Komentara: 6
Pregleda: 5501

Druženje u znaku gelegunje

15.06.2014. u 00:28h
Izvor: Subotica.com
U prijatnim prepodnevnim časovima, povodom projekta „Drvo nije bilbord” građanska inicijativa čišćenja drveća od reklamnih i oglasnih letaka u centru grada protekla je u pozitivnoj atmosferi zajedničkog druženja tri udruženja građana i njihovih drugara.
Druženje u znaku gelegunje

Nakon doručka u parku i podele razglednica, gradskih pešačkih mapa i zelenih majica, dvadesetak prisutnih, podeljeni u tri grupe obišli su prostor gradskog centra u akciji spremanja gradskih gelegunja.

Bilo je reči o raznim subotičarijama, umetnosti i pejzažnoj arhitekturi.

Uz saradnju sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Subotice obezbeđena su sredstva za izradu majica, koja će biti poklonjena osnovnoj i srednjoj školi za obrazovanje i vaspitanje dece sa posebnim potrebama „Žarko Zrenjanin" a authentic vojvodina će u drugoj fazi projekta spremiti i izložbu sa ponovljenom porukom da se u budućnosti pokuša smanjiti trend ovakve vrste oglašavanja u našem gradu, skrene pažnja na važnost očuvanja životne sredine i opšte higijene gradskog prostora.

Uprkos tome da ovaj projekat nije, niti može biti nikakav pravac za proiznalaženje kvalitetnih i dugoročnih rešenja, organizatori se ovom prilikom zahvaljuju svim drugaricama i drugarima na prisustvu i podršci.

Druženje u znaku gelegunje

Od brojnih spomenutih istorijskih tema vezane za naš grad prenosimo neke zanimljive priče:

1764.
Centar Subotice je činila tvrđava oko koje je bio teren prepun malim kanalima i barama. Najveća Rogina bara je dobila ime po jednoj babarogi koja je u njoj živela. Prostirala se na lokaciji današnje željezničke stanice i protezala se duboko u segedinske vinograde i predstavljala je problem u prohodnosti siromašnim graničarima koji su u tim delovima gradili svoje porodične barake.
Uredbom Kraljevske komore 1764. godine bara se pošumljava vrbama.

1794.
Kraljevskom uredbom, zbog bolje prohodnosti dela grada i početka isušivanja Rogine bare podižu se nasipi i sade sadnice topole.

1854.
21-og marta se donosi uredba o sadnji drveća duda pored frekventnijih državnih puteva. U proleće su posađeni novi drvoredi uz somborski ili bajmočki put kao i uz segedinski. Akcije sadnje drvoreda su nastavljene godinama unapred, te se pored manjih puteva po pustarama oko grada sade i bagremovi i kanadske topole.

1859.
Gradske vlasti donose odluku o sadnji drvoreda u Szécsényi utca / ili današnja Rudić ulica.
Iz Borsód-a naručuju mlade sadnice kestenja a u junu 1860.godine završavaju uređenje i ukrašavanje šetališta.
Više godina kasnije, posle nekoliko pokušaja obnavljanja drvoreda, verovatno oko 1880-ih godina ih zauvek vade sa lokacije današnje mlečne pijace.

1888.
U maju na mesečnoj skupštini grada, gradska uprava odlučuje da novouređeni park ispred željezničke stanice dobije ime po kraljici Marija Tereziji. Ozelenjavanje parka je trajalo oko pola godine, a budžet je bio postavljen na način da prodajom novih parcela oko oformljenog parka grad ukalkuliše i troškove uređenja, koji su u većoj meri premašili očekivana finansijska predviđanja.
Zanimljivost projekta se ogleda u postavljanju ukopanih cevi ispod parka i spajanje sa arteškim bunarom sa željezničke stanice. Sistem podzemnog navodnjavanja parka u finalnoj realizaciji nije zaživeo zbog, tada, niskog vodostaja u bunaru.

1890.
Eötvös utca /danas Štrosmajerova ulica/ u novembru dobija konačno uređenje. Središnji put je popločan i zasađeno je četiri reda sadnica platana, a godinu dana kasnije napravljeni su i trotoari sa obe strane ulice, tada poznate po velikoj pijaci prodavaca ribe i dinja.

Izvor: Subotica.com
Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord" Projekat "Drvo nije bilbord"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5501

Povezana vest

Povezane teme

authentic vojvodina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.