Komentara: 3
Pregleda: 4969

Dramatičan porast nasilja u porodici

06.09.2013. u 13:12h
Izvor: Večernje novosti
Sekira nikad nije bila toliko često u naslovima novinskih tekstova i televizijskih priloga kao proteklih meseci u vestima iz crne hronike koje dolaze iz Subotice i okoline. Sa većim ili manjim posledicama, za njom su posezali i mladi i stari, među kojima čak i jedna majka i jedan otac. Majka je, nažalost, presudila sinu alkoholičaru, a žrtva oca iz Gunaroša, takođe alkoholičar, na sreću, preživeo je sa teškim povredama glave.
Dramatičan porast nasilja u porodici

Ono što je navelo roditelje da dignu ruku na svoju decu bilo je maltretiranje koje su duže vreme podnosili.

- Ovakvi slučajevi nisu retkost. U prvih sedam meseci subotičkom Centru za socijalni rad prijavljene su 33 porodice u kojima se dešavalo nasilje, a među žrtvama je bilo i devetoro dece, dok su 14 mališana bili svedoci nasilja, odnosno indirektne žrtve. Broj prijavljenih porodica je u porastu u odnosu na prošlu godinu, kada je policiji prijavljeno njih 54.

Pretpostavlja se da je broj onih koji nasilje ne prijavljuju mnogo veći. O njemu se ćuti, uglavnom sve dok kap ne prelije čašu i desi se strašan zločin.

- Zbog toga uvek apelujemo da se žrtve obrate nadležnim ustanovama, pre svega policiji i najbližem centru za socijalni rad, kako bi se pronašlo rešenje i sprečila tragedija - savetuje psiholog Ana Terek.

U Centru za socijalni rad ističu da nije retkost da žrtva postaje nasilnik i da je neophodno sistemski prići tom velikom problemu.

- Do sada se uvek radilo sa žrtvama nasilja, koje su sklanjane i imale podršku države, a sada, po prvi put, počećemo i da radimo sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici - kažu u Centru za socijalni rad.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4969

Povezane vesti

Povezane teme

psihičko nasilje

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

zlostavljanje dece

nasilje

zlostavljanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.