatima da pruže podršku onom kandidatu koji garantuje jednake mogućnosti u njihovom sudelovanju u javnom životu, zatim srazmernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama, odsustvo politika isključivanja, prećutavanja i mešanje države u naša identitetska pitanja, stvarno rešavanje otvorenih manjinskih prava Hrvata, te pozitivne i razvojne programe koji će omogućiti perspektivu ovdašnjim Hrvatima.

Posebno je u odluci Veća DSHV-a istaknuto kako za načela i vrednosni okvir nije dovoljno da budu prisutni samo u predizbornim programima predsedničkih kandidata, već da se mora ceniti i njihova dosadašnja politička praksa, posebno kada je reč o društvenom položaju i pravima pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Samo oni imaju pravo na naše poverenje!

//kraj saopštenja

Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 4360

Povezana vest

Povezane teme

dshv

demokratski savez hrvata u vojvodini

predsednički izbori

predsednik srbije

izbori za predsednika republike

izbor za predsednika srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.