Komentara: 18
Pregleda: 4914

DS: Zašto će JKP "Parking" uzimati pare od građana brže, jače, duže?

15.10.2019. u 13:23h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica povodom informacije da JKP "Parking" produžuje vreme naplate parkinga u svim gradskim zonama i na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta, prenosimo u celosti.
DS: Zašto će JKP "Parking" uzimati pare od građana brže, jače, duže?

Javno komunalno preduzeće „Parking” je krajem prošle nedelje neprijatno iznenadilo sve vozače najavom da će se od 1. novembra parking naplaćivati sat vremena duže u svim gradskim zonama, a dva sata duže na najvećem zatvorenom parkingu.

Parking se u Subotici do sada naplaćivao do 20 časova, a na najvećem, zatvorenom parkingu u centru grada do 21 čas. Prema novom rešenju o parkiralištima u Subotici, crvena, žuta, zelena i plava zona će se naplaćivati do 21 čas, a zatvoreni parking kod Otvorenog univerziteta će se naplaćivati do 23 časa.

U JKP „Parking“ navode da je u „zonama radno vreme produženo za sat vremena zbog usklađivanja sa ostalim parkiralištima u Srbiji”.

Od svih mogućih objašnjenja kojima se pravda dodatno uzimanje para od osiromašenih građana, ovo je, zaista, vrhunac apsurda. Da li ovo znači da će neko ko kupi dnevnu kartu za parkiranje u Subotici moći tokom dana da se odveze za Novi Sad ili Beograd i tamo sa dnevnom kartom subotičkog JKP „Parking” drži parkirano vozilo do 21 čas, bez ikakvog dodatnog plaćanja? Naravno da ne znači!

Naplata parkiranja do 21 čas možda ima smisla u Beogradu čiji je centar zakrčen vozilima i u večernjim časovima, ali je potpuno besmislena u Subotici gde posle 17 časova nije nikakav problem naći parking mesto.

U JKP „Parking” izgleda ne shvataju da je funkcija naplate parkinga obezbeđivanje mogućnosti parkiranja u centru grada tokom radnog vremena, a ne dodatno globljenje građana radi obezbeđivanja zarada za partijske uposlenike.

Građani Subotice treba da znaju da će se sav planirani prihod JKP „Parking” od 125,8 miliona u 2019. godini potrošiti isključivo na zarade zaposlenih i troškove funkcionisanja preduzeća. U budžet Grada Subotice, na ime zauzimanja javnih površina, JKP „Parking” će uplatiti celih 9.600 dinara, slovima: devet hiljada šesto dinara.

Jasno je, dakle, da ni Grad Subotica ni građani nemaju nikakve koristi od JKP „Parking” čija je jedina svrha da uzima pare od građana i da te pare potroši isključivo na sopstveno izdržavanje.

Ukoliko se nešto i investira, građani Subotice dobiju tzv. „brzu rampu” kod Otvorenog univerziteta po ceni od 4 miliona, što je iznos za koji se može sazidati pristojna kuća. Pritom, za  JKP „Parking” je izgleda nemoguća misija da na običnoj rampi kod OU obezbedi plaćanje platnom karticom i „pay pass” sistemom, što bi zaista ubrzalo protok saobraćaja.

Sve ovo je, međutim, tek još jedan od primera na koji način sadašnja vlast upravlja gradom.

Gradski odbor Demokratske stranke smatra da jedino skraćivanje naplate parkinga do 17 časova, uklanjanje svih rampi i uplata svih prihoda ostvarenih naplatom parkiranja u budžet Grada Subotice može od naplate parkiranja, koja trenutno služi samo vlasti i njenim uhlebljenim kadrovima, da učini sistem koji doprinosi boljem funkcionisanju grada i lakšem životu njegovih građana.

Jer ako građani nešto plaćaju, oni su ti koji od toga treba da imaju konkretnu korist, a ne javno komunalno preduzeće od koga građani trpe samo štetu.

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 18
Pregleda: 4914
Povezana vest
Povezane teme
jkp parking subotica demokratska stranka Subotica parking zone subotica parking karta Demokratska stranka zatvoreni parking naplata parkinga
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.