Komentara: 99
Pregleda: 43194

Drugi zaraženi u Subotici, produžuje se policijski čas, ali i mera samoizolacije

28.03.2020. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus. Od broja novoobolelih jedan pacijent je iz Subotice. Vlada Srbije donela je danas nove mere, među kojima su produženje samoizolacije, ali i policijskog časa.
Drugi zaraženi u Subotici, produžuje se policijski čas, ali i mera samoizolacije

U Republici Srbiji je registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva COVID 19, bitku sa virusom izgubilo je ukupno deset ljudi. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je ukupno  2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

ZABRANA KRETANJA VEČERAS DO 3 UJUTRO - Zbog starijih sugrađana koji će tokom ranog jutra biti u prilici da idu u nabavku prehrambenih artikala, policijski čas će biti kraći, pa tako se večeras završava u 3 ujutro, ali počinje u 15. Sugrađani stariji od 65 godina moćiće se slobodno kretati u nedelju od 3 do 8 ujutro.

Pored ovih podataka, na današnjoj konferenciji za medije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, najavio je restriktivnije mere u borbi protiv virusa korona. Pre svega, policijski čas će, od sutra, vikendom počinjati od 15 časova zbog velikog broja ljudi koji i dalje ne poštuju mere donete od strane Vlade i napuštaju svoje domove I kada to nije neophodno.

- Trenutno ima dovoljno zaštitne opreme za medicinske radnike, a večeras dolazi avion iz Emirata koji će dopremeti još. Pričamo o milionima maski, rukavica, mantila... Ali, hajde da ne pričamo o posledicama, već da se potrudimo da ne dođe do momenta kada su nam te stvari potrebne. Imamo devet slučajeva u izrazito kritičnom stanju i u ovom trenutku lekari se bore za njihove živote. Zato ponovo apelujem na odgovornost – poručio je ministar Lončar.

PRELAZI SE NA LETNJE RAČUNANJE VREMENA - Noćas u 2 časa pomera se časovnik za jedan krug napred. Ponovno pomeranje, ali tada unazad, desiće se u oktobru. Evropski parlament izglasao je ranije odluku da EU prestane sa promenom vremena od 2021. godine, ali Vlada Srbije još nije razmatrala to pitanje, saopšteno je iz nacionalne  Direkcije za mere i dragocene metale.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je širenje virusa krenulo strmo uzbrdo, da kreće ozbiljno u pojačanu eskalaciju, jer mu je i veći potencijal za širenje zbog sve većeg broja obolelih.

- Mi sada beležimo one zaražene od pre četiri-pet dana - što je i trajanje inkubacije, te je pritisak sve veći da se mere moraju pooštravati. Do sada smo mogli da budemo zadovoljni što smo dobili tu nedelju, ali porast pokazuje da do kraja nedelje može biti dvostruko veći broj zaraženih – objasnio je Kon.

PRODUŽENJE SAMOIZOLACIJE

Na današnjoj sednici Vlade Srbije donesena je odluka da se svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

- Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. - zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije uz napomenu da svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

POLICIJSKI ČAS SE PRODUŽUJE VIKENDOM

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja građana za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Ova promena važi od sutra, uz napomenu da je u nedelju policijski čas do 3 ujutro. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

UKIDA SE MOGUĆNOST ŠETANJA LJUBIMACA TOKOM POLICIJSKOG ČASA

Vlada Srbije odlučila je takođe da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

PIJACE OSTAJU ZATVORENE DO DALJEG

Posle sastanka u Vladi Srbije izdata je preporuka da sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 99
Pregleda: 43194

Povezane vesti

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

policijski čas

samoizolacija

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.