• Pregleda: 4042

DS: Zašto će JKP "Parking" uzimati pare od građana brže, jače, duže?

Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica povodom informacije da JKP "Parking" produžuje vreme naplate parkinga u svim gradskim zonama i na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta, prenosimo u celosti.
DS: Zašto će JKP "Parking" uzimati pare od građana brže, jače, duže?

Javno komunalno preduzeće „Parking” je krajem prošle nedelje neprijatno iznenadilo sve vozače najavom da će se od 1. novembra parking naplaćivati sat vremena duže u svim gradskim zonama, a dva sata duže na najvećem zatvorenom parkingu.

Parking se u Subotici do sada naplaćivao do 20 časova, a na najvećem, zatvorenom parkingu u centru grada do 21 čas. Prema novom rešenju o parkiralištima u Subotici, crvena, žuta, zelena i plava zona će se naplaćivati do 21 čas, a zatvoreni parking kod Otvorenog univerziteta će se naplaćivati do 23 časa.

U JKP „Parking“ navode da je u „zonama radno vreme produženo za sat vremena zbog usklađivanja sa ostalim parkiralištima u Srbiji”.

Od svih mogućih objašnjenja kojima se pravda dodatno uzimanje para od osiromašenih građana, ovo je, zaista, vrhunac apsurda. Da li ovo znači da će neko ko kupi dnevnu kartu za parkiranje u Subotici moći tokom dana da se odveze za Novi Sad ili Beograd i tamo sa dnevnom kartom subotičkog JKP „Parking” drži parkirano vozilo do 21 čas, bez ikakvog dodatnog plaćanja? Naravno da ne znači!

Naplata parkiranja do 21 čas možda ima smisla u Beogradu čiji je centar zakrčen vozilima i u večernjim časovima, ali je potpuno besmislena u Subotici gde posle 17 časova nije nikakav problem naći parking mesto.

U JKP „Parking” izgleda ne shvataju da je funkcija naplate parkinga obezbeđivanje mogućnosti parkiranja u centru grada tokom radnog vremena, a ne dodatno globljenje građana radi obezbeđivanja zarada za partijske uposlenike.

Građani Subotice treba da znaju da će se sav planirani prihod JKP „Parking” od 125,8 miliona u 2019. godini potrošiti isključivo na zarade zaposlenih i troškove funkcionisanja preduzeća. U budžet Grada Subotice, na ime zauzimanja javnih površina, JKP „Parking” će uplatiti celih 9.600 dinara, slovima: devet hiljada šesto dinara.

Jasno je, dakle, da ni Grad Subotica ni građani nemaju nikakve koristi od JKP „Parking” čija je jedina svrha da uzima pare od građana i da te pare potroši isključivo na sopstveno izdržavanje.

Ukoliko se nešto i investira, građani Subotice dobiju tzv. „brzu rampu” kod Otvorenog univerziteta po ceni od 4 miliona, što je iznos za koji se može sazidati pristojna kuća. Pritom, za  JKP „Parking” je izgleda nemoguća misija da na običnoj rampi kod OU obezbedi plaćanje platnom karticom i „pay pass” sistemom, što bi zaista ubrzalo protok saobraćaja.

Sve ovo je, međutim, tek još jedan od primera na koji način sadašnja vlast upravlja gradom.

Gradski odbor Demokratske stranke smatra da jedino skraćivanje naplate parkinga do 17 časova, uklanjanje svih rampi i uplata svih prihoda ostvarenih naplatom parkiranja u budžet Grada Subotice može od naplate parkiranja, koja trenutno služi samo vlasti i njenim uhlebljenim kadrovima, da učini sistem koji doprinosi boljem funkcionisanju grada i lakšem životu njegovih građana.

Jer ako građani nešto plaćaju, oni su ti koji od toga treba da imaju konkretnu korist, a ne javno komunalno preduzeće od koga građani trpe samo štetu.

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)

povezane teme

18
Aleksandar Odgovori
Naše poštene demokrate :) :) :)
Bobes Odgovori
Pa i vi dok ste bili na vlasti se naplacivalo do 20,sto onda niste smanjili do 17 ako se borite za interes gradjana.
Овца за шишање Odgovori
"Oni koji mirnu revoluciju čine nemogućom napraviće nasilnu revoluciju neizbežnom"
(Džon Kenedi)
Brane Odgovori
Jednom i od subotičkog DS nešto pametno da čujemo/ pročitamo!
Ljubica
Sta to tacno?
Brane
Da je Jkp Parking čist lopovluk.
I da nije uredu da produže vreme naplate parkinga za sat vremena u svim zonama, još dva sata kod Radničkog.
joso Odgovori
JkP Parking je primer unistavanja preduzeca od strane lokalnih nazovi mocnika.
Indijanac Odgovori
Sad će uskoro biti Dan svih svetih i Dan mrtvih.
Na hiljade ljudi će da poseti subotička groblja, većina automobilom, jer tu ima puno starijih osoba, manje pokretnih ljudi, koji žele posetiti svoje najmilije i okititi grobove cvećem.
Tu može dobra lova da se drmne, ajde, brzo JKP Parking, napravite prenosne improvizovane obaveštajne table za naplatu parkiranja za crvenu zonu, onakve sa nogarama i brzo to postavite u ulicama pored groblja.
Šansa da se neko brzo omasti će proći, ako ne reagujete dovoljno brzo, propustićete dobru zaradu..
Alavost je čudna bolest, neizlečiva je i vremenom postaje sve veća i veća.
Opalac Odgovori
Da se razumemo odmah na pocetku, NIKAKO ne podrzavam odluku da se produzi naplata parkinga, ALI! DS bi mogao da sastavi neko originalno saopstenje, umesto sto prepisuje komentare. A dalje, sto VI niste skratili vreme napate?
Born and raised in Su Odgovori
A gde je Darko Antelj?
Kalimero Odgovori
Kad ste tako pametni sada, samo da Vas podsetim da je polovina vaših kadrova"prevedena" iz DS u SNS kako bi sačuvala radna mesta i funkcije kako u Tržnici tako i u Parkingu. Ako već toliko brinete o građanima, što im ne omogućite besplatnu pravnu pomoć ako ne plate parking?! Niti jedan zakon ne može naterati osobu da ima mobilni telefon i da na taj način mora platiti parking! Ako po zakonu nisam u obavezi da imam mobilni i tako platim parking onda mi omogućite da na trafici ili nekom drugom prodajnom mestu mogu kupiti kartu za parkiranje! A, šta, ni to ne mogu!?? Bitno je da znate pljuvati i kritikivati a da pomognete ne umete! Zato ste tako i prošli na izborima a i ovi će isto jer su od Vas učili, Vaše članove preveli u svoje redove... Imam do sada 6 dostava za kaznu na kućnu adresu za parkiranje, 3 su zastarele a i ove 3 će isto (tako mi reče poznanik iz JKP Parkinga) na osnovu prigovora koji sam podneo... Naplata kazni je između 15-20 % pa vi plaćate ja JOK!
Gojko Odgovori
Samo kad ste se vi javili. Sad mi je mnogo lakše. I vas, zajedno sa ovima na vlasti treba dobro lustrirati.
Simo Odgovori
DS je poceo da naplacuje 12 sati dnevno. SNS se dosetio pa odlucio da naplacuje 13 sati dnevno. Sada se DS brine za interes gradjana zbog tog jednog sata. Pa da nije bilo vas iz DS-a, "intelektualci" iz SNS-a se nikada ne bi ni setili da mogu tu da pljackaju gradjane. Ova pljacka je krenula od vas.
Voyager Odgovori
Ogroman broj komentara izgleda kao da ga je pisao laban, nema veze sa suštinom. Naime, bavite se demokratama (koji nisu ni moj izbor, ali naravno ni kriminalci naprednjaci), umesto da kritikujete (nazovi) obrazloženje. A samo obrazloženje je upravo nivo vlasti tj naprednjaka. Jel vam to pisao vaš dr laban (ma kakvo veliko početno slovo)?
city woman Odgovori
Na samom početku se parkiranje naplaćivalo do 19,00. Sada je već previše.
Mama Odgovori
A kad će zaživeti ono da je besplatan parking za trudnice porodilje i porodice sa troje i više dece? Izglasano u skupštini grada 21.06.2018?!!!!!
Taca Odgovori
U JKP "Parking" se ne možeš zaposliti ako nisi član SNS-a.
A grad neće promeniti odluku niti uticati da građanima bude bolje, jer je to sve ista banda.
Frenky Odgovori
"...zbog usklađivanja sa ostalim parkiralištima u Srbiji”.
Sve ostalo se usklađuje prema EU /struja, gorivo,grejanje,voda... itd/ zašto se onda parking usklađuje "sa ostalim parkiralištima u Srbiji. Jada i beda
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.